Sommarens livligaste vecka sysselsatte polisen i Östra Nyland

13.7.2021 14.30 | Publicerad på svenska 14.7.2021 kl. 13.24
Nyhet

I det heta sommarvädret utredde polisen i Östra Nyland bland annat krockar, bränder och höga hastigheter i trafiken. Dessutom blev tre tjuvar tagna på bar gärning på en återvinningscentrals område i Vanda, där det gjorts intrång redan sex gånger i år.

Det varma vädret påverkar antalet uppdrag under veckoslut

Förra veckan var jäktig för övervaknings- och larmverksamheten och den livligaste hittills i år. Veckan omfattade sammanlagt över 2500 olika polisuppdrag, av dem 900 med tyngdpunkt på veckoslutet.

– Solen och värmen bidrar helt klart till att polisens uppdrag ökar särskilt under veckoslut och nätter. Polisuppdragen har dock nu också under veckan varit flera än normalt, konstaterar Ojala.
Antalet hemlarmuppdrag har minskat stadigt de senaste veckorna, och håller sig nu på en nivå kring 150, med tyngdpunkt på veckoslutet. Förra veckoslutet hade polisen över 70 hemlarmuppdrag. 

I övrigt handlade uppdragen mest om berusade, störande beteende, rattfylleri, egendomsbrott, handräckning och att hämta efterlysta. I förra veckan inträffade dessutom över 80 krockar på huvudlederna som länge sysselsatte och band flera patruller.

– Inom polisinrättningens område har det under den senaste tiden inträffat flera bränder som också har sysselsatt polisen, sommarens cykel- och katalysatorstölder inte att förglömma, tillägger Ojala.

På cykel ute bland folk

Den sektorsövergripande Rapido-gruppen som både gör brottsutredningar och sköter temaövervakning, stödde patrullverksamheten genom att under veckoslutet övervaka den allmänna säkerheten från cykelsadeln. 

– Vi strävar efter att effektivt utnyttja både vår utrustning och mångsidiga kompetens i övervakningen. Det här är ett bra sätt att göra iakttagelser och röra sig ute bland folk, berättar kriminalkommissarie Anne Tuomisto.

Värmeböljan fortsätter också den innevarande veckan vilket säkert har en sysselsättande effekt på polisens verksamhet särskilt i form av ökad övervakning av allmänna platser.

Tjuvar greps på bar gärning på en återvinningscentrals område

En polispatrull fick natten mot lördagen ett uppdrag på en återvinningscentrals område i Vanda där enligt uppgift flera personer olovligen hade gjort intrång.

På plats påträffades efter en sökinsats två män och en kvinna. I deras besittning fann man egendom som stulits från återvinningscentralen, bland annat kopparledningar och elektronik. Alla tre greps och hamnade hos polisen misstänkta för försök till stöld.

– Dessutom misstänks en av männen ha gjort sig skyldig till narkotikabrott, eftersom han påträffades med en kasse där det fanns marijuana och amfetamin, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

Det var sjätte gången i år som det gjordes intrång på den här återvinningscentralens område.

– En återvinningscentral är ingen öppen avstjälpningsplats dit man får gå och plocka åt sig ditförda saker. När en återvinningscentral är stängd får man naturligtvis inte gå in på området och om man dessutom olovligen för bort mobiltelefoner eller andra föremål som förts dit, kan man göra sig skyldig till stöld, påminner Luoto.

Gruppkörningar samt övervakning av hastigheter och körsätt

För trafikpolissektorns patruller handlade veckoslutet i huvudsak om grundläggande övervakning. På polisinrättningens huvudleder övervakades hastigheter och körsätt och man hann också övervaka några gruppkörningar.

 – Gruppkörningarna förlöpte lugnt och orsakade inga större störningar i trafiken, konstaterar kommissarie Asko Sartanen. 

– Är värmeböljan månne orsak till man igen uppmätte en stor mängd höga hastigheter på olika håll inom området för vår polisinrättning? Bland annat på Kaukotie i Träskända, mitt i ett bostadsområde, misstänks en motorcykelförare ha gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten genom att köra 97 km/h på ett område där fyrtio är tillåtet.

Grovt äventyrande av trafiksäkerheten uppmättes också på riksväg tre i Nurmijärvi och Tusby. 

– Under hela veckoslutet misstänks 13 förare för äventyrande av trafiksäkerheten och för allvarlig likgiltighet för trafiksäkerheten och sex förare för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Polisen tog fast tre förare som körde utan körrätt.

Sammanfattningen av veckan berättar om vardagen för polisen i östra Nyland

Polisen i östra Nyland ger ut varje vecka en sammanfattning vars syfte är att ge en så aktuell bild som möjligt över säkerhetsläget i polisinrättningens område. Veckomeddelandet tar även upp brottsfall inom olika ämnesområden som polisen arbetat med.

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik
Polisinrättningen i Östra Nyland
brottmål
förebyggande
trafik