Nordiska statsministrarnas besök orsakar avvikande trafikregleringar i centrum av Helsingfors

Utgivningsdatum 2.5.2023 14.15
Nyhet

De nordiska statsministrarna besöker Helsingfors onsdagen den 3 maj 2023 på inbjudan av republikens president Sauli Niinistö. Mötet kommer att äga rum i Presidentens slott på onsdag. Besöket medför omläggningar i trafiken i stadskärnan av Helsingfors.

Omkring klockan 10.00–20.00 gäller följande tillfälliga omdirigeringar av trafiken runt Salutorget:

  • Norra esplanaden är avstängd på avsnittet Katarinegatan–Högvaktstorget.
  • Från Norra kajen kan man gå och cykla till centrum via Katarinegatan.
  • Från Norra kajen kan man ta sig till centrum med bil via Alexandersgatan och därifrån till södra Helsingfors och Olympiaterminalen via Unionsgatan.
  • Passagen via Mariegatan och Högvaktstorget till Skatudden är avstängd. Till Skatudden och Skatuddens terminal kommer man via Norra kajen direkt till Kanalgatan.
  • Från Södra esplanaden, Södra kajen och Olympiaterminalen når man Norra kajen längs rutten Fabiansgatan–Alexandersgatan.
  • Personbilar på väg till Olympiaterminalen rekommenderas köra via Fabriksgatan.
  • Den tunga fordonstrafiken från Olympiaterminalen dirigeras längs rutten Norra esplanaden–Lönnrotsgatan–Sandviksgatan– Sandvikskajen.
  • Trafiken på Södra esplanaden fungerar normalt.
  • De avsnitt som är avstängda för fotgängare, cyklister och biltrafik samt de alternativa rutterna har märkts ut på de bifogade kartorna. 

Flera korteger rör sig i huvudstadsregionen under mötet. Kortegerna orsakar tillfälliga avbrott i trafiken, särskilt i centrala Helsingfors. 

Polisen har luftfartsverksamhet under besöket och det kan orsaka tillfälliga bullerstörningar.

Även sjötrafiken och luftfarten begränsas

Salutorget är delvis stängt. Salutorgets torgverksamhet har förlagts till kortsidan intill Havis Amanda.

Sveaborgs färjetrafik sköts från den kaj som Sveaborgs servicefärja avgår från på Skatudden. Salutorgets sjöbuss- och kryssningskajer är ur bruk. Privat sjötrafik till Södra hamnen är förhindrad. Blockaden gäller inte kryssningstrafiken från Olympiaterminalen och Skatuddens terminal till Tallinn och Stockholm. Vid Norra kajen är privat sjötrafik förhindrad i området söder om Vedkajen.

Spårvagnstrafiken går normalt, men avvikelser kan förekomma i turerna. Information om den tillfälliga omdirigeringen av kollektivtrafiken finns på Helsingforsregionens trafiks webbplats hsl.fi/sv.

– Jag rekommenderar varmt att undvika bilkörning i stadskärnan eller att åtminstone reservera tillräckligt med tid för färden. Kortegerna kan orsaka tillfälliga avbrott i trafiken. Vi hoppas på förståelse och tålamod av stadsborna i fråga om den tillfälliga omdirigeringen av trafiken, säger överkommissarie Dennis Pasterstein vid polisinrättningen i Helsingfors.

Även luftfarten kommer att vara begränsad så länge mötet pågår. I området gäller ett tillfälligt restriktionsområde 3.5.2023 från klockan 8.00 till 20.00. Kontrollera luftfartsrestriktionsområdet på onsdag morgon på droneinfo.fi eller aviamaps.com.
 

Helsingfors Nyheter Nyland Polisinrättningen i Helsingfors Trafik