Koronavuosi haastoi harmaan talouden valvonnan

Julkaisuajankohta 20.4.2021 8.45
Uutinen

Viranomaiset ovat ottaneet uusia valvontakeinoja käyttöön koronatilanteen seurauksena. Poliisin tietoon tullut talousrikollisuus kasvoi edellisvuodesta, Verohallinto puolestaan määräsi harmaan talouden tarkastusten perusteella veroja maksuun yli 80 miljoonaa euroa. Tiedot selviävät tänään julkaistuista harmaan talouden vuoden 2020 torjuntatilastoista.

Viime vuosi oli koronatilanteen takia harmaan talouden torjuntaa tekeville viranomaisille haasteellinen. Viranomaiset pystyivät haasteista huolimatta reagoimaan uudenlaiseen tilanteeseen ja löytämään harmaan talouden torjuntaan uusia tapoja. Esimerkiksi etätarkastuksia otettiin käyttöön. Tautitilanteen takia ennestään keinovalikoimassa olleet viranomaisten tietojenvaihto ja tiedon analysointi saivat enemmän painoarvoa. Tietojenvaihto oli tehokkaassa käytössä esimerkiksi, kun yrityksille myönnettyjä koronatukia ja tilaajavastuulakia valvottiin.

Poliisin tietoon tullut talousrikollisuus kasvoi 15 prosenttia edellisvuodesta

Viime vuonna poliisi kirjasi yhteensä 2251 talousrikoksiin liittyvää rikosasiaa. Viime vuonna kasvoivat mm. törkeät veropetokset, lahjontarikokset, ihmiskaupparikokset ja petokset. Pandemia ei juurikaan ole vaikeuttanut poliisin talousrikostutkintaa eikä uudenlaisia talousrikostyyppejä ole noussut vielä esiin.

Talousrikostutkinnassa on käytetty nopeutetun menettelyn tutkintaprosesseja, mikä on osaltaan vaikuttanut siihen, että talousrikosjuttuja on voitu tutkia ja päättää aiempaa enemmän.

Harmaa talous & talousrikollisuus -sivusto on talousrikostorjuntaviranomaisten yhteisesti ylläpitämä tilannekuvasivusto, josta voit lukea lisää ajankohtaisista talousrikostorjunnan aiheista ja ilmiöistä.
 

Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta Uutinen