KRP on pidättänyt Sierra Leonen kansalaisen epäiltynä vakavista rikoksista Liberiassa vuosina 1999–2003

Julkaisuajankohta 11.3.2020 15.00
Uutinen

Keskusrikospoliisi vaatii vuonna 1969 syntynyttä Sierra Leonen kansalaista vangittavaksi epäiltynä murhista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Vangitsemista käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa torstaina 12.3. klo 11.

Esitutkinnassa sovelletaan tekoaikana voimassa ollutta lakia; nyt vastaavat nimikkeet ovat törkeä sotarikos ja törkeä rikos ihmisyyttä vastaan. Rikosten epäillään tapahtuneen Liberian sisällissodan aikana vuosina 1999–2003, jolloin epäilty on ollut johtavassa asemassa sierraleonelaisessa, Liberiassakin toimineessa kapinallisryhmässä Revolutionary United Front (RUF).

Hänen epäillään sekä tehneen rikoksia että yllyttäneen muita niihin esimiesasemassa ollessaan.

– Vakaviin henkeen, terveyteen, vapauteen ja ruumiilliseen koskemattomuuteen kohdistuneiden epäiltyjen rikosten kirjo on poikkeuksellisen laaja sisältäen muun muassa henkirikoksia, seksuaalista väkivaltaa ja lapsisotilaiden rekrytointia ja käyttöä, kertoo tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Thomas Elfgren Keskusrikospoliisista.

Jutun esitutkinta aloitettiin syksyllä 2018 valtakunnansyyttäjän määräyksestä. Määräys perustuu esitutkinta- ja rikoslakiin sekä Suomea velvoittaviin kansainvälisiin sopimuksiin.

KRP on tehnyt esitutkintaa muun muassa Liberiassa ja Sierra Leonessa ja kuulustellut useita kymmeniä henkilöitä.

– Liberian oikeusviranomaiset ovat tukeneet asian selvittämistä sallimalla Suomen viranomaisten tiedonhankinnan Liberiassa. Esitutkinta jatkuu nyt epäillyn kuulusteluilla sekä syyttäjän ja puolustuksen mahdollisesti pyytämillä lisätutkimuksilla, Elfgren sanoo.

Epäilty on reilut kymmenen vuotta asunut pysyvästi Suomessa. KRP pidätti Tampereella asuvan epäillyn 10.3.2020.
 

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen