Hallick arrangerade 600 flygresor från Ungern till Finland – polisen misstänker grovt koppleribrott

Utgivningsdatum 16.9.2024 14.09 | Publicerad på svenska 17.9.2024 kl. 12.15
Nyhet

Helsingforspolisens nationella utredningsgrupp för människohandelsbrott lämnade till åtalsprövning ett misstänkt grovt koppleribrott. Brottshelheten hade pågått runtom i Finland i flera år.

I förundersökningen identifierade polisen ett trettiotal personer som arbetade för koppleriorganisationen och arbetade som sexarbetare i Finland. Sexarbetet koncentrerades till huvudstaden, men arbete utfördes i alla större städer i Finland. I förundersökningen utreddes händelser som ägde rum mellan 2018 och 2024.

– Alla de misstänkta och sexarbetarna som utnyttjats i koppleriverksamheten kommer från Ungern. Ärendet omfattar fem misstänkta som alla hör till samma familjekrets. De misstänkta hade olika roller i koppleriorganisationen, säger utredningsledaren, kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen.

Den huvudmisstänkta är en ungersk kvinna i 30-årsåldern som har häktats i Finland. Även de fyra andra som misstänks för koppleri sitter fortfarande i rannsakningsfängelse.  

Den nationella utredningsgruppen för människohandelsbrott genomförde en utredning i samarbete med ungerska förundersökningsmyndigheter. De fick också hjälp från andra polisenheter, det gemensamma passagerarinformationssystemet för polisen, tullen och gränsen, gränsbevakningsväsendet och Europol.

Hallicken fick hälften av intäkterna från sexjobbet

Den typiska tiden som de prostituerade arbetade i Finland var från två till tre veckor. I utredningen avslöjades även längre arbetsperioder.

– De personer som var föremål för koppleri bytte vanligen bostad och stad med tre eller fyra dagars mellanrum, men de kunde även arbeta längre i de stora städerna, berättar utredningsledare Hannu Kortelainen.

Vanligtvis skedde försäljningen av sexuella tjänster och koppleriverksamheten i bostäder som hyrts för en kort tid.

Omsättningen av koppleriverksamheten har beräknats till 1,2 miljoner euro, av vilka vinningen av brott är cirka 600 000 euro. Hallickens andel av intäkterna från sexförsäljningen var 50 procent.

Hallickarna opererade från utlandet och kontrollerade kommunikationen

De avslöjade koppleriringarna fungerar enligt den moderna kopplerimodellen, där koppleriet ofta organiseras från utlandet. Koppleriet sker med hjälp av nätet och telefoner och i princip skedde endast tillhandahållandet av de sexuella tjänsterna ansikte mot ansikte i Finland Hallicken styr sexarbetarna och administrerar kundtrafiken och arrangerar resor och boende.

I denna förundersökning utreddes cirka 600 flygresor som arrangerades av hallicken. I sexannonseringen gavs finska prepaid-abonnemang som kontaktinformation för sexarbetarna. Hallicken administrerade abonnemangen i Finland och Ungern.

– Den nationella utredningsgruppen för människohandelsbrott har visat sin viktighet särskilt i utredningen av omfattande fall där koppleriringar opererar över flera polisinrättningars områden eller i hela landet. Det skulle vara omöjligt för enskilda polisinrättningar att ensamma undersöka den här typen av helheter, berättar utredningsledaren Hannu Kortelainen.

Den nationella utredningsgruppen för människohandelsbrott har i år avslöjat två stora koppleriorganisationer i vilka de misstänkta och målsägandena är ungrare. Totalt har över 100 kvinnor varit föremål för koppleri i Finland och Sverige.

– Sannolikt som en följd av detta har antalet sexarbetare som anländer till Finland från Ungern rasat. Enligt information från det internationella informationsutbytet mellan myndigheterna har antalet ungerska sexarbetare samtidigt fördubblats i Danmark, säger utredningsledare Kortelainen.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors