Kesän ennätysvilkas viikko työllisti poliisia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 13.7.2021 14.30
Uutinen

Helteisessä kesäsäässä Itä-Uudenmaan poliisi selvitti muun muassa kolareita, tulipaloja ja kovia nopeuksia liikenteessä. Lisäksi kolme varasta jäi verekseltään kiinni Vantaalla sijaitsevan kierrätyskeskuksen alueelta, jonne on tänä vuonna tunkeuduttu jo kuusi kertaa.

Lämmin keli vaikuttaa viikonlopun tehtävämääriin

Viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta kiireinen ja tähän asti koko vuoden vilkkain.  Viikko piti sisällään yhteensä yli 2500 erilaista poliisitehtävää, joista 900 painottui viikonloppuun.

– Aurinkoinen ja helteinen keli vaikuttaa selkeästi poliisin tehtävien kasvuun erityisesti viikonloppuiltaisin ja öisin. Tosin nyt poliisin tehtävämäärät ovat olleen viikollakin normaalia korkeammat, toteaa Ojala.

Kotihälytystehtävissä on viime viikkoina ollut tasaista laskua, ja ne ovat vakiintuneet nyt 150 tehtävän molemmin puolin ja painottuvat viikonloppuihin. Viime viikonlopun aikana poliisi hoiti yli 70 kotihälytystehtävää. 

Muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, häiriökäyttäytymistä, rattijuoppoja, omaisuusrikoksia, virka-apujen hoitamista ja etsintäkuulutettujen hakuja. Lisäksi valtaväylillä tapahtui viime viikolla yli 80 kolaria, jotka työllistivät ja sitoivat useita partioita pitkiksikin ajoiksi. 

– Poliisilaitoksen alueella on tapahtunut lähiaikoina useita tulipaloja, joilla on ollut myös poliisia työllistävä vaikutus unohtamatta kesän polkupyörä- ja katalysaattorivarkauksia, Ojala lisää.

Fillareilla kansalaisten sekaan

Monialainen Rapido-ryhmä, joka tekee sekä rikostutkintaa että teemavalvontaa, tuki partioiden toimintaa valvomalla viikonloppuna yleistä turvallisuutta fillareiden selästä käsin. 

 – Pyrimme käyttämään tehokkaasti sekä välineistöä että monipuolista osaamista hyödyksi valvonnassamme. Tämä on yksi hyvä keino tehdä havaintoja sekä jalkautua kansalaisten pariin, kertoo rikoskomisario Anne Tuomisto.

Kuluvasta viikostakin on tulossa kesäisen lämmin ja se tulee varmasti vaikuttamaan poliisin toimintaan työllistävästi erityisesti yleisen paikkojen lisääntyneenä valvontana.

Varkaat kiinni verekseltään kierrätyskeskuksen alueelta

Poliisin partio sai lauantain vastaisena yönä tehtävän Vantaalla sijaitsevan kierrätyskeskuksen alueelle, mihin ilmoituksen mukaan oli tunkeutunut luvatta useampi henkilö.

Paikan päältä tavoitettiin etsintöjen jälkeen kaksi miestä ja yksi nainen. Heidän hallustaan löytyi kierrätyskeskuksesta anastettua omaisuutta, mm. kuparijohtoja ja elektroniikkaa. Kaikki kolme päätyivät kiinniotettuna poliisin huostaan epäiltynä varkauden yrityksestä.

– Lisäksi toisen miehistä epäillään syyllistyneen myös huumausainerikokseen, sillä hänen hallustaan löytyi kassi missä oli marihuanaa ja amfetamiinia, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

Tämä oli jo kuudes kerta tämän vuoden aikana, kun kyseisen kierrätyskeskuksen alueelle tunkeuduttiin.

– Kierrätyskeskus ei ole mikään avoin kaatopaikka, mihin saa mennä penkomaan sinne vietyä tavaraa. Kierrätyskeskuksen ollessa kiinni sen alueelle ei saa luonnollisestikaan mennä ja jos sieltä sen lisäksi vielä vie luvatta kännyköitä tai muuta sinne tuotua tavaraa, voi syyllistyä varkauteen, muistuttaa Luoto.

Kokoontumisajoja sekä nopeus- ja ajotapavalvontaa

Liikennepoliisisektorin partioiden viikonloppu sujui pääsääntöisesti perusvalvonnan merkeissä. Poliisilaitoksen pääväylillä tehtiin nopeus- ja ajotapavalvontaa ja mukaan mahtui myös muutamien kokoontumisajojen valvontaa. 

 – Kokoontumisajot sujuivat rauhallisesti, eikä niistä aiheutunut isompia liikennehäiriöitä, toteaa komisario Asko Sartanen. 

– Liekö helle syynä, kun kovia nopeuksia mitattiin taas reilu määrä eri puolilla poliisilaitoksemme aluetta. Muun muassa Järvenpäässä Kaukontiellä, keskellä asuinaluetta, moottoripyörän kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ajamalla neljänkympin alueella 97:ää.

Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia mitattiin myös kolmostiellä Nurmijärvellä sekä Tuusulantiellä. 

– Koko viikonlopun aikana liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan epäillään 13 kuljettajaa ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kuutta kuljettajaa. Kolme kuljettajaa jäi poliisin haaviin ilman vaadittavaa ajo-oikeutta.

Viikkokooste kertoo Itä-Uudenmaan poliisin arjesta

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen