Keskusrikospoliisi tutkii eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistunutta tietomurtoa

Julkaisuajankohta 28.12.2020 12.37
Uutinen

Keskusrikospoliisi tutkii eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistunutta tietomurtoa, josta eduskunta on tiedottanut tänään 28.12.2020.

Esitutkinta on aloitettu loppusyksystä 2020 ja asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietomurtona ja vakoiluna. Poliisi selvittää tietomurron tekotapaa sekä sitä, kuka tai ketkä murron ovat tehneet.

– Teko ei ole sattumanvarainen tai vahinko. Tässä vaiheessa yhtenä vaihtoehtona on, että tuntemattomat tekijät ovat voineet hankkia tietomurrolla tietoa joko vieraan valtion hyödyksi tai Suomea vahingoittaakseen. Murto on kohdistunut useampaan kuin yhteen henkilöön, mutta tarkkaa lukumäärää emme voi valitettavasti kertoa vaarantamatta käynnissä olevaa esitutkintaa, sanoo rikosylikomisario Tero Muurman Keskusrikospoliisista.

Tutkinnassa tehdään tiivistä viranomaisyhteistyötä kotimaassa muun muassa Suojelupoliisin kanssa. Lisäksi tutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistyötä. 

– Tutkinta on edistynyt hyvin. Tapaukseen liittyvää tietoa kerätään hyvin monipuolisesti ja laajalti ja sitä analysoidaan huolellisesti. Tulosten perusteella tutkintaa kohdennetaan tarpeen mukaan ja tehdään tarvittavia lisäselvityksiä. Kyseinen tapaus on Suomessa poikkeuksellinen, kohteen laadun vuoksi vakava ja uhreille valitettava, Muurman sanoo.
 

Etusivun uutinen Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen