Länsi-Uudenmaan viikkoon kuului onnistunut jäljestäminen ja riskialttiin kiipeilyn onnellinen loppu

Julkaisuajankohta 30.5.2023 12.25
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen viikkotiedotteessa kerrataan kuluneen viikon tapahtumat ja ennakoidaan tämän viikon lopussa koittavaa päättäjäisviikonloppua.

Neljä nuorta kiipesi luvattomasti mastoon Espoossa

Neljä 14-vuotiasta poikaa kiipesi luvattomasti antennimastoon Espoossa perjantaina 26.5. Nuoret videokuvasivat toimintaansa noin 150 metrin korkeudessa olevalla tasanteella.
Kuvaukset kuitenkin loppuivat lyhyeen, kun nuoret tulivat poliisin käskyttämänä alas mastosta. Poliisi kuljetti heidät poliisiasemalle, jossa jokaista nuorta puhutettiin heidän vanhempiensa läsnä ollessa.

Poliisi takavarikoi kuvausvälineet ja niissä olleen materiaalin. Takavarikkoon jäi myös puukko ja murtautumiseen sopivia välineitä. Tapahtuneesta on kirjattu rikosilmoitus hallinnan loukkauksesta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta sekä murtovälineen hallussapidosta.

Komisario Hannu Väänänen kertoo, että puhutuksessa nuoret kertoivat teon taustalla olevan sosiaalisessa mediassa leviävä haaste. 

− On itsestään selvää, että osaamattomien nuorten kiipeily 150 metrissä on hengenvaarallista. Olemme lukeneet uutisia maailmalta tapauksista, joissa leikki on somehaasteen myötä loppunut pysyvästi. Aikuisten tulee keskustella näistä asioista kotona, jotta meidän ei tarvitsee tiedottaa yhtä murheellisesta tapauksesta.

Poliisi valvoi liikennettä niin suojateiden läheisyydessä kuin suurilla väylillä

Poliisi valvoi Länsi-Uudellamaalla viime viikolla tehostetusti suojaamattomien tienkäyttäjien liikennesääntöjen noudattamista ja kyseisen tienkäyttäjäryhmän turvallisuutta. Valvonta toteutettiin koko maan laajuisena teemana.

Viikonloppuna poliisi valvoi liikennettä myös isommilla väylillä - ja hyvä, että valvoi. Perjantaina 26.5. Lohjalla 17-vuotias poikkeuslupalainen ajoi poliisin tutkaan 193 kilometrin tuntivauhdilla rajoituksen ollessa 120 km/h. Lauantaina 27.5. Espoossa Länsiväylällä 19-vuotias nuorukainen puolestaan kiihdytti nopeuteen 215 km/h, kun rajoitus olisi sallinut 80 km/h. Molemmilla kuljettajilla oli matkustajia kyydissään. Molempia myös epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisi otti Espoossa kiinni kaksi miestä varkauden yrityksestä

Poliisi sai lauantaina 27.5. tehtävän, jonka mukaan kaksi miestä yrittää murtautua tietyömaan rakennuskontteihin Espoon Örkkiniityssä. Kohteessa partio havaitsi, että tapahtumapaikan läheisyydestä poistui tila-auto. Poliisi otti auton kuljettajan kiinni varkauden yrityksestä epäiltynä.

Tehtäväpaikalla partio totesi, että yhden työmaakontin ovi oli osittain auki. Toinen rakennustyömaalla sijainnut työmaakontti oli suljettu riippulukolla. Partio havaitsi, että riippulukko oli hajotettu sanka rikkomalla. Lukko löytyi kontin edestä maasta. Myös kolmanteen konttiin oli yritetty murtautua. 

Ilmoituksen mukaan paikalla oli ollut jo kiinniotetun miehen lisäksi toinen mies, joka oli paennut työmaalta. Miestä jäljestettiin koirapartion toimesta, mutta hän jäi kateisiin. Myöhemmin miehestä kuitenkin tehtiin havainto, kun tämä juoksi työmaan läpi metsään. Tällä kertaa mies tavoitettiin kahden poliisikoiran onnistuneen jäljestämisen avustuksella. 

Epäiltyjen kiinnisaaminen oli tärkeää, sillä heitä ei oltu rekisteröity aiemmin Suomessa. Toinen epäillystä oli kertonut kuulustelussa tekevänsä ”töitä” ympäri Eurooppaa. 

Poliisi valvoo koulujen päättämistä juhlivia nuoria ja varautuu myös tutkinnallisiin toimenpiteisiin

Monet nuoret juhlivat viikon päätteeksi koulujen päättäjäisiä. Poliisi on varautunut siihen, että kesäloman koittaessa liikkeellä on perjantaina ja etenkin lauantaina runsaasti nuoria eri puolella Länsi-Uuttamaata.

− Monesti tutut paikat, kuten uimarannat, vetävät nuoria puoleensa joka vuosi. Valvomme näillä paikoilla, ja olemme valmiina siirtymään sinne, missä meitä tarvitaan, kertoo komisario Hannu Väänänen.

Poliisi kannustaa nuoria malttiin, jotta hauska ilta ei päättyisi ikävästi. Tässä auttaa, kun päihteet pidetään sivussa, eikä taskuun laiteta mitään sellaista, millä voisi vahingoittaa toista. Mukaan sen sijaan voi ottaa iloista mieltä ja kavereita, jotka pitävät toisistaan huolta.

Vanhemmilta poliisi toivoo välittämistä ja tavoitettavuutta.

− Suurimmalla osalla huoltajista on yöaikaan äänet puhelimessa päällä, ja he vastaavat poliisin puheluihin. Joka vuosi tapahtuu silti sitäkin, että huoltajaa ei saada kiinni. Monesti nämä huoltajat ovat niitä, jotka eivät ole nuoren kanssa kerranneet, miten iltaa turvallisesti vietetään, komisario Väänänen kertoo.

Kenttäpartioiden matkassa Länsi-Uudellamaalla kulkee viikonloppuna myös nuorisorikostutkijoita

− Tutkijat tulevat nuorten jutuille ja valvovat yhdessä muiden poliisien kanssa nuorten juhlintaa. Mikäli tarve vaatii, ovat tutkijat yhteydessä esimerkiksi lasten vanhempiin ja sosiaalitoimeen, Väänänen esittelee.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen