Petosrikollisuus -hero

Petosrikokset

Petosrikoksissa tekijä tavoittelee itselleen taloudellista hyötyä uhria erehdyttämällä. Usein petoksen seurauksena on taloudellinen vahinko uhrille. 

Nykypäivänä petosrikollisuuden kirjo on laaja ja petosten tekeminen on siirtynyt tietoverkkoihin. Sähköposti ja internet ovat avanneet mahdollisuuden tavoittaa suuria ihmismääriä helposti ja lähes olemattomin kustannuksin. 

Välillä rikolliset voivat pyrkiä tekeytymään viranomaisiksi, myös esimerkiksi poliisiksi. 

Verkko-ostajan käsi kannettavan tietokoneen kosketuslevyllä. Toisessa kädessä taustalla luottokortti.

Petosrikokset -etusivun prosessikaavio

 1. Ota heti yhteys pankkiisi

  Jos epäilet siirtäneesi rahaa huijarin tilille tai luovutit pankkitunnuksesi, ota välittömästi yhteys pankkiisi ja kerro asiasta. Jos pankki- tai luottokorttisi on joutunut vääriin käsiin, sulje kortit.  

 2. Tee rikosilmoitus poliisille

  Voit tehdä ilmoituksen verkossa tai käymällä poliisiasemalla. Ilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa. 

Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta

Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta

Suurimittaisten huijausyritysten takana on usein kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus, mutta joukossa on myös rikollista yksityisyritteliäisyyttä. 

Tilastoitu petosrikollisuus riippuu myös siitä, miten herkästi petoksen kohteeksi joutuneet ilmoittavat tapauksista poliisille. Piiloon jäävien rikosten osuus saattaa olla melko suuri. 

Yhteistä huijauksille on se, että sinua houkutellaan antamaan rahasi, henkilötietosi tai tili- ja luottokorttitietosi, etkä yleensä saa mitään vastineeksi tai tuote ei vastaa luvattua. Huijausten kohteiden mahdollisuudet saada rahansa takaisin ovat usein heikot.

Paras tapa suojella itseään on useimmiten terveen järjen käyttö. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. Itseltä kannattaa kysyä

 • miksi juuri minua lähestytään
 • mitä minulta tosiasiassa halutaan
 • mitä riskejä minulle koituu, jos teen niin kuin kehotetaan?

Huijarit osaavat käyttää psykologisia keinoja

Huijauksissa vedotaan ihmisten toiveisiin nopeasta rikastumisesta, elämän kohentumisesta tai laihtumisesta. Usein tarjouksen voimassaolo hyvin lyhytaikainen tai tuotetta on tarjolla rajoitetusti. Sinulle saatetaan antaa nimellinen lahja, jonka jälkeen tunnet olevasi vastapalveluksen velkaa ja tarjouksesta kieltäytyminen on vaikeampaa.

Miten torjua petosrikoksia ja niistä aiheutuvia vahinkoja:

 • Epäilyttäviin ja tuntemattomilta tulleisiin kirjeisiin, teksti- tai sähköpostiviesteihin ei ole syytä vastata. Viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin.
 • Rahaa ei tule mistään ilmaiseksi rehellisellä tavalla. Älä usko kaikkea mitä kerrotaan, kirjoitetaan tai näytetään vaikka kuvana. Rikolliset osaavat käyttää huipputeknologiaa ja kaikki esitetty sisältö voi olla täysin väärää tai se on otettu internetistä jostakin muualta käytettäväksi huijausrikoksissa.
 • Mikäli ei ole osallistunut lottopeleihin, ei niissä voi voittaakaan.
 • Tilinumeroita tai passitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille.
 • Ulkomaisia, postitse toimitettuja shekkejä ei ole syytä ottaa lunastettavaksi. Kauppahintaa suuremman sekin lunastukseen ei ole syytä suostua.
 • Ylihintaisen tarjouksen rehellisyyttä on aina syytä epäillä.
 • Rahojen lähettäminen luottokorttinumeroiden ja erilaisten rahansiirtokoodien avulla on arveluttavaa.
 • Sähköpostiosoitteet on syytä selvittää. Vakavasti otettavat yritykset eivät käytä internetin ilmaispostiosoitteita.

Ilmoita ajokortin, passin tai henkilökortin katoaminen poliisille ja pankkiin

Monissa petosrikoksissa on kysymys omien tietojesi joutumisesta huijarille. Tee ilmoitus poliisille sekä pankille, jos olet hävittänyt ajokorttisi, passisi tai henkilöllisyyttäsi osoittavan henkilökorttisi. Poliisille voit tehdä ilmoituksen kadonneesta asiakirjasta sähköisesti poliisin verkkosivuilla

Jos olet jo siirtänyt rahaa huijarin tilille?

Ota välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kerro asiasta. Tee sitten poliisille rikosilmoitus. Joskus ulkomaalainen pankki vaatii kopion rikosilmoituksesta, että rahojen siirto voidaan pysäyttää. 

Poliisi tutkii ja sarjoittaa -ilmoittaminen kannattaa

Erilaiset huijaukset päätyvät usein poliisin pöydälle nimikkeellä petos. Petoksista kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Usein samat tekijät ovat huijanneet monia muitakin, ja ilmoitukset voivat auttaa pääsemään heidän jäljilleen. Varsinkin ulkomailta tapahtuvissa huijauksissa poliisin mahdollisuudet auttaa ovat valitettavan vähäiset. Kansainvälisellä yhteistyöllä on kuitenkin saatu kiinni laajojen petosvyyhtien tekijöitä. 

Petosrikosten rangaistuksena voi saada sakkoa tai vankeutta:

 • lievästä petoksesta sakko
 • petoksesta sakko tai enintään 2 vuotta vankeutta
 • törkeästä petoksesta vähintään 4 kuukautta ja enintään 4 vuotta vankeutta
 • identiteettivarkaudesta sakko

Lisätietoja petoksista ja identiteettivarkauksista löydät esimeriksi Rikosuhripäivystyksen sivuilta.

Tunne yleiset huijaustavat -haitarin johdanto

Tunne yleiset huijaustavat

Meidän kaikkien on hyvä olla tietoisia viime vuosien yleisimmistä huijaustavoista. Paras tapa estää huijauksia on tieto ja oikeat toimintatavat. Taitavasti ja kekseliäästi toteutettujen huijauksien tunnistaminen vaatii kriittistä asennetta ja tarkkaavaisuutta. 

On tärkeää, että huijauksista uskalletaan puhua rohkeasti. Samalla tulee pitää huolta, että ne jotka eivät tiedä huijausten riskeistä tai osaa toimia tietoverkossa turvallisella tavalla, saavat itselleen tarvittavan tiedon ja osaamisen. 

Tunne yleiset huijaustavat -haitari

Petosrikokset sivun kuvituskuva

Harmaahiuksinen ja -paitainen herra matkapuhelin korvallaan sininen pankki-/luottokortti toisessa kädessä.