Laittomaan maahantuloon liittyvän rikoskokonaisuuden tutkinta saatu päätökseen Pohjanmaalla

Julkaisuajankohta 1.7.2022 8.18
Uutinen

Pohjanmaan poliisilaitos ja Länsi-Suomen merivartiosto ovat saaneet valmiiksi esitutkintakokonaisuuden, jossa eteläpohjalaista pariskuntaa epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä, rekisterimerkintärikoksesta ja väärennyksestä sekä harvinaisemmasta rikosnimikkeestä työvälityksen maksukiellon rikkomisesta.

Kokonaisuutta on alettu tutkia vuonna 2019, kun poliisi alkoi selvittämään pariskunnan harjoittamaa epäiltyä laajamittaista maksullisen työvoiman rekrytointia, välitystä sekä siihen liittyvää neuvontaa yksityishenkilönä ja omistamansa yrityksen kautta, joka ei virallisten tietojen mukaan harjoita työnvälitykseen liittyvää liiketoimintaa.

Rikosepäilyt laajenivat laittoman maahantulon järjestämisiä ja sen yrityksiä, rekisterimerkintärikoksia ja väärennyksiä koronapandemian aiheuttamien maahantulorajoitusten aikana, kun rikoksesta epäiltyjen epäiltiin laatineen totuudenvastaisia asiakirjoja ulkomaalaisten henkilöiden maahan pääsemiseksi.

Asiakirjoilla epäiltiin pyrityn osoittamaan totuudenvastainen tila henkilöiden tulevasta työnantajasta Suomeen pääsemiseksi. Asiakirjoilla on mahdollistettu tai yritetty mahdollistaa Suomeen saapuminen ja niillä on myös haettu Suomessa oleskeluun oikeuttavia lupia. Väärennysrikoksen ja rekisterimerkintärikoksen epäillään koskeneen yli 50 henkilön asiakirjaa ja laittoman maahantulon järjestäminen tai sen yritys yli 30 henkilöä. Työnvälityksen maksukiellon osalta tekoa on tarkasteltu lähes sadan henkilön osalta.

Etelä-Pohjanmaa Pohjanmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen