Egendomsbrott, rån och handräckning stod ut bland polisens uppdrag

Utgivningsdatum 21.11.2023 14.52 | Publicerad på svenska 23.11.2023 kl. 13.58
Nyhet

Förra veckan handlade polisens uppdrag i Östra Nyland särskilt om uppdrag relaterade till egendom, rån och handräckning. Dessutom greps förra veckan en man som är misstänkt för flera egendomsbrott och en trio som misstänks för grovt rån.

Man som gjort egendomsbrott på löpande band häktades

En man som misstänks för flera egendomsbrott mellan augusti och november i år häktades i Östra Nylands tingsrätt på begäran av polisen tisdagen den 14.11. 

– Polisen kom inbrottstjuven på spåren utifrån sina egna undersökningar och grep honom i Helsingfors, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

– Vid utredningen framgick det att mannen misstänks ha gjort sig skyldig till flera bostadsinbrott i Borgå, Vanda och Helsingfors, fortsätter Cederlund.

Tjuvar som bröt sig in i en affärsfastighet nappades av polisen

Natten mellan den 13 och 14.11.2023 skedde ett inbrott i en affärsfastighet på Stamvägen i Lappträsk. En stor mängd olika slags egendom stals från företagare som har verksamhet i byggnaden.

Polisen kom inbrottstjuvarna snabbt på spåren och grep de misstänkta kort efter gärningen. Även den egendom som stulits från företagarna påträffades och kunde återlämnas till sina ägare. 

– Utredningen av stöldfallet fortsätter vid polisen i Östra Nyland och kommer i sinom tid att gå vidare till åtalsprövning för duon, fortsätter Cederlund.

Träff i Kervo fick tråkigt slut

En träff som stämts till Kervo på sociala medier slutade i ett grovt rån. 

–Händelserna inleddes när offret på kvällen den 16.10 hade åkt till Kervo för att träffa en kvinna som han hade stämt träff med på sociala medier, berättar utredningsledaren kriminalkommissarie Otto Hiltunen.

Kvinnan, som offret inte kände från tidigare hade satt sig i offrets bil på träffplatsen, och samtidigt hade två män klivit in i bilen och rånat offret genom att hota med ett eggvapen. Offret blev bestulen på pengar och ett bankkort samt koden till det och även en domkraft och bultpistol från bilens bagagelucka.

– Polisen känner till de ter misstänkta personernas identitet och de häktades förra veckan vid Östra Nylands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för gärningen, fortsätter Hiltunen.

Lillajulssäsongen fortsätter – flera rattfyllerister i farten

Tyvärr fortsätter lillajulssäsongen också i trafiken. Förra veckan påträffades igen ett stort antal rattfyllerister i trafiken. 

– Vinterväglaget och vinterhastighetsbegränsningarna som har trätt i kraft får inte alla förare att lätta på gasfoten, istället nappade polisen förra veckan flera förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten eller allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten. Patrullerna nappade också åtta förare som saknade giltig körrätt, berättar kommissarie Katri Lehti.

Flera bilar åsamkades skador i Kivistö

I Kivistö i Vanda inträffade under natten mot måndagen den 20.11 en omfattande serie av skadegörelse och inbrott riktade mot bilar. Enligt den information som polisen har för närvarande hade över trettio bilar skadats eller utsatts för inbrott.

– Polisen utreder identiteten på de misstänkta gärningsmännen och ber målsägande att göra en brottsanmälan, om deras fordon har söndrats eller det har skett ett inbrott i dem, uppmanar kriminalkommissarie Aleksi Topinoja.

Rån i Vanda – polisen känner till den misstänkta gärningsmannens identitet

På tågstationen i Lejle i Vanda inträffade ett rån på lördagen den 18.11 omkring kl. 21.20, där egendom som det unga offret bar på sig blev stulet. En utomstående ung person hade anmält situationen till nödcentralen.

– Enligt de inledande uppgifterna hade offret rånats genom att hota med något slags tillhygge, berättar kriminalkommissarie Anne Tuomisto.

När polisen började utreda händelsen blev det känt att samma misstänkta person eventuellt hade rånat också två andra ungdomar på stationen i Klippsta tidigare samma kväll. Även i denna situation hade rånaren genom att hota med våld stulit av målsägandenas egendom. En misstänkt som stämde in på kännetecknen påträffades lite senare på stationen i Dickursby. Egendom som hänför sig till samtliga gärningar påträffades hos den misstänkte. 

– Alla berörda parter är minderåriga. Personen som misstänks för rånen är under 15 år. När vi påträffade hen beslagtog vi en kniv, säger Tuomisto. 

Uppdrag relaterade till egendom och handräckning i fokus

Förra veckan i Östra Nyland var arbetsfylld ur myndigheternas synvinkel, och uppdragen var sedvanliga polisuppdrag. 

– Bland uppdragen stod dock ut uppdrag som hänför sig till egendom och handräckning, berättar kriminalkommissarie Aki Rantahuhta.

Polisuppdrag relaterade till misshandel i någons bostad hör till vardagen, men på veckosluten förekommer slagsmål på offentliga platser mer.

Handräckning ingår i polisens arbetsfält

– Till polisens arbetsfält hör olika fall av handräckning varje dag. Med andra ord stöder polisen andra myndigheter i deras uppgifter. Ibland kan dessa uppgifter också kräva polisens befogenheter. Av uppdragen kan nämnas till exempel handräckning till socialväsendet i syfte att säkra situationen när de är på väg för att kontrollera ett eller flera barns situation i en bostad, där föräldrarna misstänks vara berusade, konstaterar Rantahuhta.

Handräckning ges också till privatpersoner. Ett sådant fall kan till exempel vara en situation som hänför sig till våld i nära relationer, där offret har varit tvunget att söka sig till ett skyddshem. I ett sådant fall kan polisen säkerställa att offret kan tryggt besöka hemmet för att hämta personliga tillhörigheter utan att offret behöver frukta för sin säkerhet.

 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet