Kokoontumisajoja, päihtyneitä kuljettajia ja muistutus arkaluontoisten kuvien jakamisesta

Julkaisuajankohta 12.9.2023 13.45
Uutinen

Viikonloppuna poliisin haaviin jäi jälleen useita päihtyneitä ja ilman ajo-oikeutta kulkuneuvoa kuljettaneita kuljettajia Itä-Uudellamaalla. Rikostutkinnasta muistutetaan, että arkaluontoisten kuvien jakamisessa somessa on syytä käyttää harkintaa. Tulevana lauantaina 16.9. Itä-Uudenmaan poliisi kutsuu kaikki Porvooseen viettämään Rakuunarykmentin 106-vuotismuistopäivän juhlaa.

Kokoontumisajoja ja kiihdytysajojen estämistä

Viime viikonvaihteessa järjestettiin Hyvinkään lentokentällä mopomiitti, joka keräsi paikalle satoja osallistujia ja liikennepoliisisektorimme partiot olivat paikalla valvontatehtävissä. Annoimme lisäksi tukea Länsi-Uudenmaan poliisille Kirkkonummella Night Cruising -tapahtumassa lauantai-iltana. Molemmat tapahtumat poikivat useita ajokieltoja sekä ajoneuvoille että kuljettajille. Lisäksi estimme viikonvaihteessa epävirallisen kiihdytyskisan käynnistymisen Vantaan Katriinantiellä. 

Törkeitä liikenteenvaarantamisia kirjasimme kuusi, piittaamattomuuksia 11, seitsemän rattijuopumusta, joista yksi oli törkeä, ja ilman ajo-oikeutta ajaneita jäi haaviimme kahdeksan, listaa komisario Katri Lehti viikonlopun suoritteita.

Ensi viikolla valvotaan tehostetusti turvavyön ja turvalaitteiden käyttöä liikenteessä

Itä-Uudenmaan poliisi osallistuu omalla toiminta-alueellaan valtakunnalliseen 
turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvontaan ajalla 18. – 22.9.2023. Poliisilaitoksen aluetta halkovat suurimmat pääväylät ja valvontaa suunnataan nyt pääasiassa taajamien kokoojaväylille sekä sisään-tulo- ja ulosmenoteille, joilla valvontahavaintojen tekeminen ja ajoneuvojen pysäyttäminen on helpompaa kuin taajamien ulkopuolella. Yksi tyypillisimmistä tarkkaamattomuutta aiheuttavista tekijöistä on matkapuhelimen tai muun viestintävälineen käyttö ajon aikana. Myös turvavöiden käyttö on taajamissa edelleen vähäisempää kuin taajamien ulkopuolella.  Näihin kahteen seikkaan kiinnitetään erityistä huomiota valvontateeman aikana. 

Tuntemattomille nettituttavuuksille ei tule lähettää arkaluonteisia kuvia tai antaa mitään henkilökohtaisia tietoja

Itä-Uudenmaan poliisille on jälleen ilmoitettu useammasta tapauksesta, jossa alastonkuvien jakaminen Snapchatissa on johtanut kuvan lähettäjän kiristämiseen. 

Kaikissa rikosilmoituksissa tapahtumien kulku on ollut lähes identtinen: rikoksen uhri tutustuu Snapchatissa uuteen tuttavuuteen, ja asiat etenevät keskusteluiden jälkeen siihen, että uhria pyydetään vaihtamaan alastonkuvia uuden tuttavuuden kanssa, kertoo rikoskomisario Aleksi Topinoja. 

Uhri lähettää alastonkuvan, jonka jälkeen häneltä aletaan vaatimaan rahaa tai muutoin kuva julkaistaan verkossa uhrin tuttaville. Useissa tapauksissa keskustelut käydään englannin kielellä ja tekijän epäillään toimineen ulkomailta käsin.  

Haluamme muistuttaa, että tuntemattomille nettituttavuuksille ei tule antaa mitään henkilökohtaisia tietoja tai lähettää arkaluonteista materiaalia, Topinoja painottaa. 

Kuvan lähettäminen voi aluksi tuntua jännittävältä ja harmittomalta. Kuvan lähettämisestä voi kuitenkin myöhemmin koitua uhrille mittavaa vahinkoa ja ahdistusta. 

Pitäisi aina muistaa, että kuvat saattavat päätyä huijarin käsiin ja niitä voidaan käyttää kiristyksen välineenä. Mikäli olet saanut edellä mainitun kiristysviestin, ota viesteistä kuvankaappaukset ja ilmoita asiasta välittömästi poliisille, Topinoja neuvoo. 

Rakuunarykmentin 106-vuotismuistopäivän yleisötilaisuus Porvoossa

Itä-Uudenmaan poliisi osallistuu lauantaina 16.9.2023 klo 13.30-15.30 Saksanniemen järjestyslipuston, eli Uudenmaan Rakuunarykmentin 106-vuotismuistopäivän yleisötilaisuuteen Porvoon torilla. 

Poliisilla on torilla kalustonäyttely, jossa pääset tutustumaan muun muassa panssarimersuun, poliisiautoihin, poliisimoottoripyörään ja poliisin droneen. Helsingin poliisisoittokunnan kvintetti soittaa torilla, ja ratsupoliisi partioi torilla sekä torin ympäristössä.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala sekä ylikomisario Timo Leppälä ovat paikalla vastailemassa kansalaisten kysymyksiin ja valmiina keskustelemaan ajankohtaisista poliisiin liittyvistä aiheista. Tervetuloa paikalle!
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta