Omaisuusvarkauksia useissa kunnissa – sarjarikosten kasvu näkyy myös pidemmällä aikavälillä

Julkaisuajankohta 2.4.2024 13.51
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisin viikkotiedotteessa kerromme Kirkkonummella, Vihdissä ja Espoossa tapahtuneista liiketiloihin tunkeutumisista. Tuomme esiin myös laajemman tilannekuvan murto- ja varkaussarjoista viime kuukausien ajalta. Lisäksi vinkkaamme tiedotteessa, että ampumakelvottomien aseiden ilmoittamisen viiden vuoden siirtymäaika on päättymässä.

Lukuisia törkeitä murto- ja varkaussarjoja alkuvuodesta

Rajat ylittävät, organisoidut rikollisryhmittyvät ovat aktivoituneet Länsi-Uudenmaan alueella koronaepidemian jälkeen merkittävästi. Vuoden 2023 lopussa ja kuluvan vuoden 2024 aikana laitosalueellamme on nimittäin tapahtunut lukuisia törkeitä asuntomurto-, perämoottori- ja vesijettivarkaussarjoja. Rikosmäärä viime kuukausien ajalta vastaa koronaa edeltävää aikaa.

Tekijän tai tekijöiden henkilöllisyys on osassa tapauksista poliisin tiedossa. Joissakin näistä rikoksista poliisi on myös saanut tekijät verekseltään kiinni ja rikoshyödyn palautettua tai takavarikoitua.

Osa sarjoista ulottuu myös muiden poliisilaitosten alueelle. Yhteistyö näiden rikosten selvittämisessä ja estämisessä laitosten välillä on ollut hyvin toimivaa.

Kirkkonummella, Vihdissä ja Espoossa murtauduttiin kampaamoihin

Pääsiäisviikon lopulla 28.-30.3. useissa kunnissa tunkeuduttiin kampaamoihin särkemällä ikkuna raskaalla esineellä.

Kirkkonummella ohikulkija oli soittanut perjantaiaamuna hätänumeroon huomatessaan, että kampaamon oven ikkuna oli rikottu. Edellisen yön aikana tapahtuneeseen murtoon oli käytetty viereisen liiketilan rappurallia. Ovea ei kuitenkaan oltu onnistuttu avaamaan, sillä se oli takalukossa. Tämän hetken tietojen mukaan mitään ei anastettu, ja poliisi tutkii asiaa vahingontekona.

Perjantaiaamuna myös espoolaisessa parturikampaamossa huomattiin, että ulko-oven ikkuna oli rikottu. Liikkeeseen oli murtauduttu heittämällä rappuralli lasin läpi ja sieltä vietiin pohjakassa.

Perjantai-illan ja lauantaiaamun välillä tapahtui samankaltaista myös Vihdissä. Kampaamoliikkeeseen oli murtauduttu heittämällä ikkunan läpi katukivi. Tämän hetken tietojen mukaan liikkeestä anastettiin kassalipas, jossa oli kiinteistön avaimet, mutta ei rahaa. Poliisi tutkii Espoon ja Vihdin tapauksia varkauksina.

Ampumakelvottomia aseita voi ilmoittaa 15.7.2024 saakka

Ampuma-aselaki muuttui vuonna 2019 siten, että ihmisten tulee ilmoittaa poliisille myös ampumakelvottomista ja deaktivoiduista aseista. Tällaisia aseita saattaa olla kotona esimerkiksi perintönä tai muistoesineinä.

Vuonna 2019 asetettiin viiden vuoden siirtymäaika, jonka sisällä näistäkin aseista tulee tehdä ilmoitus. Kyseinen siirtymäaika päättyy tämän vuoden heinäkuussa.

Länsi-Uudenmaan poliisille ilmoituksia on tähän mennessä tullut hyvin vähän. Asia kannattaa hoitaa nyt, sillä heinäkuun 15. päivän jälkeen ampumakelvottoman aseen, jota ei ole ilmoitettu, hallussapito on lain mukaan rangaistavaa. Ilmoituksen on viime syksystä lähtien voinut tehdä sähköisessä asioinnissa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta