Poliisi ennalta estävässä työssä tuhatpäiselle yleisölle Kirkkonummella

Julkaisuajankohta 16.3.2023 14.07
Uutinen
Poliisi Johanna Lindroos puhuu orkesterin edessä yleisölle.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Kirkkonummen kunta ja Helsingin poliisisoittokunta järjestivät nuorille Pidä huolta! -valistuskonsertit 14.3. Tapahtumat pidettiin ensimmäistä kertaa Kirkkonummella.

Jokirinteen oppimiskeskuksella Kirkkonummella kajahti konsertin avauksena John Williamsin säveltämä Star Wars. Poliisin edustusorkesteri, Helsingin poliisisoittokunta konsertoi ympäri Suomea tavoittaen vuosittain yli 50 000 kuulijaa, joista yli puolet ovat lapsia ja nuoria.

Maaliskuun 14. päivänä Poliisisoittokunta esiintyi ensi kertaa Kirkkonummella, kun 7–9-luokkalaisille järjestettiin kertaheitolla kaksi Pidä huolta! -valistuskonserttia. Aiheina ovat päihteet, kiusaaminen, seksuaalinen itsemääräämisoikeus, some ja väkivalta. Yleisöä konserteissa oli yli 1000 nuorta. Paikalla nuoria tervehtimässä oli myös Kirkkonummen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Tosiperustaiset tarinat puhuttavat

Luennoitsijoina Kirkkonummella olivat pitkän linjan poliisit, jotka työkseen tutkivat konserttien aiheisiin liittyviä rikoksia. Paikallisena asiantuntijana oli ennalta estävän toiminnon vanhempi konstaapeli Johanna Lindroos Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta. Lindroos puhui nettikiusaamisesta sillä vankalla kokemuksella, joka hänelle on nuorten parissa tehdyn työn kautta kertynyt.

Seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta kertoi pitkän linjan seksuaalirikostutkija, Helsingin poliisilaitoksen rikoskonstaapeli Maija Aunio. Hänen vahvana näkökulmanaan on seksuaalisen itsemääräämisoikeuden kuuluminen tasa-arvoisesti kaikille. Lopuksi Vuoden poliisiksikin valittu huumepoliisi Jari Kyllönen piti kaunistelemattoman tietoiskun päihdemaailman todellisuudesta.

Konsertti voi olla monelle ensimmäinen kerta, kun hän tapaa poliisin

Poliisille tulee säännöllisesti pyyntöjä ympäri Suomen tulla luennoimaan kouluihin nuoria koskettavista aiheista. Pitkä pandemia-aika kasvatti tarvetta entisestään.

- Pidä huolta! -valistuskonsertin avulla onnistumme tavoittamaan kuntien ja kaupunkien koko ikäluokan, kertoo ylikapellimestari Sami Ruusuvuori.

Konsertit tarjoavat matalalla kynnyksellä ennaltaehkäisevää tietoa nuorille. Tapahtuma voi myös monelle olla ensimmäinen kerta, kun tämä poliisin tapaa. Konsertti onkin positiivinen keino tuoda esille, että vaikka joissakin tilanteissa poliisi saattaa näyttäytyä nuorten ilon pilaajana, on poliisin tarkoitus auttaa nuoria ja ennaltaehkäistä rikoksia, kiusaamista ja vahinkoa aiheuttavaa käytöstä.

- Haluamme kertoa nuorille, että poliisin puoleen voi kääntyä ja me autamme. Poliisi myös työskentelee moniammatillisissa tiimeissä, jotta nuorille saadaan paras apu eri tilanteisiin, kertoo Ruusuvuori.

Ensimmäinen konsertti varattiin täyteen 18 sekunnissa

Helsingin poliisisoittokunnan muusikot muodostavat 43 soittajan ammattiorkesterin, joka esittää nuorille vauhdikkaita rock-sovituksia ja elokuvasävellyksiä. Länsi-Uudellamaalla valistuskonsertteja on pidetty jo useita vuosia Espoossa. Siellä vastaavanlaiset Pidä huolta! -konsertit järjestettiin viimeksi vuoden 2022 syksyllä. Alkuvuodesta Poliisisoittokunta teki myös Kutsu poliisi 112-valistuskonsertit päiväkoti- ja alakouluikäisille.

- Poliisisoittokunnan suosiosta kertoo, että ensimmäinen Espoon kulttuurikeskuksen konsertti varattiin täyteen 18 sekunnissa, Ruusuvuori myhäilee.

Kirkkonummi Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen