- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Parittaja järjesti 600 lentomatkaa Unkarista Suomeen – poliisi epäilee törkeää paritusrikosta
Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä siirsi syyteharkintaan epäillyn törkeän paritusrikoksen. Rikoskokonaisuus jatkui eri puolilla Suomea useiden vuosien ajan.
Poliisi tunnisti esitutkinnassa kolmisenkymmentä henkilöä, jotka työskentelivät paritusorganisaatiolle ja tekivät seksityötä Suomessa. Seksityö painottui pääkaupunkiseudulle, mutta työtä tehtiin kaikissa Suomen suurissa kaupungeissa. Esitutkinnassa selvitettiin vuosien 2018–2024 aikaisia tapahtumia.
– Kaikki epäillyt ja paritetut seksityöläiset ovat kotoisin Unkarista. Jutussa on viisi epäiltyä, jotka kuuluvat samaan perhepiiriin. Epäillyillä oli erilaisia rooleja paritusorganisaatiossa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.
Pääepäilty on noin 30-vuotias unkarilainen nainen, joka on vangittuna Suomessa. Myös neljä muuta paritustoiminnasta epäiltyä ovat edelleen tutkintavankeudessa.
Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä teki tutkintaa yhteistyössä Unkarin esitutkintaviranomaisten kanssa. Apua saatiin myös muista poliisiyksiköistä, poliisin, tullin ja rajan yhteisestä matkustajatietojärjestelmästä, rajavartiolaitokselta ja Europolilta.
Parittaja sai puolet seksityön tuloista
Seksityöläisten tavanomaiset työjaksot Suomessa kestivät kahdesta kolmeen viikkoa. Tutkinnassa tuli ilmi myös pidempiä työjaksoja.
– Parituksen kohteena olleet henkilöt vaihtoivat asuntoa ja kaupunkia yleensä kolmen tai neljän päivän välein, mutta he saattoivat työskennellä suurissa kaupungeissa pidempäänkin, kertoo tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.
Tavallisesti seksipalveluiden myyntiä ja paritustoimintaa pyöritettiin lyhytaikaisissa vuokra-asunnoissa.
Paritustoiminnan liikevaihdoksi on laskettu 1,2 miljoonaa euroa, joista rikoshyödyn osuus on noin 600 000 euroa. Parittajan osuus seksin myymisestä saaduista tuloista oli 50 prosenttia.
Parittajat toimivat ulkomailta ja hallinnoivat viestiliikennettä
Paljastetut paritusringit toimivat modernin paritusmallin mukaisesti, jossa parittaminen järjestetään usein ulkomailta. Parituksessa käytetään nettiä ja puhelimia, ja lähtökohtaisesti vain seksipalvelun tarjoaminen tapahtuu kasvotusten Suomessa. Parittaja ohjaa seksityöläisiä ja hallinnoi asiakasliikennettä sekä järjestelee matkat ja majoituksen.
Tässä esitutkinnassa selvitettiin noin 600 lentomatkaa, jotka parittaja järjesti. Seksinmyynti-ilmoituksissa seksityöläisten yhteystiedoiksi annettiin suomalaisia prepaid-liittymiä, joita parittaja hallinnoi Suomessa ja Unkarissa.
– Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä on osoittanut tarpeellisuutensa juuri laajojen tapausten tutkinnassa, joissa paritusringit tapahtuvat usean poliisilaitoksen alueella tai ympäri maata. Yksittäisten poliisilaitosten olisi mahdotonta yksin tutkia tällaisia kokonaisuuksia, kertoo tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.
Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä on paljastanut tänä vuonna kaksi suurta paritusorganisaatiota, joissa epäillyt ja asianomistajat ovat unkarilaisia. Kokonaisuuksissa on paritettu yhteensä yli sataa naista Suomessa ja Ruotsissa.
– Oletettavasti tämän seurauksena Unkarista Suomeen saapuvien seksityöläisten määrä on romahtanut. Kansainvälisestä viranomaistiedonvaihdosta saadun tiedon mukaan samaan aikaan Tanskassa unkarilaisten seksityöläisten määrä on kaksinkertaistunut, sanoo tutkinnanjohtaja Kortelainen.