Lounais-Suomen poliisi kerää kampanjalla aseita ja räjähteitä

Julkaisuajankohta 11.4.2022 8.29
Uutinen
Poliisille luovutettu kivääri.

Lounais-Suomen poliisi järjestää huhti-toukokuun vaihteessa ase- ja räjähdekeräyksen. Toteutettavalla keräyksellä kansalaisille halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi hankkiutua laillisesti ja turvallisesti eroon tarpeettomista, luvattomista sekä epäkuntoisista aseista ja räjähteistä.

Keräys on matalan kynnyksen mahdollisuus luovuttaa esimerkiksi kuolinpesän haltuun jääneitä aseita ja vanhoja räjähteitä poliisille. 

– Kodeissa säilytettävät tarpeettomat aseet ja räjähteet voivat muodostaa omistajilleen ja ympäristölle ison turvallisuusriskin – vaikka niiden hallussapitoon olisi lupakin, muistuttaa ylikonstaapeli Petri Hyrkäs Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi kehottaa omaisia kiinnittämään huomiota erityisesti ikääntyvien hallussa oleviin aseisiin.

– Aseista olisi hyvä luopua, jos oma ikä tai terveydentila ei enää mahdollista aseiden aktiivista ja turvallista käyttöä, Hyrkäs sanoo. 

Ensin ilmoitus, sen jälkeen nouto

Ase- ja räjähdekeräys toteutetaan Varsinais-Suomessa huhtikuun viimeisellä viikolla (viikko 17) ja Satakunnassa toukokuun ensimmäisellä viikolla (viikko 18).

Poliisille luovutettavista aseista ja räjähteistä tulee ilmoittaa poliisille keräysviikkoa edeltävällä viikolla eli Varsinais-Suomessa viikolla 16 ja Satakunnassa viikolla 17. Poliisi järjestää keräyksen yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. 

– Asiakkaan tulee siis ensin ottaa yhteyttä poliisin, jolloin hän saa tarkat ohjeet. Seuraavalla viikolla viranomaiset keräävät aseet ja räjähteet ilmoitetusta paikasta, esimerkiksi asiakkaan kotoa, Hyrkäs selventää.

Ilmoitus luovutettavasta aseesta tai räjähteestä tehdään poliisille puhelimitse:

– Varsinais-Suomessa (viikolla 16) ti-pe 19.–22.4. kello 8.30–16 numeroihin 0295 446 656, 0295 446 655 ja 0295 446 651.
– Satakunnassa (viikolla 17) ma-pe 25.–29.4. kello 8.30–16 numeroihin 0295 446 773, 0295 446 774 ja 0295 446 775.

Räjähteitä ei saa siirtää itse

Luovutettavien räjähteiden osalta on tärkeää huomioida, että asiakas ei saa koskea tai liikuttaa itse räjähteitä.

– Räjähteet tulee jättää sijoilleen säilytys- tai löytöpaikalle, josta ne noudetaan, painottaa ylikonstaapeli Kari Nordlund.

Luovutettavaksi odotetaan erityisesti siviili- ja sotilasräjähteitä, räjähdenalleja sekä ruutia. Lisäksi muiden räjähteiden tai ampuma-aseiden luovutuksen yhteydessä voi luovuttaa ampuma-aseiden patruunoita.

Poliisille luovutettavat aseet menevät pääsääntöisesti ja ensisijaisesti aina hävitettäväksi. Asiakkaan on mahdollista myös hakea luvattomille aseilleen lupaa tai esittää rahallisesti arvokasta asetta huutokaupattavaksi poliisin huutokaupassa omaan lukuun.

Eri vaihtoehtoista voi keskustella poliisin lupavalvonnan asiantuntijan kanssa aseen luovuttamisen yhteydessä.

Aseiden luovuttaminen on yleinen käytäntö

Ase- ja räjähdekeräys järjestettiin edellisen kerran vuonna 2012. Aseiden luovuttaminen kuitenkin onnistuu myös muulloin, ilman erillistä kampanjaakin. Kyse on yleisestä käytännöstä.

– Poliisin haltuun voi koska tahansa luovuttaa esimerkiksi hallussaan olevan luvattoman tai tarpeettoman aseen. Kun asiasta ilmoittaa oma-aloitteisesti poliisille, ei syyllisty ampuma-aserikokseen eikä ole pelkoa seuraamuksista, Hyrkäs muistuttaa.

Sen sijaan aseiden tai räjähteiden luvaton hallussapito taas täyttää ampuma-aserikoksen tai räjähderikoksen tunnusmerkistön.

Tarkempia ohjeita aseiden ja räjähteiden luovuttamiseen saa paikallispoliisilta tai poliisin verkkosivuilta.

Aseita vierekkäin.
Poliisille luovutettuja aseita.
Huonokuntoisia sotilasräjähteitä

Keräilijän ulkovarastosta löytyneitä huonokuntoisia sotilasräjähteitä.

Neljä sotilastäjähdettä vierekkäin.
Ensimmäisen maailmansodan aikaisia sotilasräjähteitä.
Lounais-Suomen poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Satakunta Uutinen Varsinais-Suomi