Kovia nopeuksia, päihtyneitä kuljettajia ja yksilön suojaan liittyviä tehtäviä Itä Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 21.2.2023 11.40
Uutinen

Viime viikon poliisitehtävissä Itä-Uudellamaalla näkyivät muun muassa kovat nopeudet, päihtyneet kuljettajat sekä yksilön suojaan liittyvät tehtävät. Lisäksi poliisi pidätti viikonloppuna useista nettipetoksista epäillyn henkilön.

Epäilty virkavallan anastus Vantaalla

Poliisin partio sai perjantaina iltapäivällä tehtävän Vantaalle Keimolantielle, missä hätäkeskukseen tulleiden useiden ilmoitusten perusteella henkilöautosta näytetään sinisiä ja punaisia vilkkuvaloja muille autoilijoille.

– Partio havaitsi ajoneuvon Tikkurilantien ja Keimolantien välisessä liikenneympyrässä ja pääsi sen perään. Ajoneuvo saatiin pysäytettyä Kivistöön Puistokadulle., kertoo ylikomisario Jussi Huhtela.

– Kuljettajan epäillään syyllistyneen virkavallan anastukseen sekä ajoneuvorikkomukseen. Hänen epäillään toisia erehdyttääkseen esiintyneen virkatehtävässä olevana julkista valtaa käyttävänä virkamiehenä. Lisäksi hänen autostaan takavarikoitiin vilkkuvaloja näyttävä paneeli sekä hälytyslaitteet, Huhtela jatkaa.

Kovia nopeuksia liikenteessä ja Cruising-tapahtuman valvontaa

Talvisista olosuhteista huolimatta liikennepoliisisektorin partiot tavoittivat viikonloppuna useita ylinopeutta ajaneita kuljettajia liikenteestä. 

– Perjantaina tavoitettiin kolme kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Sallittu nopeus ylittyi näissä tapauksissa huimasti. Viidenkympin alueella kaahattiin 120km/h ja satasen alueella mitatut nopeudet olivat 159km/h sekä 220km/h, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Lauantaina poliisilaitoksemme alueella tehtiin myös Cruising-tapahtuman valvontaa. Tapahtuma sujui kaiken kaikkiaan maltillisesti. Tapahtumasta kirjattiin vain yksi epäilty rattijuopumus. 

– Tämän lisäksi partio takavarikoi yhdeltä kuljettajalta lauantaina ajoneuvon. Henkilön epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen kuljettaessaan ajoneuvoa huumausaineen vaikutuksen alaisena, Leppälä jatkaa.

Humalainen kuljettaja vaaransi liikennettä Hyvinkäällä

Poliisin partio sai perjantai-iltana 17.2. hätäkeskukselta tehtävän mahdollisesta rattijuopumuksesta Hyvinkäällä. Alkutietojen mukaan henkilöauton oli havaittu ajavan seilaavasti ja holtittomasti Hangonväylällä.

Samasta autosta oli jo hetkeä aikaisemmin tullut samankaltainen tehtävä poliisille seurantaan. 

– Kyseiseen ajoneuvoon saatiin havainto, kun poliisin partio oli pysähtyneenä Hangonväylällä Mäntsälän suuntaan menevän kaistan linja-autopysäkillä. Epäilty kuljettaja oli lähellä törmätä pysähdyksissä olevaan poliisiautoon ja ohitti poliisiauton noin metrin etäisyydeltä. Ajoneuvo jatkoi matkaa kohti Mäntsälää ja partio kytki päälle pysäytysvalot ja lähti ajamaan sen perään, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Kuljettaja ajoi kaistoilla seilaten ja käytti suuntavilkkua molempiin suuntiin. Noin kolmen kilometrin ajomatkan jälkeen kuljettaja pysähtyi linja-autopysäkille osittain Mäntsälän suuntaan menevälle kaistalle. Tapahtuma-aikaan muu liikenne oli vilkasta ja ajo-olosuhteet erittäin huonot tihkusateesta ja pimeydestä johtuen.

– Kuljettajalle tehty puhalluskoe osoitti törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat ja huumepikatesti näytti positiivista tulosta amfetamiinin osalta. Lisäksi turvallisuustarkastuksessa hänen hallustaan löytyi huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. Kuljettaja päätyi poliisin huostaan rikoksesta epäiltynä, Murto jatkaa.

Useista petoksista epäilty mies jäi kiinni viikonloppuna

Itä-Uudenmaan poliisi tavoitti viikonloppuna miehen, jonka epäillään syyllistyneen useisiin kymmeniin netin myyntialusta tori.fi -sivustolla tehtyihin petoksiin. Mies jäi kiinni etsintäkuulutusten perusteella.

– Poliisilaitoksemme alueella toimii useita kymmeniä henkilöitä, joiden epäillään toistuvasti syyllistyvän netissä tapahtuviin petoksiin. Nyt kiinni jäi yksi heistä, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

– Tämän nyt tavoitetun sarjapetostelijan kohdalla myytävänä olleet esineet ovat olleet arvokkaita kelloja sekä matkapuhelimia, joten yksittäisten petosten vahingot ovat olleet satoja euroja. Ostajat on saatu maksamaan satojen eurojen etumaksuja epäillyn pankkitilille tai Mobilepaylla. Tuotteita ei ole koskaan toimitettu ostajille, sanoo Vallila.

Poliisi muistuttaa, että kaupat on aina turvallisinta sopia siten, että maksusuoritusta ei tehdä, ennen kuin tuotteen olemassa olosta on saatu varmistus.  Se, että epäilty antaa maksua varten tilinumeron, puhelinnumeron tai mahdollisesti jopa yksityiskohtaiset tiedot henkilöllisyystodistuksesta eivät takaa sitä, etteikö kaupoissa olisi mahdollista joutua rikoksen uhriksi.

– Tämänkaltaiset useista petosrikoksista epäillyt saavat usein rikoshyötyä useita tuhansia euroja ja mikäli he ovat varattomia vahingonkorvauksia ei saada heiltä koskaan perittyä vaan tappiot jäävät asianomistajien kannettavaksi, summaa Vallila.

Viime viikon kokonaistehtävämäärässä hienoista kasvua

Viime viikko oli Itä-Uudellamaalla kenttätoiminnan näkökulmasta ajankohtaan nähden vilkas ja erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin yhteensä 1571.

– Perinteiseen tapaan iso osa viikon tehtävistä kohdistui viikonlopulle. Etenkin yövuorot olivat vilkkaita ja kiinniottojakin tehtiin useita, kertoo komisario Olavi Merihaara.

Yksilön suojaan kohdistuvia tehtäviä hoidettiin viikon aikana tasaiseen tahtiin ja niistä kotihälytystehtävien osuus oli 140. Väkivaltarikosten ja ryöstöjen määrässä oli havaittavissa hienoista laskua.

- Muuten viikon tehtävät koostuivat paljolti poliisin perustehtävistä eli kolareista, päihtyneistä, näpistelyistä, etsintäkuulutettujen tavoitteluista, virka-aputehtävistä, itsetuhoisista henkilöistä, omaisuusrikoksista ja järjestyksenvalvonnasta, summaa Merihaara.


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta