Den bråda sommarveckan omfattade bland annat misshandelsfall, publikevenemang, höga hastigheter i trafiken och en gruppkörning i Östra Nyland

Utgivningsdatum 22.6.2022 10.28 | Publicerad på svenska 29.6.2022 kl. 11.19
Nyhet

Förra veckan var polisen i Östra Nyland sysselsatt med bland annat misshandelsfall, olika slags publikevenemang, höga hastigheter och en gruppkörning. Ytterligare är tre bränder som inträffat i Hyvinge inom en kort period under utredning och vars samband med varandra utreds. Bränderna misstänks vara anlagda.

Parfymtjuv haffad på bar gärning 

En utländsk man misstänks ha stulit parfymer till ett värde av cirka 1 200 euro söndagen den 19 juni från en butik i Rosendal.  

–Den misstänkta gärningen hade upptäckts av en väktare i butiken som hade sprungit fast den flyende tjuven i den närliggande terrängen. Några av de parfymer som stulits påträffades hos den misstänkte. En del hade den misstänkte slängt i terrängen under sin flykt. Alla produkter återficks dock i försäljningsskick, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

– Den misstänkte greps och har nu förhörts misstänkt för stöld, fortsätter Luoto.

Utredningen av en grov våldshandling som inträffade i Korso i Vanda framskrider 

I ett pressmeddelande som vi publicerade på tisdagen förra veckan berättade vi om en allvarlig våldshandling som inträffat i Korso i Vanda söndagsnatten den 12 juni, där offret fick livshotande skador som krävde sjukhusvård. 

– Den man som misstänks för gärningen påträffades genast måndagen den 13 juni och han häktades vid Östra Nylands tingsrätt onsdagen den 15 juni på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök, berättar fallets utredningsledare, kriminalkommissarie Mikko Minkkinen. 

– Utredningen av ärendet fortsätter hos oss vid polisen i Östra Nyland, bland annat med förhör av den misstänkte och vittnen, fortsätter Minkkinen.

Polisen utreder tre bränder som inträffat i Hyvinge

Polisen i Östra Nyland utreder tre bränder som inträffat i Hyvinge inom drygt tre veckor. Platserna för bränderna ligger inom en radie av cirka ett par kilometer från varandra.

– En av bränderna som utreds är branden i ett övergivet tvåvåningshöghus på Munckinkatu, som vi rapporterade om i ett pressmeddelande den 17 juni. Angående den här branden har vi fått in några tips som vi utreder, berättar kommissarie Aki Rantahuhta.

Den andra branden inträffade förra veckan på fredagen den 17 juni på Vesitorninkatu. Polisen mottog ett uppdrag till objektet vid åttatiden på kvällen och när patrullen anlände pågick eftersläckningsarbetet. Ett sopskjul på platsen brann ner och polisen misstänker att branden var anlagd.

– Den tredje branden som vi utreder ägde rum torsdagen den 26 maj vid femtiden på kvällen i Piispanpuisto. I detta fall var det kulvert- och avloppsrör som staden äger, som brann. Det totala värdet av de rör som förstördes i branden är närmare 45 000 euro. Även den här branden, som utreds som grov skadegörelse, misstänks vara anlagd, fortsätter Rantahuhta.

– Vi fortsätter med utredningen av fallen och utreder även de värdefulla tips vi har fått. Vi ska även utreda om det finns ett möjligt samband mellan de tre bränderna som inträffade inom en kort tid och i närheten av varandra, sammanfattar Rantahuhta.

Sommaren är här och farten ökar

För polisen i Östra Nyland omfattade förra veckan knappt 1 950 olika polisuppdrag av vilka lite mindre än hälften på sedvanligt sätt koncentrerade sig till veckoslutet. Särskilt veckoslutsnätterna var livliga och uppdragen handlade till största delen om misshandel, rattfylleri, berusade, störande beteende och hemutryckningar och uppdragen fortsatte ända fram till morgonen. Under veckohelgen övervakades även publikevenemang i Tusby och Borgå, och firandet förflöt fint och gav upphov endast till några polisuppdrag.

– Under hela förra veckan utförde vi 136 hemutryckningar, av vilka 69 var uppdrag relaterade till våld. – Vi kan konstatera att sommaren har kommit och medborgarnas hastighet accelererar vilket återspeglas särskilt ett större antal uppdrag på offentliga platser och i en stadig ström av larmuppdrag, berättar kommissarie Jarmo Ojala.

Förra veckan registrerades 43 misshandelsbrott på allmänna platser och 52 misshandelsbrott på privata platser, dvs. totalt 95 misshandelsbrott. Dessutom registrerades 12 rånbrott där egendom stals genom att använda våld eller hota med våld. I övrigt gällde uppdragen egendomsfall, utförande av handräckning, sökande efter efterlysta, övervakning av olika slags evenemang samt övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten på platser där människor rör sig och vistas. Antalet trafikrelaterade uppdrag var 103, av dessa var 34 rådjurskollisioner.

– Antalet olika typer av granskningsuppdrag som polisen utförde ökade särskilt under coronaepidemin, men samma trend verkar fortsätta, dvs. anhöriga och vänner är oroliga över sina närstående när de inte får kontakt med dem eller de närstående har visat tecken på självskadebeteende i sina tal eller skrivelser. Även åldringar som försvinner från stället där de bor sysselsätter polisen, fortsätter Ojala.

– Under den gångna veckan greps 60 personer på bar gärning och skickades till polishäktet misstänkta för olika slags brott. Det sker fortfarande olika typer av brott mot liv och hälsa i jämn takt och det förekommer en mängd eggvapen, handeldvapen eller motsvarande eller andra farliga tillhyggen, berättar Ojala.

Polisen uppmätte hisnande hastigheter i trafiken

Sommarens ankomst och de goda körförhållandena syns också i trafiken. Patrullerna inom trafikpolissektorn uppmätte hisnande hastigheter på vägarna förra veckoslutet. 

Ett tjugotal förare fastnade i polisens nät vilka misstänks ha gjort sig skyldiga till allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten. Två förare misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten. 

– Den värsta av dessa var 210 km/h i ett område där hastighetsbegränsningen är 100 km/h. På söndagen uppmättes på Lahtisleden hastigheten för en jäktad förare till 186 km/h. Fyra förare utan kort påträffades, av vilka en stannades av polisen två gånger inom fyra timmar, berättar kriminalkommissarie Jukka Mustapää.

Våra patruller var på lördagen även sysselsatta med en gruppkörning som arrangerades i vårt område, som bäst deltog 200 bilar. 
– Polisen vill tacka arrangörerna för fungerande och smidigt samarbete, fortsätter Mustapää.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet