Lounais-Suomen poliisi on saanut valmiiksi laajan terrorismirikostutkinnan

Julkaisuajankohta 30.6.2023 9.00
Uutinen

Lounais-Suomen poliisilaitos on saanut valmiiksi tutkittavana olleen terrorismirikosten kokonaisuuden. Esitutkintapöytäkirja toimitetaan lähipäivinä syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Päättynyt esitutkinta koskee laajaa terrorismirikosten kokonaisuutta, jossa on ollut epäiltynä Kankaanpään seudulla asuva viiden miehen joukko. Poliisin mukaan miehet muodostavat radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan perustuvan ryhmittymän. 

Syyteharkintaan lähtevän esitutkinnan perusteella viiden epäillyn joukko on radikaalin äärioikeistolaisen ajatusmaailman pohjalta terroristisessa tarkoituksessa anastanut tai muutoin hankkinut käyttöönsä ja käsitellyt ampuma-aseita, dynamiittia sekä ammoniumnitraattia sisältävää lannoitetta.

Yksi uusi rikosnimike 

Poliisin mukaan miehet ovat opetelleet aseiden ja aineiden käyttöä muun muassa harjoittelemalla ampumista, valmistamalla lannoitteesta räjähdysainetta ja kokeilemalla räjähteiden käyttöä.

– Tältä osin esitutkinnassa tutkittavana ollut valmistelurikos on tarkentunut epäillyksi kouluttautumiseksi terrorismirikoksen tekemistä varten, kertoo tutkinnanjohtaja, ylikomisario Toni Sjöblom.

Rikosnimikkeinä terrorismirikosten osalta ovat:

  • Terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä ampuma-aserikos
  • Terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos
  • Kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten
  • Terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä varkaus (kaksi erillistä rikosepäilyä)

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että epäillyillä on osana kouluttautumista ollut muun muassa aie Niinisalon vastaanottokeskukseen kohdistuvasta räjähdeiskusta.

Tapahtumien eri vaiheiden epäillään saaneen alkunsa vuoden 2016 alkupuolella, ja niiden voidaan katsoa jatkuneen aina vuoden 2019 loppuun. Miehistä kolmea epäillään osallisuudesta kaikkiin esitettyihin rikoksiin, yhtä epäillään muista paitsi toisesta varkausrikoksesta ja yhtä ainoastaan kouluttautumisrikoksesta.

Myös väkivallanteot tutkinnassa

Esitutkinnan yhteydessä on myös tutkittu seksuaalivähemmistöön kohdistunutta väkivaltaa, johon epäillään liittyvän ideologinen tausta ja sitä kautta vihamotiivi.

– Lisäksi epäiltyjen muodostaman ryhmän keskinäiseen kurinpitoon epäillään liittyneen väkivaltaa ja kiristystä. Myös väkivallantekojen osalta esitutkinta toimitetaan syyteharkintaan, Sjöblom sanoo.

Lounais-Suomen poliisi kiittää terrorismitutkinnan eri vaiheissa tehtyä yhteistyötä Suojelupoliisin, Keskusrikospoliisin, Europolin sekä Helsingin poliisilaitoksen kanssa.

– Tämä kokonaisuus on osoitus Suomen poliisin kyvystä tutkia poikkeuksellisiakin rikoksia sekä osoitus siitä, että lainvalvontaviranomaisten yhteistyö kansallisella ja kansainvälisellä tasolla on erinomaista, Sjöblom arvioi. 

”Yhteiskunnan tulee olla hereillä”

Hänen mukaansa rikosasian harvinaislaatuisuus on haastanut tutkivan ryhmän usealla osa-alueella.

– Erityisesti äärioikeistolaisen radikaalin aatemaailman maailmanlaajuisen levinneisyyden käsittäminen on muuttanut tiiviimmin tutkintaan osallistuneiden maailmankuvaa. Yhteiskunnan tulee olla hereillä erilaisten ääriaatteiden kanssa ja pohtia keinoja, miten voisimme ennalta ehkäistä niiden tuomia uhkia ja tarvittaessa saattaa tekijöitä rikosvastuuseen, Sjöblom summaa.
 

Lounais-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Satakunta Uutinen