Höga hastigheter, berusade förare och uppdrag relaterade till skydd av individen i Östra Nyland

Utgivningsdatum 21.2.2023 11.40 | Publicerad på svenska 27.2.2023 kl. 15.21
Nyhet

Förra veckan var det bland annat höga hastigheter, berusade förare och uppdrag relaterade till skydd av individen som stod ut bland polisuppdragen i Östra Nyland. Dessutom grep polisen under veckoslutet en person som misstänks för flera nätbedrägerier.

Misstänkt orättmätig användning av tjänstemannabefogenhet i Vanda

På fredagseftermiddagen fick polisens patrull ett uppdrag till Käinbyvägen i Vanda, där det enligt flera anmälningar till nödcentralen, från en personbil visas blå och röda blinkande ljus till andra bilister.

– Patrullen fick syn på fordonet i rondellen mellan Dickursbyvägen och Käinbyvägen och körde iväg efter det. Fordonet stoppades i Kivistö på Puistokatu, berättar överkommissarie Jussi Huhtela.

– Föraren är misstänkt för orättmätig användning av myndighetsbefogenheter och fordonsförseelse. Han misstänks för att i syfte att vilseleda andra ha uppträtt som en tjänsteman som tillämpar offentlig makt på ett tjänsteuppdrag. Dessutom beslagtogs en panel som visar blinkande ljus samt larmanordningar från hans bil, fortsätter Huhtela.

Höga hastigheter i trafiken och övervakning av Cruising-evenemang

Trots de vintriga förhållandena påträffade trafikpolissektorns patruller flera fortkörare i trafiken under veckoslutet. 

– På fredagen påträffades tre förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Den tillåtna hastigheten överskreds väldigt mycket i dessa fall. I ett område där hastighetsbegränsningen är 50 km/h uppmättes 120 km/h och i ett område där den tillåtna hastigheten är 100 km/h uppmättes 159 km/h respektive 220 km/h, berättar överkommissarie Timo Leppälä.

På lördagen utfördes också övervakning av ett Cruising-evenemang i polisinrättningens område. Sammantaget gick evenemanget lugnt till. Endast ett misstänkt fall av rattfylleri registrerades vid evenemanget. 

– Utöver det beslagtog patrullen ett fordon från en förare på lördagen. Personen misstänks ha gjort sig skyldig till rattfylleri då hen körde ett fordon drogpåverkad, fortsätter Leppälä.

Berusad förare orsakade fara i trafiken i Hyvinge

På fredagskvällen 17.2 mottog polisens patrull ett uppdrag från nödcentralen om ett eventuellt fall av rattfylleri i Hyvinge. Enligt de inledande uppgifterna hade personbilen observerats köra vingligt och okontrollerat på Hangöleden.

Bara ett ögonblick tidigare hade polisen mottagit ett liknande uppdrag gällande samma bil. 

– Fordonet i fråga observerades när en polispatrull hade stannat på en busshållplats på Hangöleden bredvid filen i riktning mot Mäntsälä. Den misstänkte föraren var nära att kollidera med polisbilen som stod stilla och passerade polisbilen på cirka en meters avstånd. Fordonet fortsatte mot Mäntsälä och patrullen tände stoppljuset och körde iväg efter det, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

Föraren seglade över filerna och använde blinkern i bägge riktningarna. Efter cirka tre kilometer stannade föraren vid en busshållplats, delvis i körfältet i riktning mot Mäntsälä. Vid tidpunkten för händelsen var den övriga trafiken livlig och körförhållandena mycket dåliga på grund av duggregn och mörker.

– Ett blåstest som gjordes på föraren visade siffror som överskrider gränsen för grovt rattfylleri och ett snabbtest av narkotika som gjordes visade ett positivt resultat för amfetamin. Vid en säkerhetskontroll hittades dessutom narkotikaklassade läkemedel i hens besittning. Föraren hamnade i polisens förvar misstänkt för brott, fortsätter Murto.

En man som misstänks för flera bedrägerier greps under veckoslutet

Under veckoslutet påträffade polisen i Östra Nyland en man som misstänks ha begått flera tiotals bedrägerier på nätförsäljningsplattformen tori.fi. Mannen greps på basis av efterlysningar.

– Det finns flera tiotals personer inom polisinrättningens område, som misstänks ha gjort sig skyldiga till nätbedrägerier upprepade gånger. Nu greps en av dem, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

– När det gäller den här seriebedragaren som nu blev fast har föremålen till salu varit värdefulla klockor och mobiltelefoner, vilket betyder att skadorna av enskilda bedrägerier har varit flera hundra euro. Köparna har fåtts att betala hundratals euro i förskottsbetalningar till den misstänktes bankkonto eller med Mobilepay. Produkterna har aldrig levererats till köparna, säger Vallila.

Polisen påpekar att det alltid är säkrast att komma överens om ett köp på ett sådant sätt att ingen betalning görs innan det har bekräftats att produkten existerar.  Det faktum att den misstänkte ger ett kontonummer, telefonnummer eller eventuellt till och med detaljerad information om sin identitetshandling för betalning, är inte en garanti för att det inte är möjligt att bli offer för ett brott i samband med köpet.

– Den här typen av personer som misstänks för flera bedrägeribrott får ofta flera tusen euro i brottsvinning, och om de är medellösa är det aldrig möjligt att erhålla skadestånd från dem och målsägandena blir tvungna att bära förlusterna, sammanfattar Vallila.

En liten ökning i det totala antalet uppdrag under förra veckan

Förra veckan var livlig i Östra Nyland ur fältverksamhetens synvinkel betraktad med tanke på tidpunkten på året, och totalt utfördes 1571 olika polisuppdrag.

– Som vanligt utfördes en stor del av veckans uppdrag under veckoslutet. Speciellt nattskiften var livliga och det gjordes även flera gripanden, berättar kommissarie Olavi Merihaara.

Under veckan utfördes uppdrag relaterade till skydd av individen i jämn takt, av dem var 140 hemutryckningar. Antalet våldsbrott och rån uppvisade en liten nedgång.

– I övrigt bestod uppdragen under veckan till stor del av polisens grundläggande uppgifter, det vill säga kollisioner, berusade, ringa stölder, letande efter efterlysta personer, handräckningsuppdrag, personer med självskadebeteende, egendomsbrott och övervakning av ordningen, sammanfattar Merihaara.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet