Förra veckan handlade det om slagsmål, användning av droger, fortkörning som ledde till att körkortet hamnade på hyllan och häktning av misstänkta i Östra Nyland

Utgivningsdatum 9.5.2023 12.35 | Publicerad på svenska 15.5.2023 kl. 16.06
Nyhet

Förra veckan var det misshandelsfall, berusade och jäktade förare som stod ut bland polisuppdragen i Östra Nyland. Självdestruktiva personer sysselsatte också polisen. Semesterperioden närmar sig och polisen uppmanar alla att vara uppmärksamma med tidsbokningar för tillståndsärenden och boka på nätet i god tid.

Snabbhet är till fördel när du bokar tid för tillståndsärenden

Sommaren och därmed den livligaste resesäsongen närmar sig. Polisen uppmanar alla att vara uppmärksamma med tidsbokningar för tillståndsärenden och boka en tid på polisens webbplats i god tid före den planerade resan och det nödvändiga dokumentet.

Det finns flera verksamhetsställen inom Östra Nylands polisinrättnings område där du kan sköta pass- och identitetskortsärenden. Förutom tidsbokning kan du också använda ett väntenummer på polisstationerna, med undantag för Kervo och Mäntsälä, där serviceställena sköts av en tjänsteman. Polisen påminner dock om att väntetiden kan vara lång utan tidsbokning, särskilt sommartid.

– Vanda huvudpolisstation har en tidsbokningslinje som har tidsbokningstider 20 veckor framåt. Denna enskilda linje betjänar kunder som inte har ett brådskande ärende och sålunda kan boka en tid långt fram i tiden, berättar tillståndschef Anne Rautala.

– Dessutom öppnas tidsbokningar varje vardag 3-6 veckor framåt i tiden beroende på verksamhetsstället. Till exempel i går var det möjligt att boka tider till den 19.6. till Vanda, Hyvinge, Träskända och Borgå.  Det kommer också en viss mängd avbokningstider, fortsätter Rautala.

– Alla tider bokas så fort de dyker upp, därför är det viktigt att vara snabb, påminner Rautala.

Fartdårar i Borgå

Fredagen den 5.5 stötte polisens patruller på ett par förare med bråttom i trafiken i Borgå. Bådas körning fick ett snabbt slut och polisen tog hand om deras körkort.

– Båda förarna som körde alltför fort påträffades på Mäntsälävägen. I ett område där hastighetsbegränsningen är 80 km/h uppmättes för den ena 130 km/h och för den andra 151 km/h, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Utöver dessa jäktade förare haffade polisen en duo som brutit sig in i en industrifastighet på Lovisavägen i Borgå på lördagsnatten den 6.5 omkring klockan 03.45. Duon misstänks ha varit i färd med att stjäla kopparkabel, men gärningen blev på hälft och polisen tog hand om de misstänkta.

Misstänkta för dråpförsök och grovt rån och hemfridsbrott häktades

En man som misstänks för dråpförsök i Borgå häktades på sannolika skäl vid Östra Nylands tingsrätt den 4.5.2023 på begäran av polisen. Gärningen misstänks ha ägt rum på eftermiddagen den 2.5.2023 i en privatbostad på Skyttegatan.

Offret ådrog sig inga allvarliga skador av den misstänkta våldshandlingen. Polisen fortsätter med förundersökningen av fallet.

– Under veckorna 17 och 18 häktades på polisens begäran också tre män i Östra Nylands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grovt rån och grovt hemfridsbrott i Borgnäs på natten den 23.5. I fallet misstänks en av de häktade ha agerat anstiftare till brottet och de andra två häktade rånade offret med våld i hens lägenhet. Förundersökningen av det här fallet fortsätter också vid polisen i Östra Nyland, säger Cederlund. 

Varierande polisuppdrag

Polisen i Östra Nyland hade en bråd vecka inom övervaknings- och alarmfunktioner. Under veckan utfördes varierande polisuppdrag. Uppdragen omfattade bland annat misshandel såväl på offentliga platser som på privata platser, det vill säga människors hem.

– I samband med uppdragen påträffades även rattfyllerister, av vilka en försökte komma undan lagens långa arm genom att överge fordonet och lämna platsen till fots. Den misstänkte drog sist och slutligen det kortare strået och greps efter att ha spårats upp av en polishund, berättar kommissarie Kimmo Klemetti.

Många av uppdragen handlade om andra berusade personer och egendomsbrott. I likhet med veckan innan sysselsatte självdestruktiva personer polisen och räddningstjänsten.
– Polisens första hjälpen- och återupplivningsfärdigheter sätts ibland på prov i samband med uppdragen och därför upprätthålls de genom regelbundna kurser inom polisen , fortsätter Klemetti. 

Vädret under veckoslutet gynnade polisen

Det kyliga vädret under helgen var på polisens sida och lugnade ner det normala firandet lite. 

– Under veckoslutet skötte polispatrullerna trots det cirka 700 uppdrag som förmedlades av nödcentralen och nästan 150 uppdrag bestod av övervakning på eget initiativ, konstaterar Klemetti.

Cirka 200 uppdrag relaterade till skydd av individen utfördes, och polisen besökte mer än 50 hem på begäran av eller utan begäran av klienten själv. Vid dessa uppdrag är det alltid möjligt att personens egen säng och lakan byts ut mot en inte lika bekväm tunn madrass i polisfängelset. 

– Vi kan inte alltid lova kunden tillfällig inkvartering ens på samma ort. Det beror på hur fullt det är vid just den tidpunkten. När häkteslokalerna fylls transporterar vi också klienter till andra polisfängelser inom polisinrättningens område, säger Klemetti.

En bil fastnade från bottnen på en parkeringsplats - föraren starkt berusad

På lördagskvällen den 6.5 vid 23.45-tiden fick polisens patrull ett uppdrag till en parkeringsplats på Tilantie i Nurmijärvi, där en förare enligt anmälan hade försökt köra iväg med en personbil, men bilen hade fastnat från bottnen. Föraren misstänktes vara berusad.

– Polisens patrull som kom till platsen bad föraren göra ett blåstest som visade 1,23 mg/l, vilket uppfyller kännetecknen för grovt rattfylleri. Föraren greps misstänkt för brott och fördes till Hyvinge polisfängelse, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

Bil som stulits från Hyvinge hittades i Lahtis

En bil som togs i bruk utan tillstånd från gården till ett bilserviceföretag i Hyvinge torsdagen den 4.5 påträffades ett par dagar senare i Lahtis.

– Lördagen den 6.5 mottog en patrull från granndistriktet Tavastlands polis ett uppdrag till en parkeringsplats i Padasjoki, dit den stulna bilen hade lokaliserats. Efter en kort väntan kom två personer fram till bilen och de greps misstänkta för bruksstöld av ett motorfordon, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

Utöver brottsanmälan om olovlig användning av bil som registrerades vid Östra Nylands polis, registrerade polisen i Tavastland en anmälan om att ett fordon som stulits i ett främmande distrikt hade hittats, fortsätter Murto.

Grovt våldsdåd i Vanda – misstänkt hamnade i polisens förvar

Söndagen den 7.5 inträffade ett allvarligt våldsdåd i trapphuset i ett höghus i Asola i Vanda, där offret fick skador som krävde sjukhusvård. Polisens patrull mottog ett uppdrag av nödcentralen vid åttatiden på kvällen. 

– Uppdraget kan ha väckt uppmärksamhet bland medborgare och även media, eftersom det fanns flera polispatruller och sjukvårdsenheter på platsen, berättar kriminalkommissarie Matti Latvala.

Den misstänkte gärningsmannen påträffades direkt därefter i sin egen lägenhet och greps misstänkt för brottet. Hen misstänks ha gjort sig skyldig till grov misshandel.  

– I förhöret i samband med gripandet medgav den misstänkte att han delvis gjort sig skyldig till den aktuella gärningen, fortsätter Latvala.

Övervakning av den tunga trafiken och hisnande överhastigheter

Förra veckan övervakades tung trafik på landsvägarna och uppmättes hisnande fortkörning.

– Inte heller den här veckan utgjorde ett undantag när det gäller stora överhastigheter, enbart under veckoslutet misstänks tre förare ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och åtta förare för allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten, berättar överkommissarie Timo Leppälä.

– Dessutom påträffade vi i trafiken ett par förare utan kort och plockade bort några registreringsskyltar från tvåhjulingar på grund av att åkdonet inte var i skick, fortsätter Leppälä. 


 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Tillståndtjänst Trafik Övervakning och larmverksamhet