Lisääntyneet sähkösopimusten vaihdot tuovat uusia mahdollisuuksia petosrikollisuuteen

Julkaisuajankohta 20.9.2022 15.26
Uutinen

Suurten ihmismassojen kulutuskäytöksen muutokset avaavat ovia aina myös petosrikoksia tekeville. Tällä hetkellä sähkömyyntimarkkinoilla tapahtuvien muutosten myötä myös sähkömyyntiin liittyvien petosten määrän odotetaan kasvavan Kaakkois-Suomessa.

Petoksien tekemisessä vain mielikuvitus on rajana ja uusia tekomuotoja syntyy säännöllisesti. Rikokseen syyllistyvä sähkönmyyjä voi lähestyä huijauskirjeillä tai puhelinsoitolla, joissa edullisella hinnalla houkutellaan maksamaan esimerkiksi liittymismaksu etukäteen. Myös laskun näköisiksi tehdyt tarjouskirjeet tai kokonaan perusteettomien laskujen lähettäminen ovat yleisiä huijauksia. 


Vallitsevaa tilannetta voidaan käyttää hyväksi myös suoramarkkinointiin liittyvissä tietojen kalasteluissa, joissa tarjouksen kertomisen yhteydessä pyydetään asiakkaalta henkilötietoja. Rikollisten haltuun saamia henkilötietoja voidaan käyttää väärien sähkösopimusten avaamiseen tai muihin petosrikoksiin.


Kansalaisten kannattaa tarkistaa oman alueensa sähköä myyvät viralliset yritykset esimerkiksi Energiaviraston verkkosivuilta (Etusivu | Energiavirasto). Suoramyynnissä puhelimitse tai verkon kautta ei kannata harkitsematta antaa omia henkilötietoa tai tarttua liian houkutteleviin tarjouksiin.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos Kymenlaakso Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen