Pahoinpitelyitä, varkausrikoksia ja turvalaitteiden käytön valvontaa Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 14.3.2023 15.22
Uutinen

Viime viikon poliisitehtävissä Itä-Uudellamaalla näkyivät pahoinpitelyt, varkausrikokset ja turvalitteiden käytön valvonta. Lisäksi poliisi on huolissaan nuorten käyttäytymisestä ja siitä, että osa nuorista voi todella huonosti.

Kokonaistehtävämäärä nousee kevättä kohden

Hätäkeskuksen poliisille välittämissä tehtävissä oli viime viikolla havaittavissa nousua edellisviikkoihin verrattuna. Nousua oli vajaat 100 tehtävää. Erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin Itä-Uudenmaan alueella yhteensä 1641.

- Kotihälytystehtävien määrässä ei viime viikkojen aikana ole tapahtunut merkittävää muutosta ja niitä meille välitettiin 134, joista perheväkivaltaan liittyviä tehtäviä oli 48, kertoo komisario Tomi Salosyrjä.

Pahoinpitelyrikosten määrä hienoisessa kasvussa

Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikolla hieman edellisviikkoja enemmän.

- Etenkin yleisellä paikalla tapahtuneiden väkivaltarikosten määrä on noussut yksityisellä paikalla tapahtuvia pahoinpitelyjä enemmän. Yleisen paikan väkivaltarikoksia kirjattiin viime viikolla 40. Ryöstöjen määrässä ei tapahtunut juurikaan muutosta edellisiin viikkoihin verrattuna, Salosyrjä jatkaa.

Tehtävistä mainittakoon Järvenpäässä sijaitsevalla työmaalla tapahtunut varkausrikos, missä murtauduttiin kahteen työmaakonttiin. Varkaiden matkaan lähti suuri määrä työkaluja.  Poliisi muistuttaa, että työmaiden valvonta ja omaisuuden merkintä näyttelevät tärkeää osaa tämänkaltaisten rikosten selvittämisessä ja ennalta ehkäisemisessä.

- Vantaalla yritettiin ryöstää kioski väkivallalla uhkaamalla, mutta saaliiksi jäi lopulta vain makeispusseja. Lisäksi Vantaalla sijaitsevasta pyöräliikkeestä anastettiin arvokas polkupyörä, mutta tekijä saatiin kiinni ajosta neuvokkaan poliisipartion toimesta, summaa Salosyrjä.

Turvalaitteiden käyttöä ja tarkkaamattomuutta liikenteessä valvottiin valtakunnallisesti

Poliisin partiot valvoivat viime viikolla tehostetusti turvalaitteiden, kuten turvavyön ja lasten turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta liikenteessä koko maassa. Valvonnan tuloksista tiedotetaan tällä viikolla.

- Liikennepoliisisektorin partiot tavoittivat viikon aikana liikenteestä myös muutamia rattijuoppoja sekä kuljettajia, joilla ei ollut vaadittavaa ajo-oikeutta, kertoo komisario Katri Lehti.

- Valvontaa tehtiin viikonloppuna tehostetusti myös Vantaan Kivistön alueella, mistä oli poliisille tullut palautetta pysäköintiin liittyvästä ongelmasta. Määräsimme alueella muutamia pysäköintivirhemaksuja sekä suullisia huomautuksia vääristä pysäköinneistä, Lehti jatkaa.

Useisiin henkilöautoihin murtauduttiin Järvenpäässä

Järvenpään Haarajoella sijaitsevalla omakotitaloalueella murtauduttiin viikonlopun aikana useaan pysäköitynä olleeseen autoon. 

- Autojen sisällä muun muassa pengottu paikkoja, revitty irti johtoja ja anastettu autoissa ollutta irtainta omaisuutta, kertoo rikoskomisario Otto Hiltunen.

Poliisi haluaa muistuttaa, että autojen ovet kannattaa pitää aina lukittuina, vaikka auto olisi pysäköitynä omaan kotipihaan.

- Näiden edellä mainittujen tapausten osalta epäilty tekijä on jo poliisin tiedossa ja hänet on kuulusteltu epäiltynä kolmeen varkauteen, Hiltunen jatkaa.

Poliisi huolissaan nuorten hyvinvoinnista

Poliisi on huolissaan nuorten käyttäytymisestä ja siitä, että osa nuorista voi todella huonosti. Nuorten saaminen oikeanlaisen tuen piiriin on haasteellista ja osalta nuorista puuttuu tärkeä tukiverkko kokonaan.

- Poliisi tekee jatkuvasti yhteistyötä useiden eri viranomaisten kanssa, jotta nuorille saataisiin oikeanlaista apua ja tukea ja mahdollisesti jo alkanut rikoskierre katkaistua. Pyrimme olemaan aktiivisessa yhteistyössä koulujen kanssa erityisesti akuuteissa vakavissa tilanteissa.  Ankkuritapaamisiin ohjataan nuoria tarpeen vaatiessa, kertoo vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ryhmästä.

Nuorten tekemät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet ja raaistuneet ja yhä useammalla poliisin tehtävillä tapaamalla nuorella on halussaan jonkinlainen teräase tai muu astalo. Teräaseita on tavattu jopa alakouluikäisten hallusta. Myös nuorten päihteiden käytön lisääntyminen huolestuttaa.

- Huolestuttavaa on ollut myös huomata, että raakaankin väkivaltaan ja törkeään kielenkäyttöön turvaudutaan nykyään yhä herkemmin erilaisissa tilanteissa. Kuosa jatkaa.

Käynnissä ollut auto varkaan matkaan 

Poliisi sai varhain perjantaiaamuna 10.3. hätäkeskukselta tehtävän, jossa alkutietojen mukaan käynnissä ollut auto oli anastettu Vantaalla sijaitsevan kauppaliikkeen lastauslaiturin edustalta.

- Koirapartioiden koulutuspäiville matkalla ollut poliisin partio sai havainnon tuntomerkkeihin sopivasta autosta ja sai sen pysäytettyä, kertoo komisario Jere Pääkkönen.

Poliisin tekemässä turvallisuustarkastuksessa kuljettajan hallusta löytyi pari teräasetta. Alustavassa puhuttelussa kuljettaja myönsi poliisille, että tilaisuus teki varkaan ja anastus oli hetken päähänpisto, joskin huono sellainen.

- Kuljettaja otettiin kiinni epäiltynä moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, Pääkkönen jatkaa.


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta