Berusade förare, uppdrag relaterade till skydd av individen samt hemutryckningar i Östra Nyland

Utgivningsdatum 28.2.2023 14.26 | Publicerad på svenska 3.3.2023 kl. 14.02
Nyhet

Förra veckan var det bland annat berusade förare, uppdrag relaterade till skydd av individen och hemutryckningar som stod ut bland polisuppdragen i Östra Nyland. Övervakningen inriktades särskilt på tågstationer och köpcenter.

Metalltjuvar fast med hjälp av polishund

På lördagskvällen var en duo i färd med att stjäla metall, men det stannade vid ett försök. 

Polisen fick via nödcentralen ett uppdrag åttatiden på kvällen till Mäntsälä, där det enligt de första uppgifterna pågick ett inbrott. Gärningen kunde ses från fastighetens övervakningskamera.

– En polishundpatrull, som kom till platsen fick en färsk observation från det utpekade området och gav sig iväg för att spåra personerna som avlägsnat sig från platsen. Ett cirka en kilometer långt terrängspår ledde till gårdsbyggnaden på en fastighet, där polisen grep två personer misstänkta för stöldförsök, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

– På den plats där hunden hade gjort den första observationen påträffades också metall som hade samlats på hög färdigt för att transporteras bort. Med hjälp av polishundens säkra väderkorn förblev den här stölden lyckligtvis endast ett försök, fortsätter Murto.

Misstänkt för grovt rån häktades på fredagen

Polisen i Östra Nyland har utrett ett fall där en person misstänks för att ha rånat en annan person i centrum av Träskända under knivhot och genom att använda våld i november i fjol, på lördagsnatten den 19 november 2022 omkring klockan 03.19.

– Av offret hade rånats en dyr smarttelefon och i samband med rånet hade flera försök gjorts att hugga honom med ett eggvapen. Offret fick i situationen några skärsår i låret och hen hade också sprejats med pepparspray, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

– Den misstänkte gärningsmannen häktades förra veckan på fredagen den 24 februari vid Östra Nylands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Förundersökningen av fallet är inne på slutrakan och kommer att överföras till åklagaren för åtalsprövning i slutet av veckan, fortsätter Vallila.

En snattare med inreseförbud avvisades till sitt hemland 

På fredagseftermiddagen förra veckan mottog polisens patrull ett uppdrag till en affär i Björkby i Vanda där en person misstänktes ha gjort sig skyldig till snatteri.

– På plats framgick det att den misstänkte snattaren var en person som hade meddelats inreseförbud. Hen förhördes som misstänkt för snatteri, varefter hen efter ett snabbstämningsförfarande i tingsrätten avvisades till sitt hemland, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

Verktygstjuv blev fast i Vanda 

I en paketbil som stod parkerad i ett garage i Mårtensdal i Vanda gjordes ett inbrott mellan den 23 och 24 februari. Tjuven for iväg med en verktygslåda.

– Man kom de misstänkta parhästarna på spåret när de sågs lämna bastulokalen i husbolaget med en verktygslåda som misstänktes vara den som stulits från paketbilen. Den ena av de misstänkta gärningsmännen lyckades fly, men patrullen hann i kapp den andra och grep hen som misstänkt för stöldbrott, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

– Hos den misstänkte påträffades förutom verktygslådan även en kasse i vilken fanns mer egendom som misstänks vara stulen och som målsäganden identifierade som sin.

Personen som greps på platsen har tills vidare inte velat uppge namnet på den andre misstänkte som flydde från platsen, men polisen fortsätter att utreda ärendet.

Rattfyllerister i Borgå och Askola

Förra helgen påträffade polisens patruller några rattfyllerister i trafiken i bland annat Borgå och Askola. 

– I alla dessa fall misstänks föraren ha kört fordonet under påverkan av alkohol. Förarnas färd tog slut där och de meddelades temporärt körförbud, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund. 

Krock mellan personbil och snöskoter

På förmiddagen lördagen den 25 februari inträffade i Lovisa en trafikolycka i vilken var inblandade en snöskoter och personbil. Snöskoterns förare skadades vid kollisionen och transporterades till sjukhus för vård.

– Olycksplatsen är korsningen mellan en skogsbilväg och en snöskoterled, där sikten var begränsad från de delaktigas färdriktningar. Det var sannolikt en bidragande orsak till olyckan, bedömer Cederlund.

Totala antalet uppdrag på vinternivå

Det totala antalet uppdrag under sportlovsveckan höll sig på en normal nivå för tidpunkten. Under veckan utfördes omkring 1556 olika polisuppdrag. 

– Uppdragen handlade bland annat om berusade personer, störande beteende, hemutryckningar, rattfyllerister, egendomsbrott, handräckning, efterlysta personer, trafikrelaterade uppdrag och övervakning av allmänna platser. Antalet hemutryckningar på en hög nivå. Totalt utfördes 145 hemutryckningar under veckan och enligt de första rapporterna var 47 av dem relaterade till våld, berättar kommissarie Jarmo Ojala.

Antalet uppdrag som hänför sig till skydd av individen har varit fortsatt högt 

– Vi gör kontinuerligt många kontrollbesök till bostäder när anhöriga och andra närstående är oroliga över sina medmänniskor. Människors problem med psykisk ohälsa, illamående och självdestruktiva tankar återspeglas starkt i uppdragen, fortsätter Ojala.

Bara under förra veckan utfördes 54 räddningsuppdrag relaterade till skydd av individen och 35 uppdrag relaterade till skydd av individen där det handlade om självmordsförsök eller hot om självmordsförsök.

– Det här fenomenet är oroväckande och har pågått redan länge, konstaterar Ojala.

Kontroll vid tågstationer och köpcentra

Förra veckoslutet inriktade polisen övervakningen till mål där ungdomar som firade sportlov samlades. 

– Övervakning utfördes bland annat på Dickursby tågstation där personer som uppträdde störande kontrollerades. Stationen gav dock ett ganska lugnt allmänt intryck. Polisen anser det vara oroväckande att beteendet bland ungdomar enligt feedback från några unga upplevs ha förändrats till det sämre, berättar kommissarie Jere Pääkkönen.

– Övervakning utfördes även i Västra Vanda där läget var lugnt bland ungdomarna. På lördagseftermiddagen uppträdde ungdomar däremot såpass störande i köpcentret Willa i Hyvinge att det krävdes flera polispatruller för att lugna ner situationen, fortsätter Pääkkönen.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Övervakning och larmverksamhet