Lounais-Suomen poliisi selvittää laajaa seksuaalirikosten kokonaisuutta

Julkaisuajankohta 18.6.2024 7.12
Uutinen

Lounais-Suomen poliisi selvittää seksuaalirikosten sarjaa, jossa on yli 200 alaikäistä uhria ympäri Suomea. Rikoksista epäiltynä oleva kolmekymppinen mies on ollut vangittuna huhtikuusta alkaen. Poliisi epäilee miestä muun muassa törkeistä seksuaalisista kajoamisista lapsiin.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen, Turun pääpoliisiasemalla toimiva verkkovälitteisten seksuaalirikosten tutkinta on paljastanut sosiaalisessa mediassa tapahtuneen laajan seksuaalirikossarjan.

Poliisi pääsi rikoskokonaisuuden jäljille toisen rikosasian esitutkinnan yhteydessä ja käynnisti tutkintatoimet tämän vuoden alussa.

Kolmekymppisen miehen epäillään kohdistaneen vuosina 20222023 seksuaalirikoksia yli 200 lapseen Omegle-nimisellä videochat-sivustolla. Kyseinen sivusto suljettiin marraskuussa 2023.

– Epäiltyjen tekojen ja niiden kohteena olleiden asianomistajien määrän osalta tämä on huomattavan laaja rikoskokonaisuus, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Lamppu Lounais-Suomen poliisista.

Uhrit olivat tapahtuma-aikaan 6–15-vuotiaita

Suurin osa uhreista on tyttöjä. Turun lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikkö on yhdessä Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenlääkärien kanssa tehnyt arvion uhrien iästä poliisin hallussa olevan esitutkintamateriaalin pohjalta. Arvion mukaan uhrit ovat tapahtuma-aikaan olleet iältään 6–15-vuotiaita.

Epäilty hakeutui Omeglessa keskustelemaan kohteidensa kanssa ja pyysi aktiivisesti uhrejaan esiintymään videoyhteydellä vähissä vaatteissa ja tekemään seksuaalisia tekoja. Yhteydenpito saattoi jatkua myös muissa sosiaalisen median palveluissa.

Tällä hetkellä juttukokonaisuutta tutkitaan useilla eri rikosnimikkeillä, joita ovat muun muassa törkeä seksuaalinen kajoaminen lapseen, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin.

Yhä 177 tunnistamatonta uhria

Omegle-sovelluksen käyttäminen ei vaatinut kirjautumista, mikä mahdollisti sen, että käyttäjät pystyivät halutessaan toimimaan palvelussa anonyymisti. Palvelun kansainvälisyyden, anonymiteetin ja lakkauttamisen ja viiveen vuoksi poliisi on pystynyt selvittämään toistaiseksi vain pienen osan uhrien henkilöllisyyksistä.

– Tunnistamattomia uhreja on yhä 177. Poliisi pyytääkin tunnistusapua nyt erityisesti nuorten ja lasten huoltajilta. Uhrien saattaminen avun piiriin olisi ensiarvoisen tärkeää, Lamppu painottaa.

Poliisi toivoo, että perheissä keskusteltaisiin Omeglen mahdollisesti käytöstä vuosina 2022–2023.

Mikäli huoltajalle syntyy epäily lapsen joutumisesta kyseisen rikossarjan uhriksi, tulee olla yhteydessä Lounais-Suomen poliisiin sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi​. Yhteydenottojen perusteella poliisi pyrkii hallussa olevan materiaalin avulla yksilöimään tunnistamattomia uhreja.

– Tiedossa olevien seikkojen perusteella uhreja on todennäköisesti koko maassa, Lamppu arvioi.

Huoltajat: sovellusten ikärajoja tulisi noudattaa

Omeglessa tiedetään yleisesti ilmenneen runsaasti seksuaalista häirintää. On mahdollista, että sovellusta käyttäessään lapsi on joutunut joko nyt tutkittavana olevan rikossarjan tai muiden seksuaalisten tekojen uhriksi.

Poliisi muistuttaa, että lapsi voi joutua rikoksen uhriksi myös muissa sovelluksissa, kuten vaikkapa TikTokissa, Instagramissa, Snapchatissa ja Discordissa sekä chatpalvelu Randomissa.

Käyttäjien tulee huomioida, että vaikka alusta ei tallentaisi keskusteluja tai siinä jaettavia kuvia ja videoita, toinen osapuoli saattaa kuitenkin tallentaa materiaalia itselleen.

– Palveluntarjoajat ovat määritelleet tietyt ikärajat palveluihinsa, ja näitä ikärajoja huoltajien tulisi noudattaa ja valvoa lasten somenkäytön osalta. Ikärajoille on aina jokin syy – joskin myös palveluntarjoajien tulisi taata palvelujenkäyttäjien turvallisuus, Lamppu toteaa.

Huoltajan on myös hyvä aika ajoin tarkistaa lasten käytössä olevien laitteiden sivuhistoriat.

Neuvoja ja tukea lapsen sosiaalisen median käyttöön sekä tietoa sosiaalisen median käytön vaaroista saa esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta. Rikoksen uhrilla ja hänen läheisillä on mahdollisuus saada apua esimerkiksi rikosuhripäivystyksestä.

Lounais-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen