Omaisuusrikokset, ryöstöt ja virka-avut korostuivat poliisitehtävissä

Julkaisuajankohta 21.11.2023 14.52
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudellamaalla poliisitehtävissä korostuivat erityisesti omaisuuteen, ryöstöihin sekä virka-apuihin liittyvät tehtävät. Lisäksi viime viikolla vangittiin useisiin omaisuusrikoksiin epäilty mies sekä törkeään ryöstöön epäilty kolmikko.

Omaisuusrikoksia tehtaillut mies vangittiin

Tämän vuoden elokuun ja marraskuun välisenä aikana useisiin omaisuusrikoksiin epäilty mies vangittiin poliisin vaatimuksesta tiistaina 14.11. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 

– Poliisi pääsi murtovarkaan jäljille omien tutkimustensa perusteella ja otti hänet kiinni Helsingissä, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Tutkinnassa selvisi, että miehen epäillään syyllistyneen useisiin Porvoossa, Vantaalla ja Helsingissä tapahtuneisiin asuntomurtoihin, Cederlund jatkaa.

Liikekiinteistöön murtautuneet varkaat poliisin haaviin

Lapinjärvellä murtauduttiin 13-14.11.2023 välisenä yönä Kantatiellä sijaitsevaan liikekiinteistöön. Rakennuksesta anastettiin iso määrä erilaista omaisuuttaa siinä toimivilta eri yrittäjiltä.

Poliisi pääsi murtovarkaiden jäljille nopeasti ja otti epäillyt kiinni pian teon jälkeen. Myös yrittäjiltä anastettu omaisuus löytyi ja voitiin palauttaa omistajilleen. 

– Varkaustapauksen tutkinta jatkuu Itä-Uudenmaan poliisissa ja etenee kaksikon osalta aikanaan syyteharkintaan, sanoo Cederlund.

Keravalle sovitut treffit päättyivät ikävästi

Keravalle somessa sovitut treffit päätyivät törkeään ryöstöön. 

–Tapahtumat saivat alkunsa, kun uhri oli mennyt 16.10. illalla Keravalle tapaamaan naista, jonka kanssa hän oli sopinut treffit somessa, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Otto Hiltunen.

Uhrille entuudestaan tuntematon nainen oli treffipaikalla noussut uhrin auton kyytiin ja siinä samassa autoon oli noussut myös kaksi miestä, jotka olivat ryöstäneet uhrin teräaseella uhkaamalla. Uhrilta oli anastettu rahaa ja pankkikortti tunnuslukuineen sekä auton takakontissa olleet tunkki ja pulttipyssy.

– Epäillyn kolmikon henkilöllisyys on poliisin tiedossa ja heidät vangittiin viime viikolla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä kyseiseen tekoon, Hiltunen jatkaa.

Pikkujoulukausi jatkuu - liikkeellä useita rattijuoppoja

Pikkujoulukausi jatkuu ikävä kyllä myös liikenteen puolella. Rattijuoppoja oli viime viikolla liikenteessä taas reippaan puoleisesti. 

– Talviset ajokelit ja voimaan astuneet talvinopeusrajoitukset eivät kaikkien kuljettajien kaasujalkaa hillitse, vaan poliisin haaviin jäi viime viikollakin useita kuljettajia, joiden epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Partioiden haaviin jäi myös kahdeksan kuljettajaa, joilla ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta, kertoo komisario Katri Lehti.

Useita autoja vahingoitettiin Kivistössä

Vantaan Kivistössä tapahtui viikonloppuna, 20.11. maanantain vastaisena yönä, laaja autoihin kohdistunut vahingonteko- ja murtosarja. Poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan yli kolmeakymmentä autoa oli vahingoitettu tai niihin oli murtauduttu.

– Selvitämme poliisissa epäiltyjen tekijöiden henkilöllisyyttä ja pyydämme asianomistajia tekemään rikosilmoituksen, jos heidän ajoneuvoja on rikottu tai niihin on murtauduttu, kehottaa rikoskomisario Aleksi Topinoja.

Ryöstö Vantaalla - epäillyn tekijän henkilöllisyys poliisin tiedossa

Vantaalla, Leinelän juna-asemalla tapahtui lauantaina 18.11. noin kello 21.20 ryöstö, missä nuorelta uhrilta anastettiin päältä omaisuutta. Ilmoituksen hätäkeskukseen tilanteesta oli tehnyt sivullinen nuori.

– Alkutietojen mukaan uhri oli ryöstetty jollakin astalolla uhkaamalla, kertoo rikoskomisario Anne Tuomisto.

Poliisin selvittäessä asiaa, tietoon tuli, että sama epäilty olisi aiemmin illalla ryöstänyt myös kaksi muuta nuorta Louhelan asemalla. Tässäkin tilanteessa oli väkivallalla uhkaamalla saatu anastettua asianomistajien omaisuutta. Tuntomerkkeihin sopiva epäilty tavoitettiin hieman myöhemmin Tikkurilan asemalta. Epäillyn hallusta löytyi kaikkiin tekoihin liittyvää omaisuutta. 

– Kaikki asianosaiset ovat alaikäisiä. Ryöstöistä epäilty on alle 15-vuotias. Tavattaessa hänen hallustaan takavarikoitiin veitsi, sanoo Tuomisto. 

Omaisuuteen ja virka-apuihin liittyvät tehtävät keskiössä

Viime viikko oli Itä-Uudellamaalla työntäyteinen ja virkavallan näkökulmasta ja tehtävät varsin tavanomaisia poliisitehtäviä. 

– Eniten tehtävissä korostuivat kuitenkin omaisuuteen ja virka-apuihin kohdistuneet tehtävät, kertoo rikoskomisario Aki Rantahuhta.

Ihmisten asunnoissa tapahtuviin pahoinpitelyihin liittyvät poliisitehtävät ovat arkipäivää, mutta viikonloppuisin korostuvat enemmän yleisellä paikalla tapahtuvat tappelunnujakat.

Virka-avut kuuluvat poliisin tehtäväkenttään

Poliisin tehtäväkenttään kuuluvat joka päivä erilaiset virka-avut. Toisin sanoen poliisi antaa tukea muille viranomaiselle heidän tehtävillään. Välillä näillä tehtävillä voidaan tarvita myös poliisin toimivaltuuksia. Tehtävistä mainittakoon esimerkiksi tilanteen turvaamiseksi annettava virka-apu sosiaalitoimelle, joka on menossa tarkastamaan lapsen tai lapsien tilannetta asuntoon, missä vanhempien epäillään olevan päihtyneitä, toteaa Rantahuhta.

Virka-apua annetaan myös yksityiselle henkilölle. Tällainen tapaus voi olla esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan liittyvä tilanne, missä uhri on joutunut hakeutumaan turvakotiin. Tällaisessa tapauksessa poliisi voi turvata uhrin turvallisen käynnin kotona henkilökohtaisten tavaroiden noutamiseksi Ilman, että uhrin tarvitsee pelätä turvallisuutensa puolesta.

 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta