Liikennekuolematon päivä toteutui – Turvavyö- ja matkapuhelinrikkeistä seuraamuksia 2000 kuljettajalle

Julkaisuajankohta 26.9.2022 13.35
Uutinen

Poliisi kohdisti koko maassa 16.–22.9. valvontaa erityisesti turvavyön, suojakypärän ja matkapuhelimen käyttöön. Turvavöiden käytön laiminlyönnistä etu- tai takapenkillä sai liikennevirhemaksun 1095 kuljettajaa sekä 38 huoltajaa tai kuljettajaa sai liikennevirhemaksun lapsen turvalaitteen käytön laiminlyönnistä.

Suojakypärät olivat moottorikäyttöisissä ajoneuvoissa hyvin käytössä, koska kypärää koskevia rikkeitä todettiin vain 15 tapauksessa.

606 kuljettajaa puhui kädessä pidettyyn matkapuhelimeen ja 350 tekstasi tai muuten käytti matkapuhelinta kädessä pitäen ajon aikana.

- Merkille pantavaa ja huolestuttavaa on tekstaajien suuri osuus matkapuhelimen virheellisessä käytössä. Tekstaaminen ajon aikana on selvästi puhumista vaarallisempaa, koska se vie huomion pois kuljettajan päätehtävästä,  poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta sanoo.

 Muilta osin tulokset eivät yllätä: seuraamuksia kirjattiin huomattavasti enemmän kuin kevään valvonnassa, mutta se johtuu Katajiston mukaan lähinnä siitä, että nyt kyettiin käyttämään kevättä enemmän työaikaa valvontaan. 

Erityisen positiivinen yksityiskohta Katajiston mukaan oli, että ensi tietojen mukaan kukaan ei Suomen tieliikenteessä kuollut Euroopan liikennekuolemattomana päivänä 21.9.