Liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat edelleen kasvussa Lounais-Suomessa – murtojen määrä on laskenut

27.7.2021 12.13
Uutinen

Liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet Lounais-Suomessa merkittävästi tänä vuonna. Myös seksuaalirikosten ja kiristysrikosten määrä on kasvanut. Poliisilaitokselta haetaan yhä useammin henkilökortteja passin sijaan.

Poliisin toteamat liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet Lounais-Suomessa huomattavasti tänä vuonna. Tammi–kesäkuun aikana liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäiltyjä tienkäyttäjiä on tavattu jo yli 5600, kun viime vuonna vastaavana aikana tapauksia oli noin 4700. 

– Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat myös valitettavasti pysyneet lähes samalla korkealla tasolla, jolle ne viime vuonna nousivat. Useimmiten tapauksissa on kyse ylinopeudesta, kertoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisista.

Rattijuopumusrikosten määrä on taas vähentynyt alkuvuonna noin 20 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Edelleen Lounais-Suomessa ollaan kuitenkin yli 2000 rattijuopumuksen vuosivauhdissa.

– Suurella ylinopeudella tai päihtyneenä ajava moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja muodostaa uhan paitsi itsensä myös muiden tienkäyttäjien turvallisuudelle. Siksi poliisi suuntaa liikennevalvontaa ennen kaikkea näiden kuljettajien tavoittamiseen, Katajisto toteaa.

Murrot vähentyneet – seksuaalirikosten määrässä kasvua

Asunto-, liiketila- ja mökkimurrot ovat vähentyneet tänä vuonna Lounais-Suomessa. Esimerkiksi vapaa-ajanasuntoihin kohdistuneet murrot ovat pudonneet yli puolella.

– Viime vuonna murtoja oli ennätyksellinen määrä ja nyt ollaan palaamassa pidemmän aikavälin vertailulukuihin. Koronarajoitusten muututtua esimerkiksi vapaa-ajanasunnoilla on oleskeltu tänä vuonna enemmän, mikä vaikeuttaa rikoksen tekoa. Myös runsasluminen talvi voi vähentää mökkimurtoja, kertoo rikosylikomisario Juha Kainonen.

Seksuaalirikosten määrä on kasvanut Lounais-Suomessa merkittävästi. Tammi-kesäkuussa 2021 poliisin tietoon tuli noin 300 seksuaalirikosta. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna on jopa 44 prosenttia. Lukuun sisältyvät muun muassa seksuaalinen ahdistelu, raiskaus sekä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. 

– Viime kevään lockdown laski selvästi seksuaalirikosten määriä erityisesti maalis–kesäkuussa. Seksuaalirikoksia tapahtuu yleensä, kun ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan. Rajoitusten helpottuminen tänä keväänä taas nosti selvästi rikosten lukumääriä, Kainonen selostaa.

Tämän vuoden luvuissa on mukana myös joitakin tapauksia, joissa on tapahtunut useita rikoksia.

Myös kiristysrikosten määrä jatkaa kasvuaan. Rikoksia on tullut Lounais-Suomen poliisin tietoon 73 enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. 

– Muun muassa Vastaamon tietomurto näkyy kiristysrikosten määrässä. Tietoverkoissa tapahtuvien rikosten määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta tasaisesti ja erityisesti nyt korona-aikana. 

Henkilökorttien suosio roimassa kasvussa

Henkilökorttien kysyntä kasvanut tänä vuonna miltei 30 prosenttia. Uusia passeja on taas haettu suunnilleen saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, mutta kysyntä on taas kasvussa. Liikkumisrajoitusten myötä passien määrä laski viime vuonna noin puoleen normaalista. 

– Henkilökorttien suosion kasvu liittynee siihen, että passien hakuinto vähentyi alkuvuonna, mutta virallisen henkilöllisyyttä osoittavan asiakirjan tarve on taas kasvanut. Esimerkiksi pankeissa henkilöllisyyden todistamiseen vaaditaan yhä useammin virallista henkilöllisyystodistusta eli passia tai henkilökorttia, toteaa rikoskomisario Leo Tusa.

Alkuvuoden kokoontumisrajoitusten takia tapahtumiin liittyvät luvat romahtivat. Loppukesän myötä tapahtumien odotetaan taas lisääntyvän.

Kanteluiden ja vahingonkorvausten määrä väheni

Poliisilaitokselle saapuneiden kanteluiden määrä laski selvästi verrattuna vuoteen 2020. Kesäkuun loppuun mennessä Lounais-Suomen poliisilaitokselle saapui yhteensä 43 kantelua (vuonna 2020 67 kpl).

– Vahingonkorvauksia poliisin toiminnan johdosta (esimerkiksi sivullisille aiheutuneet vahingot, lupa-asioiden virheet) on ensimmäisellä vuosipuoliskolla maksettu 2566 euroa, kun edellisen vuoden koko määrä oli 17 800 euroa. Poliisitoiminta on siten tältä osin onnistunut erinomaisesti, toteaa poliisilakimies Jaakko Haukka.

Terveysturvallisuus avainasemassa

Lounais-Suomen poliisilaitoksen kuluva vuosi näyttää poliisipäällikkö Risto Lammin mukaan toiminnallisesti varsin hyvältä ja poliisilaitos onkin tällä hetkellä pääosin tulostavoitteissaan tai lähellä niitä. 

Koronavirustilanne vaikuttaa edelleen merkittävästi poliisilaitoksen toimintaan ja sen henkilöstöön. 

– Ympärillämme jylläävä koronavirustilanne on merkittävä tekijä niin henkilökunnan terveysturvallisuuden kuin myös tilanteen aiheuttamien häiriöiden huomioimisessa, Lammi kertoo.

Tänäkin vuonna poliisilaitoksen terveysturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja se on ollut toiminnan keskiössä.

– Kokonaisuutena olemme edenneet vakaasti ja siitä kuuluu kiitos koko poliisin henkilökunnalle, joka on suoriutunut erittäin hienosti kuluvasta vuodesta, Lammi sanoo.

Poliisin tilastot 2021 tammikuu–kesäkuu Lounais-Suomen poliisilaitos

Poliisin tilastot 2021 tammikuu–kesäkuu Lounais-Suomen poliisilaitos maakunnittain Satakunta

Poliisin tilastot 2021 tammikuu–kesäkuu Lounais-Suomen poliisilaitos maakunnittain Varsinais-Suomi

Kaikki poliisin tilastot: poliisi.fi/tilastot

Lounais-Suomen poliisilaitos Poliisin toiminta ja kehittäminen Satakunta Uutinen Varsinais-Suomi
Lounais-Suomen poliisilaitos
rikosasiat
tilastot