Kovia nopeuksia, pahoinpitelyrikoksia ja liikenteestä johtuvia tehtäviä Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 11.1.2022 15.29
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät erityisesti kovat nopeudet liikenteessä, pahoinpitelyrikokset ja erilaiset liikenteestä johtuneet tehtävät. Lisäksi olemme edistyneet tammikuun alussa Vantaan Rekolassa tapahtuneen väkivallanteon tutkinnassa.

Kovia nopeuksia liikenteessä lumisateesta ja liukkaista tienpinnoista huolimatta

Haastava ajokeli ja osittain hyvinkin liukkaat tienpinnat eivät olleet viime viikolla esteenä sille, että liikennepoliisisektorin partiot mittasivat useille kuljettajille kovia ylinopeuksia. 

– Jopa yhdeksän kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja yhden 17 vuotiaan poikkeusluvalla henkilöautoa kuljettaneen nuoren miehen epäillään syyllistyneen törkeään liikennetuvallisuuden vaarantamiseen ajamalla satasen nopeusrajoituksella 155km/h. Liikenteestä tavattiin myös useita kuljettajia, joilla ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta, kertoo komisario Asko Sartanen.

– Nopeus- ja ajotapavalvonnan lisäksi partiomme tukivat viikonloppuna kentän partioita hälytystehtävien hoitamisessa, Sartanen jatkaa.

Poliisilla kiireinen viikko - tehtäviä riitti laidasta laitaan

Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta erittäin kiireinen ja piti sisällään yhteensä 1550 erilaista poliisitehtävää. 

– Viikon tehtävistä 500 painottui viikonloppuun ja varsinkin perjantain ja lauantain välinen yö oli varsin vilkas. Lauantain ja sunnuntain välistä yötä, varsinkin yleisillä paikoilla, rauhoittivat tehokkaasti pakkanen ja koronarajoitukset. Viikonloppuna yksilönsuojaan liittyviä tehtävä hoidettiin yli 170, joista kotihälytystehtävien osuus oli 70. Kotihälytystehtävien määrä on koronarajoitusten aikana ollut varsinkin viikonloppuisin korkea ja tehtävistä iso osa on niin sanottuja metelikeikkoja, mutta osa niistä on erilaisia kotihälytyksiin liittyviä väkivaltatehtävät, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Pahoinpitelyrikoksia, ryöstöjä ja liikenteestä aiheutuvia tehtäviä

Viime viikolla pahoinpitelyrikosten kokonaismäärässä ei edellisviikkoihin verrattuna tapahtunut juurikaan muutosta, mutta niistä suurin osa tapahtui yksityisillä paikoilla eli ihmisten kodeissa ja niitä poliisille kirjattiin kaikkiaan 45. Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia kirjattiin 13. Ryöstörikoksia viime viikolta kirjattiin kuusi ja ne tapahtuivat pääsääntöisesti yöaikaan. Muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, häiriökäyttäytymisiä, rattijuoppoja, omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee.

– Erilaiset liikenteestä johtuneet tehtävät työllistivät partioita viime viikolla taas reippaan puoleisesti. Kolareita meille kirjattiin viime viikolta peräti 132, joista eläinkolareita 24. Erilaisten henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten määrä on tasaantunut, mutta edelleen tehtävillä tulee vastaan teräaseita tai muita vaarallisia astaloita, Ojala jatkaa.

– Koululaisten talviloma ei aiheuttanut poliisille ”nuoriso häiriöksi” tehtäviä, josta kiitos kuuluu nuorille lomalaisille hyvästä käyttäytymisestä, kiittelee Ojala.

– Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös poliisilaitoksen henkilöstön lisääntyvin poistumiin, mutta toistaiseksi poliisille tulleet hälytystehtävät on pystytty ja pystytään jatkossakin hoitamaan hyvillä työvuorojärjestelyillä, summaa Ojala.

Vantaalla tapahtuneen väkivallanteon tutkinta etenee poliisissa

Tammikuun alussa Vantaan Rekolassa tapahtuneen väkivallanteon tutkinta etenee Itä-Uudenmaan poliisissa.

– Väkivallanteon yhteydessä yksi henkilö sai sairaalahoitoa vaativia vammoja, mutta uhri tai kukaan paikalla olleista ei ole ollut välittömässä hengenvaarassa, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Otimme heti tapahtumapaikalta kiinni neljä henkilöä, joiden osuutta tapahtuneeseen on tutkinnassa selvitetty muun muassa kuulusteluin. Kiinniotettujen henkilöiden roolit ovat esitutkinnan edetessä tarkentuneet ja tällä hetkellä meillä on aika hyvä käsitys siitä mitä asunnossa on tapahtunut. Jatkamme edelleen tapauksen tutkintaa muun muassa teknisen tutkinnan keinoin, Aukio jatkaa.

Maadotuskaapeleita varkaiden matkaan 

Junaraiteiden johdintolpista anastettiin kuparisia maadoituskaapeleita viime viikonloppuna, lauantain ja sunnuntain välisenä aikana, Saharintiellä Mäntsälässä. 

– Tapahtumapaikalle, junaradan länsipuolella kulkevalle huoltotielle oli päästy sen pohjoispään puomin salpa auki katkaisemalla. Puomin viereltä löytyi lumesta kahdet kengänjäljet, sekä todennäköisesti mönkijän edestakaiset jäljet, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

– Alueella on tapahtuma-aikaan saattanut liikkua ulkoilijoita ja lähistöllä sijaitsee myös Nummisten motocross -rata, joten kaikki havainnot alueella tapahtuma-aikaan liikkuneista epäilyttävistä henkilöistä tai ajoneuvoista ovat meille arvokkaita. Havainnoista pyydämme ilmoittamaan poliisilaitoksemme sähköpostiin [email protected], Vallila jatkaa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta