Koulujen päättymisviikonlopun tehovalvonnasta 442 lastensuojeluilmoitusta

Poliisihallitus
Julkaisuajankohta 14.6.2023 11.03
Tiedote

Poliisi valvoi tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä koulujen päättymisviikonloppuna 2.- 4.6. Valvonnan kohteina olivat erityisesti alaikäisten luvaton alkoholin nauttiminen ja hallussapito sekä häiriöt yleisillä paikoilla. Hävitetyn alkoholin määrä kasvoi ja lastensuojeluilmoituksia tehtiin enemmän kuin vuonna 2022. Lukemat olivat kuitenkin koronaa edeltäviä vuosia matalampia.

Poliisi suuntasi valvontaa paikoille, minne nuorison tiedetään paikallisesti kokoontuvan, kuten puistoihin ja koulujen pihoille. Kuten paikallispoliisit ovat aiemmin tiedottaneet, nuorison juhlinta sujui pääosin ilman vakavampia välikohtauksia. Ikävänä trendinä näyttäytyi, että nuorille on yhä tavanomaisempaa kantaa jonkinlaista teräasetta mukanaan. Tätä ei tilastoitu, mutta havaintoja poliisissa on tehty paljon. 

Vuoteen 2022 verrattuna poliisin hävittämän alkoholin määrä sekä tehtyjen  lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi.  Toisaalta määrät olivat vielä selvästi alle sen tason, mitä ne olivat vuosina ennen koronaa. 

Viikonlopun valvonnan aikana poliisi hävitti yli 1 500 litraa alkoholijuomia, josta lähes 1 300 litraa mietoja alkoholijuomia. Loput yli 200 litraa olivat viinejä tai väkeviä alkoholijuomia. Vuonna 2022 hävitetyn alkoholin kokonaismäärä oli noin 800 litraa. 

- Vaikka määrät ovat viime vuoteen verrattuna selvästi kasvaneet, eivät ne ole vielä lähellekään sillä tasolla, mitä vuodesta 2010 saakka tehdyn seurannan perusteella ne aiemmin ennen koronaa ovat olleet. Tilastojen mukaan on aiemmin hävitetty keskimäärin 2 000–2 500 litraa alkoholia. Viime vuosina laskenutta alkoholin käytön määrän kääntymistä tänä vuonna kasvaneiksi luvuiksi ei kuitenkaan pidä jättää huomiotta, poliisitarkastaja Tuomo Korhonen Poliisihallituksesta korostaa.

Lastensuojeluilmoituksia tehtiin viikonlopun aikana 442, mikä on noin 200 enemmän kuin vuonna 2022. 
-  Lastensuojeluilmoituksia on tehty valvonnoissa aiempina vuosina 700–1 200 kappaletta. Vuoden 2022 luvut kuitenkin melkein tuplaantuivat 442 ilmoitukseen. Toki tilastojemme lukuihin vaikuttaa se, kuinka paljon poliisi on pystynyt tehostettuun valvontaan työaikaa suuntaamaan. Tänä vuonna poliisi käytti valvontaan hieman yli kolme tuhatta työtuntia, Korhonen kertoo.

Valvontaa tehtiin useilla alueilla yhdessä nuoriso- ja sosiaalitoimen sekä Aluehallintoviraston kanssa. Ilman toimivaa ja hyvää viranomaisyhteistyötä tilastot voisivat näyttää vielä paljon huonommilta. Myös valtaosa vanhemmista on toiminut oikein, ja he ovat noutaneet väsähtäneet nuorensa kotiin poliisin pyynnöstä. 

- Vastuu lapsista ja nuorista sekä heidän tekemisistään on aina heidän vanhemmilla, tätä ei voi olla korostamatta liikaa, Korhonen toteaa. 

Rikoksiin syyllistyneitä alle 18-vuotiaita tavattiin valvonnan aikana kaikkiaan 308 henkilöä, joista 54 oli alle 15-vuotiaita. Valvonnan aikana poliisi kirjasi 145 alkoholiin liittyvää rikosilmoituksia ja sakkoa. 


 

Etusivun uutinen Poliisihallitus Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta