Itä-Uudellamaalla tapeltiin, käytetiin liikaa päihteitä, kaahattiin ajokortteja hyllylle ja vangittiin rikoksesta epäiltyjä viime viikolla

Julkaisuajankohta 9.5.2023 12.35
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudellamaalla poliisitehtävissä korostuivat pahoinpitelyt sekä päihtyneet ja kiireiset kuljettajat. Myös itsetuhoiset henkilöt työllistivät poliisia. Lomakausi lähestyy, joten poliisi kehottaa olemaan lupa-ajanvarusten kanssa hereillä ja varaamaan ajan verkossa ajoissa.

Lupa-ajanvarauksissa nopeus on valttia

Kesä ja sitä myöden vilkkain matkustuskausi lähenee. Poliisi kehottaa olemaan lupa-ajanvarusten suhteen hereillä ja varaamaan ajan poliisin verkkosivuilta hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa ja tarvittavaa asiakirjaa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on useita toimipisteitä, joissa voi asioida passi- ja henkilökorttiasioissa. Poliisiasemilla saa ajanvarauksen lisäksi asioida myös vuoronumerolla, pois lukien Kerava ja Mäntsälä, joissa asiointipisteet hoidetaan yhden virkailijan voimin. Poliisista kuitenkin muistutetaan, että ilman ajanvarausta odotusaika voi etenkin kesäaikaan olla pitkä.

- Vantaan pääpoliisiasemalla on käytössä yksi ajanvarauslinja, jonka ajanvarausajat ulottuvat 20:n viikon päähän. Tämän yksittäinen linja palvelee asiakkaita, joilla ei ole asiansa kanssa kiire ja voivat näin varata ajan pitkänkin ajan päähän, kertoo lupapäällikkö Anne Rautala.

- Tämän lisäksi ajanvarauksia avautuu joka arkipäivä toimipisteestä riippuen 3 - 6 viikon päähän. Esimerkiksi eilen aikoja oli varattavissa 19.6. Vantaalle, Hyvinkäälle, Järvenpäähän ja Porvooseen.  Jonkin verran tulee myös peruutusaikoja, Rautala jatkaa.

- Kaikki ajat menevät kuin kuumille kiville, joten nopeus on valttia, muistuttaa Rautala.

Kaahareita Porvoossa

Porvoossa tapahtuneeseen tapon yritykseen epäilty mies vangittiin 4.5.2023 poliisin vaatimuksesta todennäköisin syin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Teon epäillään tapahtuneen 2.5.2023 iltapäivällä Erämiehentiellä sijaitsevassa yksityisasunnossa.
Uhrille ei aiheutunut epäillystä vakavasta väkivallanteosta johtuen vakavia vammoja. Tapauksen esitutkinta jatkuu poliisissa.

- Viikkojen 17 ja 18 aikana poliisin vaatimuksesta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vangittiin myös kolme miestä epäiltynä todennäköisin syin Pornaisissa 23.5. yöllä tapahtuneeseen törkeään ryöstöön ja törkeään kotirauhan rikkomiseen. Tapauksessa yhden vangituista epäillään toimineen rikokseen yllyttäjänä ja kahden muun vangitun ryöstäneen väkivalloin uhrin tämän asunnossa. Myös tämän tapauksen esitutkinta jatkuu meillä Itä-Uudenmaan poliisissa, sanoo Cederlund. 

Poliisitehtäviä laidasta laitaan

Viime viikko oli Itä-Uudellamaalla valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta kiireinen ja poliisitehtäviä hoidettiin laidasta laitaan. Tehtävissä näkyivät muun muassa pahoinpitelyt niin yleisillä paikoilla, kuin kotikeikkoina yksityisissä paikoissa eli ihmisten kodeissa.

- Tehtävillä tavattiin myös rattijuoppoja, joista yksi yritti paeta lain pitkää kouraa hylkäämällä ajoneuvon ja poistumalla paikalta jalan. Epäilty veti lyhyemmän korren ja jäi lopulta kiinnipoliisikoiran jäljestämänä, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Lisäksi tehtävissä korostuivat muut päihtyneet henkilöt sekä omaisuusrikokset. Myös itsetuhoiset henkilöt työllistivät poliisia ja pelastusta edellisviikon tapaan.

- Poliisin hätäensiapu- ja elvytystaidot joutuvatkin tehtävillä toisinaan koetukselle, joten niitä pidetään poliisissa säännöllisesti yllä koulutusten myötä, jatkaa Klemetti. 

Viikonlopun sää oli poliisin puolella

Viikonlopun kolea sää oli poliisin puolella ja rauhoitti hieman normaalia juhlintaa. 

- Siitä huolimatta viikonlopun aikana poliisipartiot hoitivat noin 700 hätäkeskuksen välittämää tehtävää ja oma-aloitteista valvontaa tehtiin lähes 150 tehtävän verran, toteaa Klemetti.
Yksilön suojaan liittyviä tehtäviä hoidettiin noin 200 ja poliisi vieraili pyynnöstä tai asiakkaan itsensä pyytämättä yli 50 kodissa. Näillä tehtävillä on aina mahdollista, että oma sänky lakanoineen vaihtuu poliisivankilan ei niin mukavaan ohueen patjaan. 

- Emme pysty lupaamaan asiakkaalle tilapäistä majoitusta aina edes samalta paikkakunnalta. Se riippuu sen hetkisestä täyttöasteesta. Kuljetamme putkatilojen täyttyessä asiakkaita myös muihinkin poliisilaitoksemme alueen poliisivankiloihin, Klemetti sanoo.

Auto jäi pohjasta kiinni pysäköintipaikalla - kuljettaja vahvasti päihtynyt

Poliisin partio sai 6.5 lauantai-iltana noin kello 23.45 tehtävän Nurmijärvelle Tilantiellä sijaitsevalle pysäköintipaikalle, missä ilmoituksen mukaan kuljettaja oli yrittänyt päästä henkilöautolla liikkeelle, mutta auto oli jäänyt pohjasta kiinni. Kuljettajan epäiltiin olevan päihtynyt.
- Paikalle saapunut poliisin partio puhallutti kuljettaja ja lukemaksi saatiin 1,23mg/l, joka täyttää törkeän rattijuopumuksen tunnusmerkit. Kuljettaja otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä ja hänet toimitettiin Hyvinkään poliisivankilaan, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Hyvinkäältä anastettu löytyi Lahdesta

Hyvinkäältä torstaina 4.5 autohuoltoliikkeen pihalta luvatta käyttöönotettu auto löytyi pari päivää myöhemmin Lahdesta

- Naapuripiirin Hämeen poliisin partio sai lauantaina 6.5. iltapäivällä tehtävän Padasjoella sijaitsevalle pysäköintipaikalle, johon anastettu auto oli paikannettu. Lyhyen odottelun jälkeen autolle saapui kaksikko, jotka otettiin kiinni epäiltynä moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Itä-Uudenmaan poliisille auton luvattomasta käytöstä kirjatun rikosilmoituksen lisäksi Hämeen poliisille kirjattiin asiasta ilmoitus vieraan piirin alueelta anastetun ajoneuvon löytymisestä, Murto jatkaa.

Vakava väkivallanteko Vantaalla - epäilty päätyi poliisin huostaan

Vantaan Asolassa sijaitsevassa kerrostalon rappukäytävässä tapahtui sunnuntaina 7.5. vakava väkivallanteko, jossa uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja. Poliisin partio sai hätäkeskukselta tehtävän kohteeseen iltakahdeksalta. 

- Tehtävä saattoi herättää huomiota kansalaisten ja myös median keskuudessa, koska paikalla kohteessa oli useita poliisin partioita sekä sairaanhoidon yksiköitä, kertoo rikoskomisario Matti Latvala.

Epäilty tekijä tavoitettiin saman tein omasta asunnostaan ja otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä. Hänen epäillään syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn.  

- Epäilty myönsi kiinnioton yhteydessä tehdyssä puhutuksessa osittain syyllistyneensä kyseiseen tekoon, Latvala jatkaa.

Raskaan liikenteen valvontaa ja huimia ylinopeuksia

Viime viikolla maanteillä valvottiin raskasta liikennettä ja mitattiin huimia ylinopeuksia.
- Tämäkään viikko ei ollut poikkeus kovien ylinopeusten suhteen, vaan pelkästään viikonlopun aikana kolmen kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kahdeksan kuljettajan vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

- Lisäksi tavoitimme liikenteestä pari kortitonta kuljettajaa ja otimme talteen kaksipyöräisten kuljettajilta muutamia rekisterikilpiä ajopelin epäkuntoisuuden takia, Leppälä jatkaa. 
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin lupapalvelut Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta