Centralkriminalpolisen har anhållit en sierraleonier misstänkt för allvarliga brott i Liberia åren 1999–2003

Utgivningsdatum 11.3.2020 15.00 | Publicerad på svenska 11.1.2021 kl. 9.18
Nyhet

Centralkriminalpolisen yrkar att en man, som är född 1969 och medborgare i Sierra Leone, häktas misstänkt för mord, grov krigsförbrytelse och grovt brott mot mänskligheten. Häktningsärendet behandlas av Birkalands tingsrätt på torsdag den 12 mars kl. 11.

Under förundersökningen tillämpas den lag som gällde då brotten begicks och rubriceringen är grovt krigsföringsbrott och grov kränkning av mänskliga rättigheter under undantagsförhållanden.

Enligt misstanken begicks brotten under inbördeskriget i Liberia åren 1999–2003, då den misstänkte hade en ledande ställning inom den sierraleonska rebellgruppen Revolutionära förenade fronten, RUF (Revolutionary United Front), som var verksam också i Liberia. Han misstänks både ha begått brott och anstiftat brott som förman.

– De misstänkta allvarliga brotten mot liv, hälsa, frihet och den fysiska integriteten är exeptionellt omfattande och inkluderar bland annat brott mot liv, sexuellt våld och rekrytering och användning av barnsoldater, berättar undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren på Centralkriminalpolisen.

Förundersökningen inleddes hösten 2018 på förordnande av riksåklagaren. Förordnandet grundar sig på förundersöknings- och strafflagen och på internationella överenskommelser som är förpliktande för Finland.

Centralkriminalpolisen har gjort förundersökning i bland annat Liberia och Sierra Leone och förhört tiotals personer.

– De judiciella myndigheterna i Liberia har stött utredningen genom att ge finska myndigheter tillstånd att samla information i landet. Förundersökningen fortsätter nu med förhör med den misstänkte och de kompletterande utredningar åklagaren och försvaret eventuellt kommer att begära, säger Elfgren.

Den misstänkte har varit fast bosatt i Finland i över tio år och bor nu i Tammerfors. Centralkriminalpolisen anhöll honom den 10 mars 2020.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter