Kansainvälinen huumausainerikos selvitetty, yksi tekijöistä toimi Lappeenrannassa

Julkaisuajankohta 4.2.2021 12.35
Uutinen

Keskusrikospoliisi sekä neljä poliisilaitosta ovat selvittäneet suurta Alankomaista johdettua huumausaineiden maahantuontia, myyntiä ja välitystä vuoden 2018 kesäkuusta vuoden 2020 toukokuuhun. Kaakkois-Suomen poliisilaitos tutki yhden keskeisen tekijän toimia Lappeenrannassa. Tekijä on vangittu.

Keskusrikospoliisi, Helsingin poliisilaitos, Hämeen poliisilaitos, Kaakkois-Suomen poliisilaitos ja Pohjanmaan poliisilaitos ovat selvittäneet Alankomaista johdettua huumausaineiden maahantuontia, myyntiä ja välitystä vuoden 2018 kesäkuusta vuoden 2020 toukokuuhun. Tutkittavana on ollut yhteensä 17 huumausaineiden maahantuontia, joihin liittyen epäillään törkeitä huumausainerikoksia. 

Huumausaineiden hankkimisen, myymisen, pakkaamisen ja salakuljetuksen Alankomaista Suomeen ja Ruotsiin toteuttivat alankomaalaiseen rikollisryhmään kuuluvat henkilöt. Huumausaineet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, joiden maahantuontia ja myyntiä varten epäillyt olivat perustaneet yrityksen. Huumausaineiden tilaajat järjestivät huumeiden vastaanoton ja levityksen Suomessa. 

Esitutkinnan mukaan maahantuontiorganisaatio levitti eri puolelle Suomea ja Tukholmaan yhteensä 310 kg marihuanaa, 312 kg amfetamiinia, 53 kg hasista, 15 kg kokaiinia, 14 kg MDMA:ta, 2 kg kristallia, 142 000 ekstaasitablettia, 19 000 lsd-tablettia sekä 100 000 Xanax-tablettia, 2 kg ketamiinia ja yli 50 000 kappaletta muita lääkeaineita.

Tutkinnan yhteydessä saatiin paljastettua osa niin sanottuun Katiska-vyyhtiin liittyvästä huumausaineiden maahantuonnista. Poliisi epäilee, että pääosa Katiskaan liittyvistä huumausaineista on vastaanotettu tässä tutkinnassa keskiössä olevalta kuljetusorganisaatiolta. 

Yksi keskeisistä tekijöistä toimi Lappeenrannassa

Huumausaineiden hankkimisen, myymisen, pakkaamisen ja salakuljetuksen Alankomaista Suomeen ja Ruotsiin toteuttivat järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluvat henkilöt. Suomessa huumeiden vastaanoton ja levityksen järjestivät huumausaineiden tilaajat, joista osa oli itsenäisiä toimijoita, osa kuului järjestäytyneeseen rikollisryhmään.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos tutki Lappeenrannassa yhden huumausaineorganisaation keskeisen tekijän toimia. Tapauksen yhteydessä Lappeenrannan mieheksi kutsutun henkilön epäillään tilanneen Alankomaista Suomeen useita huumausaine-eriä. 

- Lappeenrannan mies on ollut suoraan yhteydessä Alankomaiden päätoimijoihin, tilannut huumausaineet, järjestänyt niiden maksun ja vastaanotto-organisaation toiminnan. Huumausaineiden epäillään päätyneen levitykseen muun muassa Hämeeseen ja Kaakkois-Suomeen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta. 

Epäilty otettiin kiinni kotonaan Lappeenrannasta 7.12.2020 ja hän on edelleen vangittuna. Lappeenrannan mies on vuonna 1987 syntynyt Suomen kansalainen.  

Epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta

Lappeenrannan miehen epäillyt rikokset ajoittuvat marraskuun 2019 ja huhtikuun 2020 välille.  Hänen tilaamansa huumausaine-erät ovat kooltaan suuria ja ne sisälsivät merkittävän määrän erilaisia huumausaineita: kokaiinia, amfetamiinia, ekstaasia, kristalia sekä huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. 
Tutkinnan perusteella Lappeenrannan miehen epäillään olleen mukana laajamittaisessa ammattimaisessa huumausaineiden maahantuonti- ja levitysorganisaatiossa. Häntä epäillään todennäköisin syin useista törkeistä huumausainerikoksista. 
Esitutkinnan aikana epäillyn kotisoitteeseen suoritetussa kotietsinnässä takavarikoitiin myös kolme ampuma-asetta: katkaistu haulikko, kivääri sekä pienoiskivääri. Takavarikoidun katkaistun haulikon osalta häntä epäillään myös törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Merkittäviä määrä huumausaineita 

Kaakkois-Suomen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Marko Heinosen mukaan Lappeenrannan miehen organisoimat huumausainemäärät ovat merkittäviä. 

- Lahden ympäristön ja Kaakkois-Suomen suurten kaupunkien jätevesitutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että alueella käytetään merkittäviä määriä eri huumausaineita, ja tämä selvitetty rikoskokonaisuus antaa omalla tavallaan kuvan siitä, että mistä ne ovat tulleet. Volyymi on ollut valtava, toteaa rikoskomisario Heinonen.

Esitutkinnan perusteella yksi suuri huumausaine-erä luovutettiin 9.4.2020 maahantuojien toimesta Suomessa toimineelle vastaanottajalle Järvenpäässä 9.4.2020. Erä sisälsi 4 kg kokaiinia, 44 kg amfetamiinia, 80 000 kpl ekstaasia ja 100 000 kpl Xanax -merkkisiä huumausaineeksi luokiteltuja lääketabletteja. Erän rikoshyöty on noin 2,7 miljoonaa euroa huumausaineiden katukauppahinnoilla, ilman lääketablettien arvoa. Tähän erään liittyen Hämeen poliisilaitoksella on ollut kolme tutkintavankia. 

Lappeenrannan miehen osalta esitutkinnassa on myös muita huumausaine-eriä, joissa epäillään olleen kymmeniä kiloja amfetamiinia, kymmeniä tuhansia kappeleita ekstaasia, useita kiloja kokaiinia, kristal -huumetta ja kymmeniä tuhansia huumausaineeksi luokiteltuja lääketabletteja. 
Käräjäoikeus on määrännyt rikoshyödyn osalta omaisuutta 9.4.2020 erästä vakuustakavarikkoon 2 700 000 euron arvosta. Omaisuutta on tähän mennessä saatu viranomaisten haltuun noin 700 000 euron arvosta sisältäen kiinteistöjä, asunto-osakkeita ja autoja sekä merkittävän summan käteistä rahaa.

Kyseessä yksi rikoshistoriamme suurimmista kokonaisuuksista 

Esitutkinnassa ollut kokonaisuus on merkittävä niin huumausainemäärien, rikoshyödyn kuin toiminnan laajuuden ja järjestäytyneisyyden kannalta. Tutkinnanjohtaja Heinosen mukaan voidaankin puhua Suomen rikoshistorian yhdestä kaikkien aikojen suurimmasta huumausainerikoskokonaisuudesta. 

- Kaakkois-Suomesta päätyi viime vuoden lopulla syyteharkintaan Helvetin enkeleihin liittynyt mittava kokonaisuus, jossa keskiössä oli järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittynyt laajamittainen huumausaineiden maahantuontiorganisaatio. Tämän organisaation toimesta Suomeen epäiltiin tuodun vuoden 2019 aikana huomattava määrä huumausaineita: kokaiinia, amfetamiinia ja ekstaasia. Siinä Suomeen päätyneen kahden erän yhteisarvo oli noin 1 248 000 euroa, kertoo Heinonen ja jatkaa:

- Lappeenrannan miehen kokonaisuus on vielä tätäkin suurempi. Pelkästään Lappeenrannan miehen yhden erän osalta rikoshyöty huumausaineiden katukauppahintojen perusteella on ollut 2 700 000 euron euroa.

Rikoksen esitutkinta on ulottunut Suomessa useaan kaupunkiin, ja myös kansainvälinen yhteistyö on ollut merkittävässä asemassa. 

- Ilman Keskusrikospoliisin ja paikalispoliisin yksiköiden tiivistä yhteistyötä kokonaisuuden paljastaminen ja tutkiminen ei olisi ollut mahdollista. Suurten huumekaupan toimijoiden vastuuseen saaminen ja heidän rikoksella hankkimansa omaisuuden haltuun ottaminen vaikuttaa varmasti huumausainerikollisuuteen, toteaa Heinonen.

Lue myös tätä laajaa rikosvyyhtiä koskeva Keskusrikospoliisin julkaisemassa tiedotteessa:

Rikollisryhmä salakuljetti jättimäärän huumeita kukkien seassa Suomeen – katukauppa-arvo 20 miljoonaa euroa - Poliisi

En kriminell grupp smugglade en enorm mängd narkotika till Finland bland blommor – värde i gatuhandeln 20 miljoner euro - Polisen (poliisi.fi)

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen