Egendomsstölder i flera kommuner – ökningen syns också på längre sikt

Utgivningsdatum 2.4.2024 13.51 | Publicerad på svenska 3.4.2024 kl. 10.57
Nyhet

I veckomeddelandet från polisinrättningen i Västra Nyland berättar vi om intrång i affärslokaler som inträffat i Kyrkslätt, Vichtis och Esbo. Vi berättar också mer om den utbredda inbrotts- och stöldsituationen. Dessutom tipsar vi i meddelandet att den femåriga övergångsperioden för anmälning av vapen i obrukbart skick går mot sitt slut.

Stort antal serier av grova inbrott och stölder i början av året

Gränsöverskridande, organiserade kriminella grupper har blivit betydligt aktivare i Västra Nyland efter coronaepidemin. I slutet av 2023 och under innevarande år 2024 har det nämligen inträffat flera serier av grova bostadsinbrott, utombordsmotor- och vattenskoterstölder inom polisinrättningens område. Antalet brott under de senaste månaderna motsvarar tiden före coronaepidemin.

I en del av fallen känner polisen till gärningsmannens eller -männens identitet. I vissa av dessa brott har polisen också tagit gärningsmännen på bar gärning och kunnat återlämna eller beslagta vinningen av brottet.

En del av serierna sträcker sig också till andra polisinrättningars område. Samarbetet mellan inrättningarna för att utreda och förhindra brotten har fungerat väldigt bra.

I Kyrkslätt, Vichtis och Esbo bröt gärningsmän sig in i frisersalonger genom att krossa ett fönster

I slutet av påskveckan den 28-30.3. skedde det i flera kommuner inbrott i frisersalonger genom att krossa ett fönster med ett tungt föremål.

I Kyrkslätt hade en förbipasserande ringt nödnumret på fredagsmorgonen när hen upptäckte att fönstret i frisersalongens dörr hade krossats. Vid inbrottet som skedde föregående natt hade man använt sig av en trapptrall från den intilliggande affärslokalen. Inbrottstjuvarna hade dock inte lyckats öppna dörren eftersom den var i baklås. Enligt nuvarande uppgifter hade inget stulits och polisen utreder ärendet som skadegörelse.

På fredagsmorgonen upptäcktes också i en frisersalong i Esbo att fönstret till ytterdörren hade söndrats. Tjuvarna hade brutit sig in i butiken genom att kasta en trapptrall genom glaset och de hade stulit grundkassan.

Mellan fredag kväll och lördag morgon inträffade liknande händelser också i Vichtis. Tjuvar hade brutit sig in i frisersalongen genom att kasta en gatsten genom fönstret. Enligt nuvarande uppgifter stals ett kassaskrin, som innehöll nycklarna till fastigheten men inga pengar från butiken. Polisen utreder fallen i Esbo och Vichtis som stölder.

Vapen i obrukbart skick kan anmälas till och med den 15.7.2024

Skjutvapenlagen ändrades år 2019 så att det är nödvändigt att även anmäla vapen i obrukbart skick och deaktiverade vapen till polisen. Den här typen av vapen kan finnas som ärvda föremål eller minnesföremål i hemmen.

År 2019 fastställdes en övergångsperiod på fem år inom vilken även dessa vapen ska anmälas. Denna övergångsperiod löper ut i juli i år.

Tills vidare har polisen i Västra Nyland fått in mycket få anmälningar. Det lönar sig att ta hand om saken nu, för efter den 15 juli kommer det att vara straffbart att inneha ett vapen i obrukbart skick som inte har anmälts. Från och med förra hösten har det varit möjligt att göra anmälan i den elektroniska ärendehanteringen.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Tillståndtjänst Övervakning och larmverksamhet