Päihtyneitä kuljettajia, yksilön suojaan liittyviä tehtäviä sekä kotihälytystehtäviä Itä Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 28.2.2023 14.26
Uutinen

Viime viikon poliisitehtävissä Itä-Uudellamaalla näkyivät muun muassa päihtyneet kuljettajat, yksilön suojaan liittyvät tehtävät sekä kotihälytystehtävät. Valvontaa kohdistettiin erityisesti juna-asemille ja kauppakeskuksiin.

Metallivarkaat kiinni poliisikoiran avulla

Lauantai-iltana metallivarkaissa olleen kaksikon teko jäi yrityksen asteelle. 

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta tehtävän iltakahdeksalta Mäntsälään, missä alkutietojen mukaan oli käynnissä murtovarkaus. Teko oli nähtävissä kiinteistön valvontakameralta.

- Paikalle saapunut poliisin koirapartio sai tuoreen havainnon osoitetulta alueelta ja lähti jäljestämään paikalta poistuneita. Noin kilometrin maastojälki johti kiinteistön piharakennukseen, josta poliisi otti kiinni kaksi henkilöä kiinni epäiltynä varkauden yritykseen, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

- Paikalta mistä koira oli tehnyt ensimmäisen havainnon, löytyi myös poiskuljetusta varten valmiiksi kasattua metallia. Poliisikoiran tarkan vainun avulla tämä varkaus jäi onneksi yrityksen asteelle, Murto jatkaa.

Törkeään ryöstöön epäilty vangittiin perjantaina

Itä-Uudenmaan poliisissa on ollut tutkittavana tapaus, jossa henkilön epäillään viime vuoden marraskuussa, lauantaiyönä 19.11.2023 noin kello 03.19, ryöstäneen toisen henkilön Järvenpään keskustassa puukolla uhkaamalla ja väkivaltaa käyttämällä.

-  Uhrilta oli ryöstetty kallis älypuhelin ja ryöstön yhteydessä häntä oli yritetty lyödä teräaseella useampaan kertaan. Uhri sai tilanteessa pari viiltohaavaa reiteen ja lisäksi häntä oli myös kaasutettu pippurisumutteella, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

- Epäilty tekijä vangittiin viime viikon perjantaina24.2. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeään ryöstöön. Tapauksen esitutkinta on ihan loppusuoralla ja se siirretään loppuviikosta syyttäjälle syyteharkintaan, Vallila jatkaa.

Maahantulokiellossa ollut näpistelijä käännytettiin kotimaahansa 

Poliisin partio sai viime viikon perjantaina, iltapäivällä tehtävän Vantaan Koivukylässä sijaitsevaan kauppaliikkeeseen, missä henkilön epäiltiin syyllistyneen myymälävarkauteen.

- Paikan päällä selvisi, että epäilty myymälävaras oli maahantulokieltoon määrätty henkilö. Hänet kuulusteltiin myymälävarkauteen epäiltynä, jonka jälkeen hänet käräjillä tehdyn pikahaasteen jälkeen käännytettiin takaisin kotimaahansa, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

Työkaluvaras jäi kiinni Vantaalla 

Vantaan Martinlaaksossa autohallin pysäköityyn pakettiautoon murtauduttiin 23. -24.2. välisenä aikana. Varkaan matkaan lähti työkalupakki.

- Epäillyn kaksikon jäljille päästiin, kun heidän havaittiin lähtevän kyseisen taloyhtiön saunatiloista mukanaan pakettiautosta anastetuksi epäilty työkalupakki. Toinen epäillyistä tekijöistä pääsi pakenemaan mutta toinen tavoitettiin ja otettiin kiinni varkausrikokseen epäiltynä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

- Epäillyn hallusta löytyi työkalupakin lisäksi kassi, josta löytyi lisää anastetuksi epäiltyä omaisuutta, jotka asianomistaja tunnisti omakseen, Luoto jatkaa.

Paikan päältä kiinniotettu henkilö ei ole toistaiseksi ollut halukas kertomaan paikalta paenneen toisen epäillyn nimeä, mutta poliisi jatkaa asian selvittelyä.

Rattijuoppoja Porvoossa ja Askolassa

Poliisin partiot tavoittivat viime viikonlopun aikana muutamia rattijuoppoja liikenteenteestä muun muassa Porvoossa sekä Askolassa. 

- Kaikissa näistä tapauksista kuljettajan epäillään kuljettaneen ajoneuvoa alkoholin vaikutuksen alaisena. Kuljettajien ajo loppui siihen ja heidät määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund. 

Henkilöauton ja moottorikelkan välinen yhteentörmäys

Loviisassa tapahtui lauantaina 25.2. aamupäivällä moottorikelkan ja henkilöauton välinen liikenneonnettomuus. Moottorikelkan kuljettaja loukkaantui yhteentörmäyksessä ja hänet kuljetettiin sairaalaan hoidettavaksi.

- Onnettomuuden tapahtumapaikka on metsäautotien ja kelkkareitin risteys, jossa osallisten kulkusuunnista katsoen oli rajoitettu näkyvyys. Tämä todennäköisesti omalta osaltaan vaikutti onnettomuuden syntyyn, Cederlund arvioi.

Kokonaistehtävämäärä talvisella tasolla

Hiihtolomaviikon kokonaistehtävämäärä pysytteli ajankohtaan nähden normaalilla tasolla. Viikon aikana erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin 1556. 

- Tehtävissä näkyivät muun muassa päihtyneet, häiriökäyttäytymiset, kotihälytystehtävät, rattijuopot, omaisuusrikokset, virka-avut, etsintäkuulutetut, liikenteestä aiheutuneet tehtävät sekä yleisten paikkojen valvonta. Kotihälytystehtävien määrä oli korkealla tasolla. Niitä hoidettiin viikon aikana yhteensä 145 ja niistä oli alkutietojen mukaan 47 väkivaltaan liittyviä, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Yksilönsuojaan liittyvien tehtävien määrä on pysynyt edelleen korkeana 

- Teemme jatkuvasti paljon tarkastuksia asuntoihin, kun omaiset ja muut läheiset ovat huolissaan kanssaihmisistä. Ihmisten mielenterveysongelmat, pahoinvointi sekä itsetuhoiset ajatukset näkyvät vahvasti tehtävissä, Ojala jatkaa.

Pelkästään viime viikon aikana yksilön suojaan liittyviä pelastustehtäviä hoidettiin 54 ja yksilön suojaan liittyviä itsemurhan yritykseen tai sen uhkaan liittyviä tehtäviä 35.

- Tämä ilmiö on huolestuttava ja se on jatkunut jo pidemmän aikaa, toteaa Ojala.

Valvontaa juna-asemilla ja kauppakeskuksissa

Viime viikonloppuna poliisi kohdensi valvontaa kohteisiin, missä hiihtolomaa viettäviä nuoria kokoontui. 

- Valvontaa tehtiin muun muassa Tikkurilan juna-asemalla, jossa tarkistettiin häiriötä aiheuttaneita henkilöitä. Yleisilme asemalla oli kuitenkin melko rauhallinen. Huolestuttavana poliisi pitää sitä, että muutamilta nuorilta tulleen palautteen mukaan menon nuorten keskuudessa koetaan muuttuneen huonompaan suuntaan, kertoo komisario Jere Pääkkönen.

- Valvontaa tehtiin myös Länsi-Vantaalla, jossa meno nuorison osalta oli rauhallista. Sen sijaan lauantai-iltapäivällä Hyvinkään kauppakeskus Willassa nuoriso häiriköi sen verran, että tilanne vaati useita poliisin partioita sen rauhoittamiseksi, Pääkkönen jatkaa.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta