Parainen saa oman saaristopartion

10.6.2021 11.04
Uutinen

Kolmen vuoden tauon jälkeen Parainen saa jälleen oman saaristopoliisipartion. Saaristopartioinnin myötä Lounais-Suomen poliisi tehostaa valvonta- ja hälytystoimintaa ja lisää poliisin näkyvyyttä saaristokaupungin alueella.

Saaristopartioinnin malli ja kokemukset tulevat viereiseltä Kemiönsaarelta, missä paikalliset kyläpoliisit ovat toimineet jo useiden vuosien ajan. Kemiönsaarella kyse on jo tutusta kaksikosta, joita kansalaisten on helppo lähestyä monenlaisissa poliisiasioissa. 

– Lähipoliisipartioinnille on selvä kysyntä. Alueen asukkaat haluavat nähdä poliiseja katukuvassa ja kylänraitilla ja silloin tällöin vaihtaa muutaman sanan heidän kanssaan, Paraisten poliisiaseman esimies, rikoskomisario Maria Sainio kertoo.

Näkyvällä partioinnilla ja vakituisella poliisipartiolla lisätään alueen turvallisuutta ja vahvistetaan ihmisten kokemaa turvallisuudentunnetta.

Saaristopartio toimii koko noin 15 000 asukkaan saaristokaupungin alueella, niin kanta-Paraisilla (entisen Paraisten kunnan alue) kuin myös Houtskarissa, Iniössä, Korppoossa ja Nauvossa. Joskus saaristopartio saattaa käydä myös Kemiönsaaren puolella.

Kaksikieliset palvelut huomioitu

Paraisten saaristopartion muodostavat vanhemmat konstaapelit Liselotte Ståhle ja Viktor Alfthan. Laaja-alaisen valvonnan ja hälytystehtävien lisäksi kaksikko osallistuu myös rikosten esitutkintaan.

Poliisin lisääntyvän läsnäolon myötä myös alueen liikennevalvonta tehostuu. 

– Partion valinnassa on huomioitu alueen kaksikielisyys. On tärkeää taata, että alueen asukkaat saavat poliisin palveluja sekä suomen että ruotsin kielellä, Sainio sanoo.
Uusi saaristopartio toimii tiiviisti Kemiönsaaren kyläpoliisien kanssa ja on näkyvästi mukana muun muassa saariston alueen tapahtumissa. 

Kuten muilla harvaan asutuilla alueilla, myös Paraisilla viranomaisyhteistyö on erittäin tärkeää.

– Partio tekee yhteistyötä muiden turvallisuusviranomaisten, kuten Länsi-Suomen merivartioston sekä muiden yhteistyötahojen kanssa, Sainio muistuttaa.

Paraisilla on aiemminkin ollut saaristopartio, mutta sen toiminta päättyi poliisin toiminnallisten muutosten myötä keväällä 2018. Sen jälkeen Paraisten hälytystehtävät on hoidettu lähimmän partion periaatteella muiden kuntien alueelta. Tämä käytäntö jatkuu edelleen saaristopartioinnin ohessa.

Lounais-Suomen poliisilaitos Parainen Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Lounais-Suomen poliisilaitos
haja-asutusalueet
saaristoliikenne
saaristot