Misshandelsfall, stöldbrott och övervakning av användningen av säkerhetsanordningar i Östra Nyland

Utgivningsdatum 14.3.2023 15.22 | Publicerad på svenska 17.3.2023 kl. 13.03
Nyhet

I förra veckans polisuppdrag i Östra Nyland ingick misshandelsfall, stöldbrott och övervakning av användningen av säkerhetsanordningar. Dessutom är polisen bekymrad över ungdomars beteende och att en del av ungdomarna mår riktigt dåligt.

Det totala antalet uppdrag ökar med våren

I förra veckan ökade antalet uppdrag som nödcentralen förmedlade till polisen jämfört med de föregående veckorna. Ökningen var lite under 100 uppdrag. Totalt utfördes 1641 olika polisuppdrag i Östra Nylands område.

– Det har inte skett någon betydande förändring i antalet hemutryckningar under de senaste veckorna. Till oss förmedlades 134 hemutryckningar av vilka 48 var uppdrag relaterade till familjevåld, berättar kommissarie Tomi Salosyrjä.

Antalet misshandelsbrott uppvisar en liten ökning

I förra veckan registrerades något fler misshandelsbrott än under de föregående veckorna

– Särskilt antalet våldsbrott som begås på allmän plats har ökat mer än misshandel på privata platser. Förra veckan registrerades 40 våldsbrott på allmän plats. Det skedde inte någon egentlig förändring i antalet rån jämfört med de föregående veckorna, fortsätter Salosyrjä.

Bland uppdragen kan nämnas ett stöldbrott på en byggarbetsplats i Träskända, där inbrott gjordes i två byggplatscontainrar. Tjuvarna for iväg med en stor mängd verktyg.  Polisen påminner om att övervakning av byggarbetsplatser och utmärkning av egendom spelar en viktig roll i utredningen och förebyggandet av brott av den här typen.

– I Vanda gjordes även ett försök att råna en kiosk genom att hota med våld, men bytet blev till sist endast godispåsar. En värdefull cykel stals från en cykelaffär i Vanda, men gärningsmannen greps av en kvicktänkt polispatrull när hen körde cykeln, summerar Salosyrjä.

Användningen av säkerhetsanordningar och ouppmärksamhet i trafiken övervakades i hela landet

Under förra veckan intensivövervakade polisens patruller användningen av säkerhetsanordningar, såsom säkerhetsbälten och säkerhetsanordningar för barn, samt ouppmärksamhet i trafiken i hela landet. Information om resultatet av övervakningen ges denna vecka.

– Under veckan påträffade trafikpolissektorns patruller även några rattfyllerister och förare som inte hade den körrätt som krävs, berättar kommissarie Katri Lehti.

– Under helgen utfördes intensivövervakning också i Kivistöområdet i Vanda, varifrån man varit i kontakt med polisen angående ett parkeringsrelaterat problem. Vi utfärdade några felparkeringsavgifter i området samt muntliga anmärkningar om felaktig parkering, fortsätter Lehti.

Inbrott i flera personbilar i Träskända

Under veckoslutet gjordes inbrott i flera parkerade bilar i ett egnahemsområde i Haarajoki i Träskända. 

– Inbrottstjuvarna hade rotat igenom bilarna, slitit loss ledningar och stulit lös egendom från bilarna, berättar kriminalkommissarie Otto Hiltunen.

Polisen vill påminna om att det alltid är en bra idé att hålla bildörrarna låsta, även om bilen står parkerad på din egen gård.

– I ovan nämnda fall känner polisen redan till den misstänkte gärningsmannen och hen har förhörts som misstänkt för tre stölder, fortsätter Hiltunen.

Polisen orolig för ungas välmående

Polisen är bekymrad över ungdomars beteende och att en del av ungdomarna mår riktigt dåligt. Att få unga att ta del av rätt slags stöd är en utmaning, och en del unga saknar ett viktigt stödnätverk totalt.

– Polisen samarbetar ständigt med flera olika myndigheter för att ge unga rätt sorts hjälp och stöd och för att bryta den brottsspiral som kanske redan har börjat. Vi försöker samarbeta aktivt med skolorna, särskilt i akuta allvarliga situationer.  Ungdomar hänvisas vid behov till ankarmöten, berättar äldre konstapel Tiina Kuosa vid polisinrättningens grupp för förebyggande verksamhet.

Våldsbrott som begås av unga har ökat och blivit mer brutala, och allt fler unga som polisen stöter på i samband med ett uppdrag bär på någon form av eggvapen eller annat tillhygge. Eggvapen har till och med påträffats hos barn i lågstadieåldern. Det ökade missbruket bland unga orsakar också oro.

– Det har också varit oroande att notera att även brutalt våld och grovt språk nu allt lättare tillgrips i olika situationer, fortsätter Kuosa.

Tjuven for iväg med en bil som stod med motorn igång 

Tidigt på fredagsmorgonen den 10.3 mottog polisen ett uppdrag från nödcentralen, där enligt de första uppgifterna en bil som hade motorn igång och stod framför lastkajen till en affär i Vanda hade stulits.

– En polispatrull som var på väg till utbildningsdagar för hundpatruller observerade en bil som passade in på signalelementen och lyckades stoppa den, berättar kommissarie Jere Pääkkönen.

Polisen utförde en säkerhetskontroll och hittade ett par eggvapen hos föraren. Vid det inledande förhöret medgav föraren för polisen att tillfället gjorde tjuven och stölden var ett ögonblicks ingivelse, om än en dålig sådan.

– Föraren greps misstänkt för bruksstöld av motorfordon och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet, fortsätter Pääkkönen.
 

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet