Kesäisen kiireinen viikko piti sisällään muun muassa pahoinpitelyitä, yleisötapahtumia, kovia nopeuksia liikenteessä ja kokoontumisajon Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 22.6.2022 10.28
Uutinen

Viime viikolla Itä- Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa pahoinpitelyt, erilaiset yleisötapahtumat, kovat nopeudet ja kokoontumisajo. Lisäksi tutkinnassa on kolme Hyvinkäällä lyhyen ajan sisällä tapahtunutta tulipaloa, joiden yhteyttä toisiinsa selvitellään. Paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi.

Hajuvesivaras saatiin verekseltään kiinni 

Ulkomaalisen miehen epäillään anastaneen hajuvesiä noin 1200 euron arvosta sunnuntaina 19.6 Tammistossa sijaitsevasta kauppaliikkeestä.  

– Epäillyn teon oli huomannut kauppaliikkeen vartija, joka oli saanut pakenemaan lähteneen varkaan juoksemalla kiinni läheisestä maastosta. Osa anastetuista hajuvesistä löytyi epäillyn hallusta. Osan epäilty oli heittänyt maastoon pakomatkansa aikana. Kaikki tuotteet saatiin kuitenkin myyntikuntoisena takaisin, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

– Epäilty otettiin kiinni ja hänet on nyt kuulusteltu epäiltynä varkauteen, Luoto jatkaa.

Vantaan Korsossa tapahtuneen vakavan väkivallanteon tutkinta etenee 

Kerroimme viime viikon tiistaina julkaisemassamme tiedotteessa Vantaan Korsossa 12.6. sunnuntaityönä tapahtuneesta vakavasta väkivallanteosta, missä uhri sai hengenvaarallisia sairaalahoitoa vaativia vammoja. 

– Tekoon epäilty mies tavoitettiin heti maanantaina 13.5 ja hänet vangittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa keksiviikkona 15.5 todennäköisin syin epäiltyä tapon yritykseen, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Mikko Minkkinen. 

– Tapauksen tukinta jatkuu meillä Itä-Uudenmaan poliisissa muun muassa epäillyn ja todistajien kuulusteluin, Minkkinen jatkaa.

Poliisi tutkii kolmea Hyvinkäällä tapahtunutta tulipaloa

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavan kolme reilun kolmen viikon sisällä Hyvinkäällä tapahtunutta tulipaloa. Palojen tapahtumapaikat sijaitsevat noin parin kilometrin säteellä toisistaan.

– Yksi tutkittavana olevista tulipaloista on Munckinkadulla tapahtunut kaksikerroksisen tyhjillään olevan kerrostalon palo, josta kerroimme 17.6. julkaisemassamme tiedotteessa. Tähän pallon liittyen olemme saaneet muutamia vihjeitä, joita meillä selvitellään, kertoo komisario Aki Rantahuhta.

Toinen paloista tapahtui viime viikon perjantaina 17.6. Vesitorninkadulla. Poliisi sai iltakahdeksalta tehtävän kohteeseen ja partion saapuessa paikalle jälkisammutustyöt olivat käynnissä. Kohteessa sijaitseva roskakatos paloi kauttaaltaan ja poliisi epäillee paloa tahallaan sytytetyksi.

– Kolmas meillä tutkittavana oleva tulipalo tapahtui 26.5. torstaina iltaviideltä Piispanpuistossa. Tässä tapauksessa paloi kaupungin omistamia rumpu- ja viemäriputkia. Palossa tuhoutuneiden putkien yhteisarvo on lähes 45 000 euroa. Myös tätä törkeänä vahingontekona tutkittavaa tulipaloa epäillään tahallaan sytytetyksi, Rantahuhta jatkaa.

¬– Jatkamme tapausten tutkintaa ja saamiemme arvokkaiden vihjeiden selvittelyä. Tutkimme myös onko näiden kolmen lyhyellä aikavälillä ja lähellä toisiaan tapahtuneiden palojen välillä mahdollista yhteyttä toisiinsa, summaa Rantahuhta.

Kesä on tullut ja vauhti kiihtyy

Itä-Uudenmaan poliisin viime viikko piti sisällään vajaat 1950 erilaista poliisitehtävää, joista hieman alle puolet painottui tuttuun tapaan viikonlopun ajalle. Varsinkin viikkonloppuyöt olivat vilkkaita ja tehtävissä korostuivat pahoinpitelyt, rattijuopumukset, päihtyneet, häiriökäyttäytymiset sekä kotihälytystehtävät ja tehtäviä riitti aina aamulle saakka. Viikonloppuna valvottiin myös yleisötapahtumia Tuusulassa ja Porvoossa ja juhlinta sujui hienosti eikä aiheuttanut kuin muutaman poliisitehtävän.

– Koko viime viikon aikana hoidimme 136 kotihälytystehtävää, joista väkivaltaan liittyviä tehtäviä oli 69. Voidaan todeta, että kesä on tullut ja kansalaisten vauhti kiihtyy ja se näkyy erityisesti yleisten paikkojen tehtävien vilkastumisena sekä hälytystehtävien tasaisena virtana, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikolla 43 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä 52 eli yhteensä 95 pahoinpitelyrikosta. Lisäksi ryöstörikoksia, joissa toiselta anastettiin omaisuutta väkivaltaa käyttäen tai sillä uhaten, kirjattiin 12. Muuten tehtävät olivat omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, erilaisten tapahtumien valvontaa sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee. Erilaisia liikenteestä aiheutuvia tehtäviä oli 103, joista peurakolareita 34.

– Erilaisten tarkastustehtävien määrä poliisilla lisääntyi erityisesti koronaepidemian aikana, mutta sama trendi näkyy jatkuvan edelleen eli omaiset ja ystävät ovat huolissaan läheisistään, kun heihin ei saada yhteyttä tai läheiset ovat olleet puheissaan tai kirjoituksissaan itsetuhoisia. Myös asuinpaikoistaan kadonneet ikäihmiset työllistävät poliisia, Ojala jatkaa.

– Viime viikon aikana otettiin 60 henkilöä kiinni verekseltään ja toimitettiin poliisivankilaan epäiltynä erilaisista rikoksista. Erilaisia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia tapahtuu edelleen tasaiseen tahtiin ja tehtävillä esiintyy paljon teräaseita, käsiaseita tai vastaavia tai muita vaarallisia astaloita, kertoo Ojala.

Poliisi mittasi huimia nopeuksia liikenteessä

Kesän tulo ja hyvät ajokelit näkyvät myös liikenteessä. Liikennepoliisisektorin partiot mittasivat maanteillä viime viikonloppuna huimia nopeuksia. 

Partioiden haaviin jäi parikymmentä kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Parin kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. 

– Pahin näistä oli 210km/h satasen alueella. Sunnuntaina Lahdenväylältä mitattiin vielä kiireiselle kuljettajalle nopeudeksi 186km/h. Kortittomia kuljettajia tavattiin neljä, joista yksi jäi kiinni poliisille kaksi kertaa neljän tunnin sisällä, kertoo rikoskomisario Jukka Mustapää.

Partioitamme työllisti lauantaina myös alueellamme järjestetty kokoontumisajo, jossa paikalla oli parhaimmillaan 200 autoa. 

– Kiitokset poliisista lähtee tapahtuman järjestäjälle toimivasta ja saumattomasti sujuneesta yhteistyöstä, Mustapää jatkaa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta