Päihtyneisiin ja väkivaltaan liittyviä tehtäviä Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 10.1.2023 14.46
Uutinen

Viime viikolla poliisille välitetyissä tehtävissä näkyivät päihtyneet, pahoinpitelyt ja häiriökäyttäytymiset.

Tehtävämäärät ajankohtaan nähden normaalilla tasolla

Viime viikon kokonaistehtävämäärä pysytteli Itä-Uudellamaalla talvisella tasolla. Erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin 1670 ja tuttuun tapaan iso osa niistä ajoittui viikonlopun ajalle. Varsinkin viikonloppuyöt olivat vilkkaita ja tehtävissä korostuivat pahoinpitelyt, rattijuopumukset, päihtyneet, häiriökäyttäytymiset sekä kotihälytystehtävät.  Kotihälytystehtäviä hoidettiin viikon aikana 162, joista alkutietojen mukaan väkivaltaan liittyviä oli 50. 

Erilaisia tieliikenneonnettomuuksia oli viikon aikana 61. Määrä oli maltillinen, kun ottaa huomioon, että sää oli viikon aikana vaihtelevan talvinen.

– Väkivaltarikosten määrässä ei ollut havaittavissa mitään merkittävää muutosta edellisviikkoihin nähden. Yleisten paikkojen väkivaltarikoksia kirjattiin 23 ja yksityisten paikkojen väkivaltarikoksia 44. Ryöstörikoksia kirjattiin kolme. Muuten tehtävät olivat pitkälti edellä mainittujen lisäksi omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, liikenteestä aiheutuvia tehtäviä sekä yleisten paikkojen valvontaa, kertoo komisario Jarmo Ojala

Yksilönsuojaan liittyvien tehtävien määrä on pysynyt edelleen korkeana ja poliisi tekee paljon tarkastuksia asuntoihin, kun omaiset ja muut läheiset ovat huolissaan läheisistään ja tuttavistaan. Ihmisten mielenterveysongelmat ja pahoinvointi näkyvät selvästi poliisille välitetyissä tehtävissä.

– Erityisesti viikonloppuisin valvontaa on painotettu liikenneasemille ja tilanne on kokonaisuutena ollut rauhallinen. Poliisin partiot ovat kuitenkin tehneet  huolestuttavan havainnon yksittäisten nuorten lisääntyneestä provosoivasta käyttäytymisestä poliisia ja järjestyksenvalvojia kohtaan. Tällaista käyttäytymistä tullaan seuraamaan poliisissa tarkasti ja toivotaan, että tästä ei tule ilmiötason ongelma vaan tilanne normalisoituisi nopeasti, Ojala sanoo.

Liikenteestä tavoitettiin muutamia kaahareita ja päihtyneitä kuljettajia

Viime viikolla liikennepoliisisektorin partiot tavoittivat liikenteestä muun muassa seitsemän kuljettajaa joiden epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja saman verran kuljettajia joiden epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen.

Ennakoiva ajotapa auttaa estämään turhia peräänajoja

– Ajokelit ovat nyt erittäin haastavat. Irtolumi pöllyää ja tien pinnat ovat liukkaita, jolloin korostuu ennakoiva ajotapa. Tämä tarkoittaa riittävän välimatkan pitämistä edellä ajavaan ajoneuvoon ja myös nopeuden sovittamista vallitsevaan ajokeliin, sanoo komisario Katri Lehti.

– Ajonopeuden sovittaminen ajokeliin tarkoittaa yleensä ajonopeuden hidastamista. Nopeusrajoitusliikennemerkki osoittaa suurimman sallitun nopeuden tiellä, mutta hiljempaakin saa ajaa, jos ajo-olosuhteet niin vaativat, Lehti muistuttaa.

Päihtynyt kuljettaja törmäili moottoritiellä

Hyvinkäällä Hämeenlinnanväylällä tapahtui perjantai-iltana 6.1.2023 peräänajo, missä päihtyneenä liikenteessä ollut kuljettaja oli törmännyt edessään ajaneen henkilöauton perään.

– Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin nopeuden ollessa kuitenkin noin 90 km tunnissa. Onnettomuuden aiheuttanut kuljettaja puhalsi rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat. Hänen epäillään syyllistyneen rattijuopumuksen lisäksi, myös liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta sekä huumausaineen käyttörikokseen, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Tulitikkuleikit aiheuttivat kaksi tulipaloa Vantaalla

Vantaalla Kannuskujalla sijaitsevan kerrostalon kahdessa eri  porraskäytävässä syttyi sunnuntaina iltapäivällä tulipalot. Paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi.

Poliisin partio sai tehtävän kohteeseen noin puoli neljän aikaan iltapäivällä. Pelastuslaitoksen yksiköiden ja poliisin saapuessa paikalle toisen rappukäytävän kohdalta nousi jo sankkaa mustaa savua.

– Tulipalojen epäillään saaneen alkunsa kahden 13-vuotiaan pojan tulitikkuleikeistä. Molemmat pojat tavoitettiin paikan päältä. Pojat saatettiin koteihinsa ja heidän vanhemmilleen ilmoitettiin tapahtuneesta. Tapauksesta kirjattiin myös lastensuojeluilmoitukset, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

Paloista aiheutui savuvahinkojen lisäksi vaurioita myös porraskäytävien lattioiden rakenteisiin.
Poliisi haluaa muistuttaa, että tulella voi hetkessä saada aikaan miljoonavahingot. Asiasta on hyvä keskustella kotona lasten kanssa ja vanhempien velvollisuus on valvoa, että tulentekovälineitä ei joudu alaikäisten käsiin.

Varkaat poliisin haaviin Loviisassa

Poliisin partio otti  torstaina 5. tammikuuta 2023 yöllä Loviisassa kiinni neljän hengen porukan, joka oli liikkeellä Porvoosta anastetulla pakettiautolla. Autosta tavattiin henkilöiden lisäksi anastettua omaisuutta arviolta 33 000 euron arvosta. 

– Nelikon epäillään syyllistyneen moottorikulkuneuvon käyttövarkauden lisäksi myös törkeään varkauteen. Tapauksen esitutkinta jatkuu poliisissa, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

Ajokunnon tarkistustehtävä muuttui takaa-ajoksi Porvoossa

Poliisin oli tarkoitus pysäyttää sunnuntaina aamuyöllä Tolkkistentiellä partiota vastaan tullut ajoneuvo kuljettajan ajokunnon tarkistamiseksi. 

– Kuljettaja oli toista mieltä, eikä totellut poliisin pysäytyskäskyä, vaan lähti kiihdyttämään partiota karkuun. Kuljettaja käytti pakomatkansa aikana useaan kertaan huomattavaa ylinopeutta. Ylitys oli parhaimmillaan 60 km/h yli sallitun, sanoo Cederlund.

Kuljettaja saatiin värikkäiden vaiheiden jälkeen pysäytettyä Porvoon keskustassa Lundinkadun ja Itäisen Ranta promenadin risteyksessä.

– Kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen ja törkeän rattijuopumuksen lisäksi myös niskoitteluun poliisimiestä kohtaan, Cederlund jatkaa.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta