Gruppkörningar, berusade förare och en påminnelse om delning av känsliga bilder

Utgivningsdatum 12.9.2023 13.45 | Publicerad på svenska 15.9.2023 kl. 13.16
Nyhet

Under veckoslutet nappade polisen åter en gång flera berusade förare och förare som körde utan körkort i Östra Nyland. Brottsutredningen vill påminna om att det gäller att överväga noggrant när man delar känsliga bilder. Inkommande lördag den 16.9 bjuder polisen in alla till Borgå för att fira 106-årsdagen till minnet av Dragonregementet.

Gruppkörningar och förhindrande av dragracing

Förra veckoslutet ordnades en mopedträff på Hyvinge flygplats som samlade hundratals deltagare, och patruller från vår trafikpolissektor var på plats på övervakningsuppdrag. Vi bidrog även med stöd till polisen i Västra Nyland vid Night Cruising-evenemanget i Kyrkslätt på lördagskvällen. Båda evenemangen resulterade i flera körförbud för både fordon och förare. Dessutom förhindrade vi en inofficiell dragracetävling på Katrinevägen i Vanda under veckoslutet. 

– Vi registrerade sex fall av grovt äventyrande av trafiken, 11 fall av vårdslöshet, sju fall av rattfylleri, varav ett grovt, och åtta förare utan körrätt nappades, räknar upp kommissarie Katri Lehti insatserna under veckoslutet.
Nästa vecka intensivövervakas användningen av säkerhetsbälten och säkerhetsanordningar i trafiken

Polisen i Östra Nyland deltar i sitt eget verksamhetsområde i den nationella 

 övervakningen av säkerhetsanordningar och ouppmärksamhet i trafiken under perioden 18–22.9.2023. Polisinrättningens område genomkorsas av de största huvudvägarna och övervakningen riktas nu främst mot insamlingsvägar och in- och utfartsvägar i tätorterna, där det är lättare att göra övervakningsobservationer och stoppa fordon än utanför dem. En av de mest typiska faktorerna som orsakar ouppmärksamhet är användningen av en mobiltelefon eller andra kommunikationsmedel under körning. Användning av bilbälte förekommer också fortfarande mindre i tätorter än utanför dem.  Särskild uppmärksamhet kommer att fästas vid dessa två aspekter under övervakningstemat. 

Skicka inte känsliga bilder eller ge någon personlig information till okända bekanta på nätet

Polisen i Östra Nyland har igen tagit emot flera anmälningar om fall där delning av nakenbilder på Snapchat har lett till utpressning av bildens avsändare. 

– I alla brottsanmälningar har händelseförloppet varit så gott som identiskt: brottsoffret lär känna en ny bekant på Snapchat och efter samtal framskrider det till att offret ombeds utbyta nakenbilder med den nya bekanta, berättar kriminalkommissarie Aleksi Topinoja. 

Offret skickar en nakenbild varefter hen börjar krävas på pengar under hot om att bilderna i annat fall läggs ut på nätet där offrets vänner och bekanta kan se dem. I flera fall förs samtalen på engelska och förövaren misstänks ha agerat från utlandet.  

– Vi vill påminna om att man inte ska lämna ut några personliga uppgifter eller skicka känsligt material till okända bekanta på nätet, betonar Topinoja. 

Att skicka en bild kan kännas spännande och oskyldigt till en början. Att skicka en bild kan dock senare orsaka betydande skada och ångest för offret. 

– Det gäller att alltid komma ihåg att bilderna kan hamna i händerna på en bedragare och kan användas som ett verktyg för utpressning. Om du har fått ett utpressningsmeddelande av ovan nämnda typ, ska du ta en skärmdump av meddelandet och anmäla ärendet omedelbart till polisen, råder Topinoja. 

Evenemang för allmänheten i Borgå till minne av 106-årsdagen för Dragonregementet

Lördagen den 16.9.2023 kl. 13.30-15.30 deltar polisen i Östra Nyland i ett evenemang för allmänheten på Borgå torg till minne av 106-årsdagen för Saksanniemis ordningsfana, det vill säga Nylands dragonregemente. 

Polisen ställer ut utrustning på torget där du kan bekanta dig med bland annat en bepansrad Mercedes, polisbilar, en polismotorcykel och polisens drönare. Helsingfors poliskårs kvintett spelar på torget och ridande polisen patrullerar på torget och i dess omgivning.

Polischef Ilkka Koskimäki, biträdande polischef Seppo Kujala och överkommissarie Timo Leppälä är på plats för att svara på medborgarnas frågor och är redo att diskutera aktuella ämnen relaterade till polisen. Välkommen!
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet