Länkstig

Rahapelitoiminta -etusivun hero Sv

Penningspel

Penningspel är en särskild typ av lotteriverksamhet som är förenad med samhälleligt skadliga effekter. Polisstyrelsen ansvarar för den riksomfattande tillsynen över lotterier och penningspel. Som en del av tillsynsuppgifterna kan Polisstyrelsen förbjuda anordnande och marknadsföring av penningspel.

 

 

 

 

Ett finger pekar på skärmen av en spelautomat.

Rahapelitoiminta -hero-osion jatko SV

I det här avsnittet hittar du mer information om

 

  • skillnaden i definitionen mellan lotteri och penningspel
  • Finlands penningspelsystem
  • ansökan om rekommendation till avgörande hos Polisstyrelsen
  • tillsynen över penningspel och marknadsföring av dem.

Rahapelikulutusta mitataan pelikatteella SV

Penningspelskonsumtionen mäts med spelbidrag

År 2021 uppskattades storleken på penningspelmarknaden globalt uppgå till cirka 364 miljarder euro (H2 Gambling Capital 4/2022 ). Penningspelskonsumtionen mäts med spelbidrag, som fås genom att dra av de vinster som betalats till spelarna från spelens värde (spelförsäljning - vinster = spelbidrag).

Storleken på den lagliga penningspelmarknaden i Finland består av Veikkaus Ab:s spelbidrag, som år 2021 uppgick till totalt 1 100,1 miljoner euro. Dessutom spelas penningspel på nätet utanför Fastlandsfinland.

Den totala penningspelkonsumtionen uppskattas år 2021 uppgå till cirka 330 euro per myndig finländare. I en internationell jämförelse är konsumtionen per capita sjätte i Europa och 13:e högst i världsstatistiken (H2 Gambling Capital 4/2022).

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL:s befolkningsundersökning  2019 hade 78,4 % av finländarna spelat något penningspel under de 12 senaste månaderna. De populäraste speltyperna som Veikkaus Ab tillhandahåller var veckovisa lottospel (63,6 %), lotter (47,2 %) och penningautomatspel utanför kasino (30,6 %). 

THL:s befolkningsundersökning 2019 på social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområdes gemensamma öppna publikationsarkiv Julkari (enbart på finska)