Veckan i Västra Nyland bjöd på lyckad spårning och ett lyckligt slut på riskfylld klättring

Utgivningsdatum 30.5.2023 12.25 | Publicerad på svenska 31.5.2023 kl. 12.16
Nyhet

Veckorapporten för Polisinrättningen i Västra Nyland sammanfattar den gångna veckans händelser och föregriper skolavslutningsveckoslutet i slutet av denna vecka.

Fyra ungdomar klättrade olovligt upp i en mast i Esbo

Fyra 14-åriga pojkar klättrade olovligt upp i en antennmast i Esbo fredagen den 26.5. Ungdomarna videofilmade sin aktion på en plattform som finns på cirka 150 meters höjd.
Inspelningarna fick dock ett hastigt slut när polisen beordrade ungdomarna att komma ner från masten. Polisen transporterade dem till polisstationen, där samtal fördes med var och en av ungdomarna i närvaro av deras föräldrar.

Polisen beslagtog inspelningsutrustningen och materialet i den. En kniv och verktyg som lämpar sig för inbrott beslagtogs också. En brottsanmälan har registrerats för kränkning av besittning, innehav av ett föremål eller ämne som lämpar sig för att skada en annan person och innehav av ett inbrottsverktyg.

Kommissarie Hannu Väänänen berättar att vid samtalen berättade ungdomarna att den bakomliggande orsaken till gärningen var en utmaning som sprids på sociala medier. 

– Det säger sig självt att det är livsfarligt för oskickliga ungdomar att klättra på 150 meters höjd. Vi har läst nyheter från den stora världen om fall där leken har upphört för gott till följd av en utmaning på sociala medier. Vuxna bör diskutera dessa frågor hemma så att vi inte behöver rapportera om ett lika tragiskt fall.

Polisen övervakade trafiken både i närheten av övergångsställen och på de stora vägarna

Förra veckan intensivövervakade polisen i Västra Nyland att oskyddade trafikanter följer trafikreglerna och nämnda vägtrafikantgrupps säkerhet. Övervakningen genomfördes som ett tema i hela landet.

Under veckoslutet övervakade polisen även trafiken på de större vägarna – och det var bra att de gjorde det. Fredagen den 26.5. körde en 17-årig förare med dispens i polisens radar i en hastighet av 193 km/h när den högsta tillåtna hastigheten var 120 km/h. På lördagen den 27.5 på Västerleden i Esbo accelererade en 19-årig ung man till 215 km/h, när den tillåtna hastigheten var 80 km/h. Båda förarna hade passagerare ombord. De båda är misstänkta för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Polisen griper två män i Esbo för stöldförsök

Lördagen den 27.5 mottog polisen ett uppdrag enligt vilket två män försökte bryta sig in i byggcontainrar på ett vägbygge i Örkiängen i Esbo. När patrullen anlände till platsen observerade den att en minibuss körde bort från närheten av händelseplatsen. Föraren av bilen greps av polisen misstänkt för stöldförsök.

På platsen konstaterade patrullen att dörren till en av byggcontainrarna var delvis öppen. En andra byggcontainer på byggarbetsplatsen var stängd med ett hänglås. Patrullen observerade att hänglåset hade brutits genom att söndra bygeln. Låset hittades på marken framför containern. Försök hade också gjorts att bryta sig in i en tredje container. 

Enligt anmälan hade det förutom mannen som redan gripits befunnit sig även en annan man på platsen men han hade flytt från byggarbetsplatsen. Mannen spårades av en hundpatrull, men han hittades inte. Senare iakttogs dock mannen när han sprang genom byggarbetsplatsen in i skogen. Den här gången påträffades mannen med hjälp av framgångsrik spårning av två polishundar. 
Det var viktigt att gripa de misstänkta, eftersom de inte tidigare hade registrerats i Finland. Den ena av de misstänkta hade under förhöret sagt att han "arbetar" över hela Europa. 

Polisen övervakar ungdomar som firar skolavslutningen och är även beredd på utredningsåtgärder

Många ungdomar firar skolavslutningen som avslutning på veckan. Polisen har förberett sig på att när sommarlovet börjar, kommer att det vara många unga i rörelse på olika håll i Västra Nyland på fredagen och särskilt på lördagen.

− Bekanta platser, till exempel stränder, drar till sig ungdomar varje år. Vi utför övervakning på dessa platser och vi är redo att flytta dit där vi behövs, säger kommissarie Hannu Väänänen.

Polisen uppmuntrar ungdomarna att fira med måtta så att den roliga kvällen inte får ett tråkigt slut. Det är till hjälp att låta bli rusmedel och att inte lägga något sådant i fickan som kan användas för att skada någon annan. Istället kan man ta med sig gott humör och vänner som tar hand om varandra.

Polisen hoppas att föräldrar ska bry sig och vara tillgängliga.

−  De flesta vårdnadshavare har telefonen påslagen på natten och svarar på samtal från polisen. Men varje år händer det dock att vårdnadshavaren inte kan nås. I många fall är det dessa vårdnadshavare som inte har diskuterat med den unga hur man firar kvällen på ett tryggt sätt, berättar kommissarie Väänänen.

Ungdomsbrottsutredare följer också med fältpatrullerna i Västra Nyland under veckoslutet.

– Utredarna pratar med ungdomar och tillsammans med andra poliser övervakar de ungdomarnas firande. Vid behov tar utredarna kontakt till exempel med barnens föräldrar och socialväsendet, berättar Väänänen.
 

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Västra Nyland