Kotikeikat ja tulipalot työllistivät poliisia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 6.7.2021 13.14
Uutinen

Viime viikon helteisessä säässä Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät kotihälytystehtävät ja tulipalot. Lisäksi kesäkuun lopussa tapahtuneen törkeän ryöstön yrityksen esitukinta on valmistumassa ja siirtymässä syyttäjälle syyteharkintaan.

Helteinen viikko piti partiot kiireisinä

Kokonaisuutena viime viikko ja viikonloppu oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta kiireinen. Tehtäviä, etenkin yövuoroissa, riitti laidasta laitaan. Lisäksi sunnuntaina Nurmijärven kirkonkylällä sytytetyt useat tulipalot sitoivat partioita tehtäville pitkiksi ajoiksi. Paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi. Tulipaloista on tiedotettu erikseen maanantaina 5.7. Löydä linkit niihin uutisen lopusta.

– Hyvällä säällä ja helteellä on kyllä iso vaikutus siihen, että ihmisiä on liikenteessä paljon ja silloin myös sattuu ja tapahtuu, kertoo komisario Harri Vihola. 

Viime viikon kokonaistehtävämäärä pysyi samalla tasolla kuin edellisellä viikolla. Kotihälytystehtäviä poliisille välitettiin viikon aikana 160, joista suurin osa edelleen painottuu viikonloppuun. 

– Koko viikonlopun aikana partiot hoitivat yhteensä 765 tehtävää. Yksilön suojaan liittyviä tehtäviä hoidettiin 270 ja niistä kotihälytyksiä oli 65. Kotihälytyksissä suurin syy on edelleen häiritsevä meteli.

Nuorisovalvontaa poliisilaitoksen rautatieasemilla

Poliisilaitoksen ennalta estävän työn partio jalkautui viikonloppuna poliisilaitoksen rautatieasemille ja niiden lähiympäristöön yhdessä Nuorisotyö raiteilla -nuorisotyöntekijöiden kanssa. Yleisilme muun muassa Järvenpään, Keravan ja Vantaan asemilla oli rauhallinen.

– Tarkastimme myös muutamia muita nuorison suosimia kohteita, mutta niissäkin oli nyt rauhallista, kertovat vanhemmat konstaapelit Markus Schlosser ja Kati Korpela.

– Poliisin jalkautuminen ja näkyminen katukuvassa on äärimmäisen tärkeää ja siitä saimmekin viikonloppuna hienoa palautetta niin järjestyksenvalvojilta, konduktööreiltä kuin kansalaisiltakin, konstaapelit kiittelevät.

Mopojen kokoontumisajot, kovat nopeudet ja rattijuopot työllistivät

Liikennepoliisisektorin partioiden viime viikkoa työllistivät muun muassa Hyvinkäällä ja Järvenpäässä järjestetyt mopotapahtumat, kovat nopeudet ja rattijuopot.

 – Partiomme osallistuivat heleteisen ja kiireisen viikonlopun aikana myös hälytystehtävien hoitamiseen yhdessä ja valvonta- ja hälytystoimintasektorin partioiden kanssa, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

 – Kovita nopeuksilta ei tänäkään viikonloppuna vältytty. Niistä mainittakoon pari epäiltyä törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, joissa kuljettajille mitattiin 120 nopeusrajoituksella nopeuksiksi 181 km/h ja 191km/h. Lisäksi muutamille kuskeille mitattiin huimia nopeuksia ja heidän epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan.

Tehtävien ja tarkistusten yhteydessä poliisin haaviin jäi myös rattijuoppoja ja muutamia etsintäkulutettuja henkilöitä.

Treffit päättyivät törkeään ryöstön yritykseen

Itä-Uudenmaan poliisilla on tutkittavan tapaus, jossa nettisovelluksessa sovitut treffit päättyivät muun muassa törkeään ryöstön yritykseen ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

Tapahtumat sijoittuvat Vantaalla sijaitsevaan yksityisasuntoon, jonne treffit perjantaina 25.6. päätyivät. Asunnossa oli juteltu ja nautittu hieman alkoholia. Nainen oli poistunut asunnosta ja lähtiessään päästänyt asuntoon kaksi muuta naista, jotka yhdessä tuumin olivat alkaneet pahoinpidellä asuntoon kutsuttua miestä. 

– Uhria oli pahoinpidelty lyömällä muun muassa imurin metallisella putkella. Lisäksi yksi epäillyistä oli veitsellä uhkaamalla vaatinut mieheltä rahaa tai pankkikorttia. Vaatimusta oli tehostettu huitaisemalla miestä veitsellä, jonka jälkeen epäilty oli lopulta heittänyt veitsen miestä kohti. Veitsi jätti miehen käteen pienen jäljen, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio. 

Pahoinpitelyn uhriksi joutunut mies oli saanut hälytettyä apua ja lukinnut itsensä asunnon kylpyhuoneeseen. Erityispiirteenä tapauksessa on se, että epäilty päätekijä, 16-vuotias nuori nainen, oli kuvannut teon kokonaisuudessaan Instagramiin livelähetyksenä. 

– Kaikkien kolmen epäillyn tekijän epäillään syyllistyneen törkeän ryöstön yritykseen ja kahta epäillään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen sekä salakatseluun ja kunnianloukkaukseen, Aukio jatkaa.

Tapauksen esitutkinta on loppusuoralla, jonka jälkeen se siirrettään syytäjälle syyteharkintaan.

Viikkokooste kertoo Itä-Uudenmaan poliisin arjesta

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Laji Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta