Länkstig

Navigeringsmeny

Ennakoija-kampanjasivu / Vasen palsta

Åldrade vänner jublar och slår nävarna tillsammans i vardagsrummet. Bilden lyder uppmaningen: Tänk dig för, fall inte för digitalt bedrägeri.

Tänk dig för, fall inte för digitalt bedrägeri

Brottslingar som är verksamma i digitala kanaler är sluga och skickliga. Men genom att tänka oss för kan vi tillsammans stoppa brottslingarna innan det värsta händer. Vi kavlar upp ärmarna och börjar öva oss på hur man tänker sig för. Vi tittar först på videor om några minnesregler.

Om filmerna inte visas på webbplatsen kan du titta på dem på polisens Youtube-kanal.

Regel nummer 1: Riktig kärlek ber dig inte skicka pengar

Kärleksbedragare utnyttjar hänsynslöst människornas naturliga behov att hitta sällskap eller en livskamrat. Man känner igen en bedragare på att det i något skede blir tal om pengar. Även om känslan är stark, använd förnuftet: ge inte pengar eller information som är värd pengar till någon du träffat på nätet. 

Regel nummer 2: Håll huvudet kallt när det gäller pengar

Var på din vakt, om någon ber dig om pengar eller information som är värd pengar. Digitala bedrägerier börjar ofta med ett meddelande där du blir ombedd att mata in värdefulla uppgifter genom en länk. Det är en bra minnesregel att aldrig logga in med nätbankskoder via en länk eller ge ifrån sig kreditkortsuppgifter eller personuppgifter.

Regel nummer 3: Bedragarens känslor, historier och vinster är stora

När en digital bedragare lurar en liten människa, är känslorna och pengarna stora. Om du får meddelanden med känslosamma historier eller löften om stora vinster, ska du fatta ett stort litet beslut: svara inte.

Regel nummer 4: Bedragarens logik är simpel, men som tur är du skärpt

IT-bedragarna hittar inspiration i aktuella fenomen och säsonger. Även om it-bedrägerier lever i tiden, ändras inte bedragarens logik. Bedragaren vill komma över pengar eller värdefull information som tillhör andra människor. Du kan förhindra it-bedrägerier genom att vara särskilt noga med en sak: ge inte någon annan värdefull information om dig.

Regel nummer 5: Ingen orsak att skämmas

Om du har blivit lurad, behöver du inte skämmas. Du är inte ensam. Tyvärr har också många andra råkat ur för samma sak. Kontakta din bank genast om en bedragare kommit över dina bankuppgifter eller dina pengar. Efter det hinner du i lugn och ro polisanmäla saken. Polisens råd till dem som utsatts för bedrägeribrott. 

Ennakoija-kampanjasivu / Oikea palsta, infolaatikko

Information om kampanjen Tänk dig för

Kampanjen är en del av ett projekt som finansieras av Inrikesministeriet. Syftet är att öka särskilt äldre människors förutsättningar att identifiera och undvika it-bedrägerier. Projektet genomförs av Inrikesministeriet, Polisstyrelsen och Centralkriminalpolisen.