Poliisi ei ilmoita sakoista eikä liikennevirhemaksuista tekstiviestillä

Julkaisuajankohta 8.3.2024 14.10
Uutinen

Poliisin nimissä on viime aikoina lähetetty paljon erilaisia liikennevalvontaan liittyviä huijaustekstiviestejä. Jos saat tällaisen viestin, älä klikkaa sen sisältämää linkkiä äläkä anna henkilötietojasi tai pankkitunnuksiasi tietojenkalastelijalle.

Poliisin nimissä lähetetyissä huijausviesteissä väitetään esimerkiksi, että vastaanottajalla on maksettava ylinopeussakko, ja kehotetaan maksamaan se viestissä olevan linkin kautta. Joissain viesteissä taas puhutaan vain yleisemmin ajoneuvolla tehdyistä rikkomuksista ja annetaan linkki, jota klikkaamalla muka saa tarkempia tietoja. Tällaiset viestit eivät ole poliisin lähettämiä, vaan niillä pyritään kalastelemaan esimerkiksi henkilötietoja ja pankkitunnuksia.

Poliisi ei ilmoita liikennevirhemaksuista tai sakoista tekstiviestillä. Automaattisessa liikennevalvonnassa määrätyt liikennevirhemaksut lähetetään Suomi.fi-viestien käyttäjille sähköisesti verkkopalveluun ja muille postitse vastaanottajan kotiosoitteeseen. Myös perinteisessä valvonnassa määrätty liikennevirhemaksu voidaan lähettää asianosaiselle Suomi.fi-viestinä tai kirjeitse, mutta vain siinä tapauksessa, että kuljettaja on ensin tien päällä pysäytetty ja tunnistettu.

Jos et ole varma, onko sinulla avoimia liikennevirhemaksuasioita vai ei, voit tarkistaa asian kirjautumalla poliisin verkkoasiointiin ja valitsemalla yksityishenkilöiden palveluista liikenneasiat. Mahdolliset avoimet asiat näkyvät osiossa "oikaisuvaatimukset ja käsittelyssä olevat liikennevirhemaksuasiat".

Myös automaattisessa liikennevalvonnassa havaituista liikennerikoksista tulee ensin kirje kotiin. Sakon tiedoksianto hoidetaan kuitenkin aina henkilökohtaisesti esimerkiksi poliisiaseman palvelupäivystyksessä.

Toimi näin, jos saat huijausviestin

Jos saat epäilyttävän tekstiviestin, älä vastaa siihen äläkä klikkaa linkkejä vaan poista viesti. Poliisille ei tarvitse ilmoittaa huijausviestistä, johon ei ole reagoitu.

Jos taas olet jo antanut henkilö- tai pankkitietojasi huijarille, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti poliisin verkkoasioinnissa tai henkilökohtaisesti millä tahansa poliisiasemalla.

Liikenne Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta Uutinen