Uppdrag med anknytning till berusade och våld i Östra Nyland

Utgivningsdatum 10.1.2023 14.46 | Publicerad på svenska 16.1.2023 kl. 9.57
Nyhet

De uppdrag som förmedlades till polisen förra veckan handlade om berusade, misshandel och störande beteende.

Antalet uppdrag på normal nivå för tiden på året

Det totala antalet uppdrag låg förra veckan på en vinternivå i Östra Nyland. Sammanlagt utfördes 1670 olika polisuppdrag och som vanligt inföll merparten av dem under veckoslutet.

Veckoslutsnätterna var särskilt livliga och uppdragen handlade till största delen om misshandel, rattfylleri, berusade, störande beteende och hemutryckningar.  Under veckan utfördes 162 hemutryckningar. Enligt preliminära uppgifter var 50 av dessa relaterade till våld. 

Det inträffade 61 olika vägtrafikolyckor under veckan. Antalet var måttligt, med tanke på att vädret var omväxlande vintrigt under veckan.

– Det förekom inte någon betydande förändring i antalet våldsbrott jämfört med de föregående veckorna. Antalet våldsbrott på allmänna platser som registrerades var 23 och på privata platser 44. Tre rånbrott registrerades. I övrigt handlade uppdragen, utöver de ovan nämnda, till stor del om egendomsfall, utförande av handräckning, sökande av efterlysta personer, trafikrelaterade uppdrag och övervakning av allmänna platser, berättar kommissarie Jarmo Ojala.

Antalet uppdrag som hänför sig till skydd av individen har varit fortsatt högt och polisen utför många inspektioner i lägenheter när anhöriga och andra närstående är oroliga för sina närstående och bekanta. Människors psykiska problem och illamående märks tydligt i polisuppdragen.

– Speciellt under helgerna har fokus i övervakningen legat på trafikstationerna och läget som helhet har varit lugnt. Polisens patruller har dock gjort en oroande iakttagelse om enskilda ungdomars ökade provocerande beteende mot polis och ordningsvakter. Den här typen av beteende kommer att följas upp noggrant av polisen, och vi hoppas att det här inte blir ett problem på fenomennivå, utan att situationen snabbt återgår till det normala, säger Ojala.

Några fartdårar och berusade förare påträffades i trafiken

Förra veckan påträffade patruller vid trafikpolissektorn bland annat sju förare som misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och lika många förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till rattfylleri.

Ett förutseende körsätt bidrar till att förhindra onödiga påkörningar bakifrån

– Körförhållandena är nu väldigt utmanande. Lössnön virvlar omkring och vägytorna är hala, vilket betonar ett förutseende körsätt. Det betyder att man håller ett tillräckligt långt avstånd till det framförvarande fordonet och även anpassar hastigheten till rådande körförhållanden, säger kommissarie Katri Lehti.

– Att anpassa körhastigheten till körförhållandena innebär vanligtvis att sänka körhastigheten. Trafikmärket med hastighetsbegränsningen anger den högsta tillåtna hastigheten på vägen, men det är tillåtet att köra långsammare, om körförhållandena kräver det, påpekar Lehti.

Berusad förare betedde sig huvudlöst på motorvägen

På Tavastehusleden vid Hyvinge inträffade på fredagskvällen 6.1.2023 en påkörning bakifrån där en förare som körde berusad hade bakifrån kört på personbilen som körde framför.

– Lyckligtvis uppstod inga personskador eftersom hastigheten var cirka 90 km i timmen. Föraren som orsakade olyckan gjorde ett blåsprov som överskred gränsen för rattfylleri. Förutom rattfylleri misstänks hen också för äventyrande av trafiksäkerheten, förande av fortskaffningsmedel utan behörighet och straffbart bruk av narkotika, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

Lek med tändstickor orsakade två bränder i Vanda

Bränder utbröt i två olika trapphus i ett flervåningshus på Sporrgränden i Vanda på söndagseftermiddagen. Bränderna misstänks vara anlagda.

Polisens patrull tog emot ett uppdrag till målet omkring halv fyra på eftermiddagen. När räddningsverkets enheter och polisen anlände till platsen kom det redan kraftig svart rök ut från det ena trapphuset.

– Bränderna misstänks ha fått sin början av två 13-åriga pojkars tändstickslekar. Båda pojkarna påträffades på platsen. Pojkarna ledsagades till sina hem och deras föräldrar underrättades om vad som hade hänt. Barnskyddsanmälningar registrerades också om fallet, berättar kriminalkommissarie Sampsa Aukio.

Förutom rökskador orsakade bränderna också skador på golvkonstruktionerna i trapphusen.

Polisen vill påminna om att man kan orsaka miljonskador på ett ögonblick med eld. Det är en bra idé att diskutera saken hemma med barnen, och det är föräldrarnas skyldighet att se till att elddon inte hamnar i händerna på minderåriga.

Tjuvar fastnade i polisens håv i Lovisa

På natten torsdagen den 5 januari 2023 grep polisens patrull en grupp på fyra personer i Lovisa som färdades i en paketbil som stulits från Borgå. Förutom personerna påträffades i bilen stöldgods till ett värde av uppskattningsvis 33 000 euro. 

– Förutom bruksstöld av ett motorfordon misstänks fyrväpplingen också för grov stöld. Förundersökningen av fallet fortsätter vid polisen, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Uppdraget att kontrollera körskicket förvandlades till i en jakt i Borgå

Polisen hade för avsikt att stanna ett fordon på Tolkkisvägen på morgonnatten på söndagen för att kontrollera förarens körskick. 

– Föraren var av en annan åsikt och lydde inte polisens stopporder utan gasade i stället undan från polisen. Under sin flykt körde föraren flera gånger i hög överhastighet. Som störst var hastigheten 60 km/h över den tillåtna, säger Cederlund.

Efter omväxlande faser kunde föraren stoppas i centrala Borgå i korsningen av Lundsgatan och Östra Strandpromenaden.

– Förutom grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri misstänks föraren även för tredska mot polis, fortsätter Cederlund.

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet