Kaahailusta voi koitua nuorelle pitkäaikaisia haittaa

Julkaisuajankohta 21.4.2023 14.23
Uutinen

Kesäisten ajokelien myötä saattaa monella alkaa kaasujalka painaa liikenteessä. Tekee mieli kokeilla oman auton tai mopon suorituskykyä ja omia ajotaitoja. Ajo-oikeuden menettämisellä on kuitenkin nuorelle merkittäviä seurauksia. Kaasujalkaa kannattaa siis hellittää ja liikennesääntöjä noudattaa.

Ajo-oikeus tuo mukanaan vapautta ja vastuuta. Sen menettämisellä voi olla nuorelle henkilölle seurauksia, joita ei aina tule ajatelleeksi etukäteen. Lisäksi kaahailu lisää vaaratilanteiden määrää niin kuskille itselleen, kyydissä oleville kuin muille tiellä liikkuville.

Vakava piittaamattomuus liikenneturvallisuutta kohtaan tai toistuvat liikennerikkomukset voivat johtaa vähintään yhden kuukauden ajokiellosta enintään kuuden kuukauden mittaiseen ajokieltoon. Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen voi johtaa ajo-oikeuden menetykseen pisimmillään viideksi vuodeksi. 

Ajokieltoasioista löytyy lisätietoa, muun muassa ajokieltojen pituustaulukot, verkkosivuiltamme Ajokiellot - Poliisi.

Kesäaika on monelle nuorelle tärkeää aikaa työkokemuksen ja oman rahan hankkimisessa. Ylinopeuksista seuraavan sakkorangaistuksen maksaminen syö kovalla vaivalla ansaittuja kesätyötuloja. Ilman ajo-oikeutta työharjoittelupaikalle tai kesätöihin pääsy hankaloituu. Kesätyöpaikka on jopa menetetty ajokiellon vuoksi. 
Moni arkinen asia hankaloituu ilman ajo-oikeutta. Kouluun kulkeminen julkisilla vie aikaa ja aina ei julkisillakaan pääse kouluun eli koulunkäynti estyy. Harrastukset ja sosiaaliset suhteet voivat kärsivät usein ajokiellosta, kun liikkumaan ei pääse totuttuun tapaan. 
 
Poliisi valvoo valtakunnallisesti loppuviikon ajan (20.-23.4.) erityisesti suuria ylinopeuksia sekä nuorten ajotapoja. 

Kaakkois-Suomen poliisilaitos Liikenne Poliisin lupapalvelut Uutinen