Navigointivalikko

Ennakoija-kampanjasivu / Vasen palsta

Ikääntyneet kaverukset iloitsevat ja iskevät nyrkkejä yhteen sohvapöydän ääressä. Kuvassa lukee kehotus: Ole #ennakoija, Vältä #digihuijaus.

Ole ennakoija, vältä digihuijaus

Digikanavissa toimivat rikolliset ovat ovelia ja taitavia. Yhdessä ja ennakoimalla pysäytämme rikolliset ennen kuin pahin tapahtuu. Kääritään hihat ja aloitetaan harjoittelu tutustumalla ennakoijan sääntöihin.

Upotettujen videoiden näkyminen vaatii, että olet hyväksynyt poliisi.fi-sivuston evästeet. Jos videot eivät näy verkkosivulla, voit katsoa ne poliisin Youtube-kanavalta. Halutessasi voit myös käydä muokkaamassa evästeasetuksiasi.

Ennakoijan sääntö nro 1: Tosirakkaus ei vaadi tilisiirtoja

Rakkaushuijarit käyttävät häikäilemättömästi hyväksi ihmisen luonnollista tarvetta löytää seuraa tai elämänkumppani. Huijarin tunnistaa siitä, että aina jossain kohtaa matkaa raha tulee mukaan. Vaikka kyse olisi vahvoista tunteista, käytä järkeä: älä anna rahaa tai rahanarvoisia tietoja nettirakkaille.

Ennakoijan sääntö nro 2: Maltti on valttia raha-asioissa

Ole hereillä, jos sinulta pyydetään rahaa tai rahanarvoisia tietoja. Usein digihuijaus alkaa viestistä, jossa sinua pyydetään syöttämään rahanarvoisia tietojasi linkin kautta. Hyvä muistisääntö onkin, että älä kirjaudu linkin kautta verkkopankkitunnuksilla, tai luovuta luottokorttitietoja tai henkilötietoja. Kun jaat verkossa arkaluontoisia tietojasi, tee se vain palveluntarjoajan virallisen verkkosivun tai sovelluksen kautta.

Ennakoijan sääntö nro 3: Huijarin tunteet, tarinat ja voitot ovat isoja

Kun digihuijari huijaa pientä ihmistä, ovat tunteet ja rahat suurta. Jos saat viestejä tunteisiin vetoavista tarinoista tai lupauksia suurista voistoista, tee suuri pieni päätös: älä vastaa viesteihin. 

Ennakoijan sääntö nro 4: Huijarin logiikka on simppeli, onneksi sinä olet fiksu

Digihuijarit hakevat inspiraatiota ajankohtaisista ilmiöistä ja sesongeista. Vaikka digihuijausten tarinat elävät ajassa, huijarin logiikka pysyy samana. Huijari haluaa ihmiseltä rahaa tai rahanarvoisia tietoja. Pystyt ennaltaehkäisemään digihuijauksia pysymällä tarkkana erityisesti yhdestä asiasta: älä anna rahanarvoisia tietojasi muille.

Ennakoijan sääntö nro 5: Ei ole syytä hävetä

Jos olet joutunut huijauksen uhriksi, sinulla ei ole mitään hävettävää. Et ole yksin. Valitettavan monet ovat kohdanneet saman tilanteen. Jos pankkitietojasi tai rahaa on päässyt huijarin käsiin, ota heti yhteyttä omaan pankkiisi. Sen jälkeen ehdit rauhassa tehdä rikosilmoituksen. Tutustu poliisin ohjeisiin petosrikoksen uhreille.

Ennakoija-kampanjasivu / Oikea palsta, infolaatikko

Tietoa Ennakoija-kampanjasta

Tämä kampanja on osa Sisäministeriön rahoittamaa hanketta. Hankkeen tavoitteena on lisätä ensisijaisesti ikäihmisten kykyä tunnistaa ja välttää digihuijauksia. Hanke on toteutettu yhdessä Sisäministeriön, Poliisihallituksen ja Keskusrikospoliisin kanssa.