Kotiväkivalta ja seksuaalirikokset lisääntyneet Itä-Uudenmaalla

Julkaisuajankohta 27.7.2021 10.57
Uutinen

Poikkeuksellinen koronavuosi näkyy Itä-Uudenmaan alueen alkuvuoden rikostilastoissa - julkisella paikalla tapahtuneita rikoksia kirjattiin selvästi aiempaa vähemmän. Väkivalta ja seksuaalirikokset ovat kuitenkin siirtyneet koteihin.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tammi-kesäkuun rikostilastoissa nousee esiin erityisesti se, että julkisella paikalla tapahtuneet rikokset ovat vähentyneet.

– Jos tilannetta verrataan viime vuoteen, ei tuolloin vielä alkuvuoden ensimmäisinä kuukausina ollut samanlaisia ravintolarajoituksia kuin tänä vuonna. Rajoitusten takia ihmisiä on ollut tänä vuonna selvästi aiempaa vähemmän liikkeellä ja tämä näkyy poliisin tilastoissa: sekä pahoinpitelyt, huumausainerikokset että ryöstöt ovat vähentyneet, kertoo apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Pahoinpitelyt ovat kuitenkin siirtyneet ihmisten koteihin.

– Neljän seinän sisällä tapahtuva väkivalta on lisääntynyt. On erittäin tärkeää, että pahoinpitelyn uhrit ilmoittavat matalalla kynnyksellä poliisille, jotta poliisi pääsee nopeasti apuun keskeyttämään tilanteen. Pahoinpitelyn uhri saadaan myös nopeammin avun piiriin, painottaa rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Pahoinpitelyrikokseen voi toisinaan liittyä myös seksuaalirikos. Seksuaalirikoksia onkin tänä vuonna kirjattu kolmannes enemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa.

– Sekä raiskauksia, lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia, että muita seksuaalirikoksia on kirjattu tänä vuonna aiempaa enemmän ja suurin osa näistä rikoksista on tapahtunut myös kotipiirissä. Olipa kyse sitten väkivalta- tai seksuaalirikoksesta, tulee näistä rikoksista ilmoittaa hetimmiten matalalla kynnyksellä hätäkeskukseen soittamalla 112, Eronen muistuttaa.

Katalysaattorivarkaudet ja kiristykset työllistäneet poliisia

Tänä vuonna on kirjattu jo 137 liikennevälineeseen luvatta tunkeutumista enemmän viime vuoteen verrattuna. Tämä nousu selittyy muun muassa sillä, että varkaat ovat iskeneet kyntensä erityisesti autojen katalysaattoreihin. 

– Varkaat ovat anastaneet katalysaattoreita pysäköidystä autosta. Poliisi on saanut jo osan varkaista kiinni, mutta jos tiedät varkauksista jotain, asiasta kannattaa vinkata poliisille, Eronen sanoo.

Itä-Uudellamaalla voi lähettää kiireettömiä rikosvihjeitä poliisille sähköpostiosoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi. Jos taas huomaa jonkun verekseltään murtopuuhissa, tulee näissä akuuteissa tilanteissa soittaa suoraan hätäkeskukseen 112.

Tilastoista erottuvat myös kiristysrikokset, joita on kirjattu tänä vuonna 75 kpl viime vuotta enemmän. Tämä tarkoittaa tilastoissa yli 80 prosentin nousua. Kiristysrikosten määrän nousulle on kuitenkin yksinkertainen selitys.

– Nämä kiristysrikokset ovat peruja Vastaamon viimevuotisesta tietomurrosta. Siihen liittyviä kiristyksiä kirjattiin useita kymmeniä vielä tämänkin vuoden puolella, Eronen sanoo.

Mökki- ja asuntomurrot ovat vähentyneet - tosin mahdollisesti vain väliaikaisesti

Poliisin rikostilastoista käy myös ilmi, että mökki- ja asuntomurrot ovat vähentyneet. 

– Liikkuvat rikollisryhmät tehtailevat ison osan asunto- ja mökkimurroista ja nämä ryhmät tulevat Suomeen ulkomailta. Koska kansainvälistä liikkumista on viimeisen vuoden aikana rajoitettu, ei Suomessa ole ollut aiempaan tapaan liikkuvia rikollisryhmiä, Eronen avaa.

 – Nykytilanteeseen ei kannata kuitenkaan tuudittautua. Kun kansainvälinen liikenne taas lisääntyy, lisääntyy todennäköisesti myös kansainvälinen rikollisuus. Siksi kodin ja kesämökkien turvalaitteistoista kannattaa pitää edelleenkin hyvää huolta, Eronen jatkaa.

Liikennerikoksia lähes 800 viime vuotta enemmän

Poliisi on napannut liikenteestä tänä vuonna Itä-Uudellamaalla jo lähes 800 liikennerikosta enemmän viime vuoteen verrattuna - siitäkin huolimatta, että puhallutuksia on jouduttu vähentämään reilusti poliisin työsuojelu- ja varotoimenpiteenä.

– Erityisesti kovat ylinopeudet eli törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet, kun tyhjemmillä kaduilla on ollut tilaa kaasutella. Rattijuoppoja on myös saatu poimittua liikenteestä lähes yhtä paljon kuin viime vuonna, vaikkei poliisi olekaan pystynyt puhalluttamaan tiellä liikkujia aiempaan tapaan. Vaikuttaa siltä, että poliisin valvontaa on onnistuttu suuntaamaan oikeisiin paikkoihin, komisario Asko Sartanen arvioi. 

Sartanen kuitenkin korostaa, että yleisemmällä tasolla on vielä toistaiseksi liian aikaista pohtia, kuinka korona-aika on vaikuttanut ihmisten liikennekäyttäytymiseen. 

– Voi olla, että muutokset työmatkoissa, etätyöskentelyssä ja vapaa-ajanviettotavoissa alkavat pitkällä aikavälillä heijastua myös liikenneturvallisuuden tilastoihin. Tällaiset päätelmät voidaan kuitenkin tehdä vasta tuonnempana. Jatkamme poliisissa aktiivista liikennevalvontaa ja johtopäätökset tuloksista pystymme vetämään myöhemmin pidemmän ajan vertailussa, Sartanen sanoo.

Lupahakemusten määrät kääntyivät kasvuun alkukesästä

Koronarajoitukset- ja suositukset vaikuttivat vielä alkuvuodesta etenkin passi- ja yleisötilaisuushakemusten määriin. Koronarajoitusten lievennyttyä alkukesästä matkustusasiakirjojen, passien ja henkilökorttien, kysyntä vilkastui huomattavasti. Pelkästään henkilökortteja on haettu tänä vuonna yli 5 000 viime vuotta enemmän. Myös passien kysyntä kasvoi.

– Passeja myönnettiin kesäkuussa lähes yhtä paljon kuin kesäkuussa 2019. Kysynnän kasvu on näkynyt meillä poliisin lupapalvelupisteissä pidentyneinä jonoina ajanvarauksessa ja ruuhkina palvelupisteissä. Kaikkien passia, henkilökorttia ja muita lupia hakevien kannattaa ottaa huomioon, että lupa-asiat pystyy hoitamaan useimmissa tapauksissa sähköisesti poliisin nettisivuilla poliisi.fi, muistuttaa lupaesimies Maria Eronen.

– Käynti poliisiasemalla ei ole myöskään sidottu pelkästään oman paikkakunnan poliisiasemaan. Lupa-asiat voi hoitaa millä tahansa poliisiasemalla eli vaikkapa omaa kesämökkiä lähimpänä olevalla poliisin lupapalvelupisteellä, Eronen jatkaa.

Tutustu vuoden 2021 tilastoihin

Itä-Uudenmaanlaitoksen tilastot vuodelta 2021 löytyvät saavutettavassa muodossa osoitteesta poliisi.fi/tilastot 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen