Keskusrikospoliisi tutkii eduskunnassa tapahtunutta tietosuojarikosta

Julkaisuajankohta 12.2.2024 14.15
Uutinen

Poliisin epäilyn mukaan eduskunnassa työskennellyt henkilö on tallentanut ja säilyttänyt turvallisuusselvityksissä käytettäviä henkilötietoja lainvastaisesti. Epäilty tekokokonaisuus ajoittuu vuosille 2017–2023.

Esitutkinnan alkuvaiheessa saatujen tietojen perusteella on syytä epäillä, että tietosuojaloukkauksen kohteeksi on joutunut todennäköisesti yli 1000 henkilöä. Suuri henkilömäärä johtuu siitä, että epäillyn rikoksen tekovuosina eduskunnassa on työskennellyt laaja joukko virkamiehiä, rakennusurakoitsijoita sekä näiden aliurakoitsijoita. Edellä mainitulle henkilöjoukolle on tehty turvallisuusselvitykset, joiden henkilötietoihin tietosuojarikos on kohdistunut.

Turvallisuusselvityksiä ei tehdä kansanedustajille, joten he eivät ole loukkauksen piirissä. 

– Tässä vaiheessa poliisi keskittyy asianomistajien tavoittamiseen sekä heidän vaatimusten selvittämiseen. Esitutkinnan ennakoidaan valmistuvan kevään aikana, kertoo Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila.  

Poliisilla ei ole viitteitä siitä, että väärin säilytettyjä tietoja olisi käytetty rikolliseen tai muuhun vahingolliseen toimintaan. 

Eduskunta on tiedottanut tapauksesta 12.2.2024.

Tässä vaiheessa esitutkintaa Keskusrikospoliisi ei tiedota aiheesta enempää.